• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Srpanj
8

Gradišćanski Hrvati stigli i u Bjelovarsko-bilogorsku županiju


Oko 150 tisuća Hrvata prognano je za vrijeme turske vladavine u tadašnju zapadnu Ugarsku, predjele koji danas pripadaju Austriji. Kako bi oživjeli sjećanja na krajeve iz kojih potječu njihovi preci, gradišćanski Hrvati pokrenuli su višedimenzionalno putovanje „Po stazama naših starih“. Riječ je o putovanju kroz sedam država iz kojih je u 16. stoljeću krenulo iseljavanje Hrvata i zemalja u koje su se Hrvati naselili, BiH, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Slovačku i Češku.
Organizator putovanja je Zaklada EMC GRAH “KUME” ( Etnomemorijalni i informacijski centar gradišćanskih Hrvata) uz brojne organizacije civilnoga društva i jedinice lokalne i regionalne samouprave, koje potpomažu ovom projektu. Projekt je 2013. godine pokrenuo Franjo Pajrić iz Koljnofa, mađarskog mjesta blizu Šoprona. Ove godine sudionici okupili su se u Kiseljaku u Bosni i Hercegovini, otkuda su nastavili svoje putovanje.
Pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije sudionici su upoznali ljepote Daruvara, posjetili znameniti Lovrakov centar u Velikom Grđevcu, sudjelovali na misi u Katedrali sv. Terezije Avilske u Bjelovaru, održali mimohod konjanika, zaprežnih kola i narodnih nošnji po korzu u Bjelovaru uz sudjelovanje Bjelovarskih graničara „Husara“ 1756, te u večernjim satima izveli jednosatni kulturno umjetnički program u atriju Gradskog muzeja Bjelovar obogativši tako i Bjelovarsko kulturno ljeto. Podršku projektu i želju za uspješnim nastavkom putovanja svim sudionicima izrazila je zamjenica župana, Đurđica Ištef Benšić

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a