• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Ožujak
19

FOTOTURIZAM – TURISTIČKI PROIZVOD ?

Fototurizam - turistički proizvod i kako oplemeniti destinaciju za fototurizam naziv je radionice kojoj su domaćini bili Općina Veliko Trojstvo i tamošnja Udruga Bilogorski turistički put, a u organizaciji županijske Turističke zajednice i Udruge nezavisnih putničkih agencija Hrvatske.

Da fotografija prodaje destinaciju i privlači turiste znaju mnogi, ali ipak fototurizam treba izučiti. Stoga su se u Velikom Trojstvu na radionici okupili mnogi da bi naučili nešto o toj temi, a bila je i to dobra prilika za promociju turizma Bjelovarsko-bilogorske županije. Sudionici radionice tako su više mogli saznati o utjecajima fotografije na razvoj i promociju turističkih sadržaja i destinacije, novim kreativnim pristupima, urbanim kontekstom kreiranja proizvoda fototurizma i nizom drugih stvari, a sve iz prve ruke stručnjaka za fototurizam među kojima i od pionira fototurizma u Hrvatskoj Marka Vrdoljaka.

Pokušavamo kroz ove okrugle stolove i radionice educirati lokalne zajednice, lokalne fotografe, ali i turističke agencije na koji način osmislit i prilagodit određenu turističku destinaciju za destinaciju fototurizma. Cijela naša zemlja je prekrasna i imamo jako puno destinacija koje mogu postati destinacije fototurizma. Ono što je potrebno je dati poticaj fotografima koji poznaju lokalnu ljepotu i u suradnji s lokalnim Turističkim zajednicama osmisliti planove i programe foto radionica i početi raditi na tome.  Cijela ova priča koju vi ovdje imate u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji uključujući i ovu Etno kuću u Velikom Trojstvu su destinacije koje su sasvim sigurno strancima zanimljive, istaknuo je Marko Vrdoljak.

Jedan od organizatora foto radionica u cilju boljeg turističkog angažmana su i Udruge nezavisnih putničkih agencija, a zbog čega istaknuo je predsjednik Udruge Zlatko Kukec. To je naš projekt koji smo počeli unazad pola godine promovirati. Počeli smo na morskim destinacijama, a zahvaljujući interesu kopnenih destinacija danas smo ovdje. Fototurizam je jedna stvar koja će vam goste dovoditi prije svega u predsezoni i postsezoni i na taj način direktno utječemo na program 365 Hrvatske turističke zajednice, istaknuo je Kukec.

Najbolje o turističkim adutima i ljepotama Bjelovarsko-bilogorske županije zna direktorica županijske Turističke zajednice Jasna Vaniček Fila, a da ih ima mnogo složili su se okupljeni i na radionici. Mislim da ovaj kraj ne samo svojim prirodnim ljepotama nego i kulturno-povijesnom baštinom ima što za ponuditi. Kada govorimo o fototurizmu tu spadaju svi elementi naše turističke ponude, a fototurizam je jedan veoma razvijen trendova u Europi i svijetu. To je nešto čime privlačimo turiste, a nadamo se da ćemo nove turiste privući i tim putem, jer mnogi ne znaju što imamo, istaknula je Vaniček-Fila.

Okupljene u Velikom Trojstvu pozdravio je i čelni čovjek Bjelovarsko-bilogorske županije, ujedno i predsjednik županijske Turističke zajednice Damir Bajs. Kada govorimo o novim trendovima u turizmu onda je fototurizam jedan novi izazov i jedna nova mogućnost koju moramo iskoristiti. Ono što je ključno da smo privukli ljude iz cijele Hrvatske da danas budu s nama u našoj Županiji u Općini Veliko Trojstvo da pogledaju ljepote našega kraja. Prilika je to da i omogućimo ljudima našeg kraja koji se bave fotografijom da od najboljih nauče kako to napraviti, a s druge strane da gosti upoznaju što ovaj kraj nudi. Porast turizma može i mora biti zasnovan na mnogim atrakcijama, a moramo paziti da imamo i aduta u rukavu. Upravo fototurizam je jedan od njih, zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a