• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Lipanj
7

GOSPODARSTVO BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE U 2015. NASTAVLJA POZITIVAN TREND IZ 2014. RASTA PRIHODA, DOBITI, ULAGANJA, ZAPOSLENOSTI I IZVOZA

Župan Damir Bajs sa suradnicima, predsjednik HGK BBŽ Jakov Ćorić sa suradnicima i predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić održali su konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na dobre brojke vezane uz gospodarstvo.

Gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije u razdoblju od 2008. do 2013. u vrijeme gospodarske krize bilo je teško pogođeno, sa značajnim padom u gotovo svim mjerljivim gospodarskim parametrima. 2014. godina je bila prva godina u kojoj možemo naznačiti povratak pozitivnih trendova vezanih uz gospodarstvo.
Ovog trenutka dostupni su podaci FINA-e vezani uz poslovanje poduzetnika Bjelovarsko-bilogorske županije 2015. godine koji su temelj za ocjenu samog stanja gospodarstva.
Ono što je ključno za izreći jeste da se pozitivni trend iz 2014. godine nastavlja i u 2015. godini. Potpuno je razvidno da unatoč dobrim tendencijama će trebati još neko vrijeme kako bi županijsko gospodarstvo došlo do ukupnih brojki od prije same krize.

PORAST ZAPOSLENOSTI U GOSPODARSTVU BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE U 2014. I 2015. GODINI
Od 2009. do 2013. godine u gospodarstvu Bjelovarsko-bilogorske županije broj zaposlenih smanjivao se na godišnjoj razini za 800 radnih mjesta. 2014. godine trend se preokrenuo, a u 2015. godini imamo nastavak trenda prema godišnjim financijskim izvještajima u porastu zapošljavanja za 3,1%, tako da je u gospodarstvu županije zaposleno 14.073 osobe

STRUKTURA ZAPOSLENIH PREMA GRANAMA DJELATNOSTI BBŽ 2015.

Najviše djelatnika zaposleno je u prerađivačkoj industriji 35,0 posto. Potom slijedi trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala s 21,0 posto, te je u toj grani ostvareno povećanje broja zaposlenih za čak 10,0 posto. Vidljiv je i porast broja zaposlenih u građevinarstvu od 2,4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

PAD NEZAPOSLENOSTI
Krajem prosinca 2015. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom uredu Bjelovar registrirane su 11.293 nezaposlene osobe. U odnosu na prosinac 2014. godine broj nezaposlenih smanjio se za 14,1 posto ili 1.850 osoba. Udio nezaposlenih na području Bjelovarsko-bilogorske županije u nezaposlenosti Republike Hrvatske u prosincu 2015. godine iznosio je 4,0 posto. Preokret u padu nezaposlenosti tako je vidljiv s 2014. godinom, te se nastavlja i 2015. godine.

PROSJEČNA MJESEČNA NETO PLAĆA PO ZAPOSLENOME
Prosječna mjesečna neto plaća u 2015. iznosila je 3.775,00 kuna te je u odnosu na prethodnu godinu porasla 3,2 posto.

RAST PRIHODA U GOSPODARSTVU
Ukupni prihodi gospodarstva županije u 2015. godini po podacima FINA-e značajno su porasli za 8,8% i iznose 7.224.565,00 kn i jedni su od najviše rastućih u Republici Hrvatskoj.

RAST IZVOZA
Prema podacima za 2014. godinu, u odnosu na 2013. izvoz se povećao za 14,9%, a poduzetnici su ostvarili suficit od 146,6 milijuna kuna, što je u odnosu na prethodno razdoblje povećanje za preko tri puta. Pozitivan trend rasta izvoza nastavio se i u 2015. godini.


STRUKTURA UKUPNIH PRIHODA GOSPODARSTVA BBŽ PREMA DJELATNOSTIMA ZA 2015.

U ukupnome prihodu BBŽ najveći udio ima trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala s 38,1 posto, slijedi prerađivačka industrija s 31,4 posto te poljoprivreda sa 7,7 posto. Od navedenih djelatnosti trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala je najviše povećala svoj prihod i to za 16,7 posto, a potom slijedi prerađivačka industrija koja je povećala svoj prihod za 4,2 posto u odnosu na prethodnu godinu.

PORAST INVESTICIJA U NOVU DUGOTRAJNU IMOVINU
Investicije u novu dugotrajnu imovinu su se povećale u odnosu na 2014. g. za 49,0 posto. Od ukupnog broja poduzetnika njih 292 ili 18,0 posto je investiralo u novu dugotrajnu imovinu, dok je 1.337 poduzetnika ili 82,0 posto bez investicija.
Najviše su investirali mali poduzetnici 169,4 milijuna kuna, zatim slijede srednji te veliki koji bilježe rast u odnosu na 2014. za 115,0 posto.

