• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2009.
Listopad
28

HAZU održao redovnu sjednicu Predsjedništva u Bjelovaru

Osamnaest članova predsjedništva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na čelu s predsjednikom akademikom Milanom Bogušem, svoju redovnu, mjesečnu sjednicu održali su u Bjelovaru.

U protekla tri desetljeća ovo je tek treći puta da se redovna sjednica Predsjedništva održala izvan Zagreba, čime su Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija počašćeni. Oni su  i potaknuli osnivanje Zavoda za znanstveno istraživački i umjetnički rad, koji u Bjelovaru radi već četvrtu godinu godinu.  Takvih Zavoda u Hrvatskoj ima jedanaest, a time HAZU, prema riječima predsjednika Moguša ostvaruje jednu od svojih zadaća - znanje učiniti dostupnim svima, poticati istraživački i zanstveni rad u svim dijelovima Hrvatske.

Voditelj Zavoda u Bjelovaru i tajnik HAZU-a, akademik Slobodan Kaštela ocijenio je prve godine Zavoda vrlo uspješnim: "Dva znanstvena skupa " 135. godina Bjelovarsko-bilogorske županije" i " 270. godina Grada Bjelovara", dva broja časopisa "Radovi", početak rada na projektu povijesti Grada Bjelovara, i sve veći broj znanstvenika koji se okuplja oko našeg Bjelovarskog zavoda  i koji se uključuju u rad zavoda, potvrđuje da je ovaj Zavod opravdao svoje osnivanje. U slijedećim godinama Zavod će raditi više nego do sada, počet će se baviti suvremenim problemima, i to razvojem poljoprivrede, stočarstva, turizma, te ekološkim problemima".

Upravo to je i želja župana Miroslava Čačije, koji je je upozdravnom obraćanju i predstavljanju Bjelovarsko-bilogorske županije akademicima, izrazi nadu da će u skoroj budućnosti Zavod istraživati teme po kojima je Županija prepoznatljiva. Kao što je poljoprivreda i sajmovanje na ovim prostorima, ali i visok postotak pripadnika nacionalnim manjina u ukupnom broju stanovnika Županije.

Upravitelj Zavoda za znanstveno istraživački i umjetnički rad prof. dr. sc. Vladimir Strugar, ovom je prilkom najavio znastveno savjetovanje koje će se 26. studenoga ove godine održati u Bjelovaru pod nazivom "Bjelovarsko-bilogorska županija - razvoj temeljen na znanje". Sljedeće godine planirani je projekt  "Leksikon Bjelovarsko-bilogorske županije". Riječ je o zajedničkom projektu Akademije i Leksikografskog Zavoda « Miroslav Krleža». koji će zbog opsežnosti biti gotov tek 2014. godine. U sljedećoj se godini planira znanstveni skup "Garić Grad". Bit će to znanstvena potpora naporima Bjelovarsko-bilogorske županije i Turističke zajednice da ostatke ovog srednjovjekovnog gradića iz 12. stoljeća pretvori u atraktivnu kuklturnu turističku destinaciju.

 

HAZU

 

HAZU

 

BBŽ

 

BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a