• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2009.
Lipanj
3

Gotova građevinska dozvola za željezničku prugu Sveti Ivan Žabno - Gradec

Voditelj HŽ-ova projekta za gradnju pruge Sveti Ivan Žabno - Gradec Zoran Tomšić i direktor tvrtke koja je izradila projektnu dokumentaciju „Granova“d.o.o. Ivan Nosal uručili su županu Miroslavu Čačiji i njegovim suradnicima, zamjeniku Kreši Jelaviću i pročelniku Upravnog odjela za graditeljstvo i komunalnu infrastrukturu Želimiru Curišu, pravovaljanu građevinsku dozvolu za izgradnju željezničke pruge na pravcu Sveti Ivan Žabno – Gradec.

            Izgradnjom nove željezničke pruge Gradec - Sveti Ivan Žabno duljine 12,713 km Bjelovar se izravno povezuje sa Zagrebom i južnom Hrvatskom, a put do Zagreba vremenski će trajati nešto manje od sat vremena. Već niz godina taj je kapitalni projekt prioritet Bjelovarsko-bilogorske županije, a sad nakon dobivanja svih dozvola može se krenuti u raspisivanje natječaja za izvođača radova. Cjelokupni projekt procijenjen je na 350 milijuna kuna, a očekuje se da će sredstva biti osigurana rebalansom državnog proračuna. S obzirom da postoji interes nekih stranih ulagača u ovaj projekt, o konačnom modelu financiranja još će biti riječi.
            U budućem kolodvoru Gradec nova se pruga odvaja od magistralne pruge Dugo Selo - Botovo - DG i spaja na postojeću prugu Križevci - Bjelovar u kolodvoru Sveti Ivan Žabno. Na taj način se željeznička veza sa Zagrebom skracuje za 12,7 km a vrijeme putovanja za 40 min. Takoder, prometni pravac od Zagreba prema Osijeku postaje kraći za 14,9 km, izgradnjom navedene pruge, od pravca preko Koprivnice.
Priključak nove željezničke pruge Gradec - Sveti Ivan Žabno na mrežu pruga Hž-a bit će preko kolodvora Gradec i Sveti Ivan Žabno. Zbog toga će biti rekonstruiran kolodvor Sveti Ivan Žabno i izgrađen kolodvor Gradec, za što je već dobivena lokacijska dozvola. Za Kolodvor u Bjelovaru gotova je projektna dokumentacija.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a