U IŠČEKIVANJU JOŠ BOLJIH GOSPODARSKIH REZULTATA

Nakon 2008. godine, 2014. bila je prva godina u kojoj su u biti svi pokazatelji pozitivni i govore o pomaku ka boljem. Ti pokazatelji govore da je gospodarstvo naše županije krenulo s najniže točke prema pozitivnim pomacima. U toj 2014.godini broj zaposlenih u gospodarstvu je za 3,4% veći.         
2013. godine novu vlast u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dočekao je značajan pad gospodarstva, niz predstečajnih nagodbi i sasvim sigurno nije bilo izgledno da će se u kraće vrijeme napraviti pomak kojeg su svi željeli. To je bio porast gospodarstva. Ove brojke koje sada imamo pokazuju da je gospodarstvo naše županije po prvi puta nakon pet godina u 2014. imalo rast prihoda, dobiti, ulaganja i u konačnici zaposlenosti, što se nastavilo i u 2015. godini.
Time su apsolutno svi trendovi županije pozitivni i u mnogome i iznad državnog prosjeka. U konačnici ono što je svima najvažnije od svega je rast zaposlenosti u gospodarstvu.

Ja sam oduvijek govorio da zapravo obrtništvo niti ne može samo uspjeti i da se mora oslanjati na rad takozvane velike privrede i to je jedan od preduvjeta da obrtništvo napreduje. I upravo s toga aspekta u obrtništvu mi imamo prve pozitivne rezultate tek u 2016, dakle za prvih pet mjeseci ove godine prvi puta nakon 2007. godine broj obrtnika je u našoj županiji porastao. To je za desetak obrtnika više nego na kraju prosinca 2015., ali prvi puta u sedam godina je taj trend preokrenut i mi želimo vjerovati da su godine kada je broj obrtnika padao iza nas. Mi smo doista jedva dočekali preokretanje trenda u gospodarstvu i ja se moram ovdje još jednom zahvaliti gospodinu županu i čitavoj Županijskoj upravi što su u teškim godinama pomagali obrtništvu i kroz Komoru i kroz naše udruženje, ali i pojedinačno, naglasio je predsjednik Obrtničke komore BBŽ Goran Grgić.

2014. u odnosu na 2013. bila je indikativna, a ovo sada već možemo govoriti o trendu koji pozitivan, i to značajan po svim elementima. Znači, kada gledamo broj zaposlenih koji je u odnosu na godinu ranije veći za 470 u gospodarstvu za ovu našu županiju s obzirom na strukturu gospodarstva, sve je vrlo indikativno i vrlo pozitivno. S druge strane kada gledamo investicije koje su isto tako rasle i sve to zajedno vrlo je značajno i očekujemo da će se taj rast vidjeti i dalje, naglasio je predsjednik HGK – Komore Bjelovar Jakov Ćorić još jednom istaknuvši nužnu potrebu gradnje brze ceste do Bjelovara što bi se znatno odrazilo na još bolje gospodarske brojke.

Oni što smo željeli je napraviti jedan preokret, ne toliko u apsolutnim brojkama, jer to nije moguće u kratko vrijeme, nego u trendovima. I kao što je rečeno, prema podacima Fine, 2014. smo uspjeli kada govorimo o brojkama naše županije pretvoriti one crvene brojke u brojke pozitive. Međutim, bilo je najvažnije da vidimo hoće li se to nastaviti i u 2015. Podaci Fine koje sada imamo za gospodarstvo županije 2015. pokazuju da je to tako i da se pozitivan trend nastavlja i dalje. Tako naše županijsko gospodarstvo dvije godine za redom ima pozitivu i trendovi su vrlo dobri čak puno bolji nego prosjek RH. Naši prihodi gospodarstva značajno rastu, 2015. čak preko 8%, da značajno rastu investicije upola više nego 2014. I ono što je iznimno važno za naše sugrađane je da broj zaposlenih u gospodarstvu pozitivan, dakle za oko 3,5% raste u odnosu na 2014. Sukladno tome smanjio se i broj nezaposlenih u županiji. 2013. smo imali gotovo četrnaest tisuća nezaposlenih, a sada ih imamo nešto iznad deset tisuća. Neke grane gospodarstva su se posebno iskazale. Tu bih istaknuo prerađivačku industriju, posebice drvnu. Vidi se da smo tek jedna od nekoliko županija u Hrvatskoj koja ima više izvoza nego uvoza i naš suficit raste svake godine. Sve to zajedno pokazuje da možemo biti konkurentni ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu, naglasio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a