• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Svibanj
15

FINANCIJSKA POTPORA PROGRAMA UDRUGE UMIROVLJENIKA GAREŠNIČKI BRESTOVAC I UDRUGE UMIROVLJENIKA GAREŠNICA

Zamjenik bjelovarsko-bilogorskog župana potpisao je Ugovore o financijskoj potpori programa s Udrugom umirovljenika Garešnički Brestovac s predsjednikom Zlatkom Štimcem te Udrugom umirovljenika Garešnica s predsjednicom Jeronimom Bakarić. Naime, Udruga umirovljenika Garešnički Brestovac i Udruga umirovljenika Garešnicom javile su se na županijski Javni poziv koji je išao prema umirovljeničkim udrugama, a vezan uz ostvarenje financijske potpore za njihove projekte.

Na taj način Udruga umirovljenika Garešnički Brestovac ostvarila je sredstva za svoj projekt „Treća dob ljepota života“ okupljanje i druženje članova, suradnja s drugim udrugama, pomoć bolesnima i starijim članovima, mjerenje tlaka i šećera, organizacija izleta, nabava prijenosnog računala. Navedene aktivnosti Bjelovarsko-bilogorska županija će poduprijeti sa 10 tisuća kuna.

„Bake na internetu“ projekt kojim bi se informatički osposobilo 10 osoba, članova udruge, u vremenu od šest mjeseci, te nabavila potrebna oprema za rad prijavila je Udruga umirovljenika Garešnica. Projekt vrijedan 10 tisuća kuna im je odobren i time su se našli u društvu 23 umirovljeničke udruge koje će dobiti sredstva za svoje projekte. Nastavak je to dobrog partnerskog odnosa Bjelovarsko-bilogorske županije i njenih umirovljeničkih udruga koje godišnje Županija potpomaže s oko pola milijuna kuna.

Naime, župan Bajs i novo vodstvo Bjelovarsko-bilogorske županije 2013. uveli su niz novih programa, a jedan od njih ticao se i umirovljeniče populacije. Naime, politika prema umirovljenicima doživjela je  potpuni zaokret uvođenjem novih programa putem kojih je Županija postala partner umirovljeničkim udrugama na čelu s Maticom umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije. Po prvi puta u povijesti Županije umirovljenici su dobili i svoj Odbor pri Županijskoj skupštini.

Već 2013. Županija je u  svom proračunu za umirovljeničke udruge osigurala 200 tisuća kuna. Za njih su udruge mogle konkurirati sa svojim programima iz područja: 
a) socijalnih potreba za umirovljenike,
b) zdravstvene skrbi,
c) programa koji se odnose na društveni dio,
d)   natjecanja,
e) druženja,
f)  dodatnog obrazovanja.

I dok su te 2013. umirovljeničke udruge s manje projekata konkurirale za sredstva, posljednje tri godine ta brojka znatno je porasla i u financijskom smislu premašuje pola milijuna kuna godišnje za umirovljeničke projekte. Ono što je sada važno da naše umirovljeničke udruge osmišljavaju programe i bivaju sve kreativnije u tome. A, zahvaljujući promijeni smjera županijske politike, umirovljeničke aktivnosti, pogotovo u manjim mjestima preporodile su društvene aktivnosti građana treće životne dobi.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a