• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Rujan
5

IZASLANSTVO PLZEŇSKE REGIJE U DVODNEVNOM POSJETU BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

Župan Damir Bajs i predsjednik Županijske skupštine Marijan Coner primili su izaslanstvo Plzeňske regije koje je u dvodnevnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Prijateljska je to češka županija s kojom je Bjelovarsko-bilogorska županija sporazum o suradnji potpisala u veljači 2011. godine.

Izaslanstvo Plzeňske regije, u kojemu su zamjenik župana za proračun i financije Vacslav Šlajs, zamjenik župana za regionalni razvoj Ivo Grüner, te savjetnice Šarka Stara i Šarka Kuhtanova, sa županom Bajsom i njegovim suradnicima razgovaralo je o mogućoj suradnji  na zajedničkim projektima.  Susretu su prisustvovali i saborski zastupnik Vladimir Bilek, zamjenik župana Neven Alić i zamjenica župana za češku nacionalnu manjinu Tanja Golubić Novotni. Gosti iz Češke izrazili su zadovoljstvo što ih sada s Hrvatskom dodatno veže zajedničko članstvo u Europskoj uniji, i rado će svoje desetogodišnje iskustvo prenijeti hrvatskim kolegama. Rado će ih upoznati, kažu, s nepoznanicama  s kojima su se oni morali nositi.  Razdoblje ulaska  Republike Hrvatske u Europsku uniju bilo je duže, no mišljenja su da je to možda i bolje. Sada će se lakše moći uključiti u razvojne politike EU, no što je to sa njima bio slučaj - rekao je zamjenik župana za regionalni razvoj Plzeňske regije Ivo Grüner  Gosti iz Češke odmah su prihvatili prijedlog da zajedno s Bjelovarsko-bilogorskom županijom krenu u projekt obnove odmarališta na otoku Pašmanu koji bi bio odmaralište za djecu i odrasle, razmjenu studenata i školu djece u prirodi. Prijedlog da to bude prvi zajednički projekt župan Bajs je odmah prihvatio, jer odmaralište je u vlasništvu škole, a osnivač škole je Županija. Županijske stručne službe odmah će krenuti u analizu tehničkih mogućnosti ovoga projekta i stupiti u kontakt sa službama Plzeňske regije. Župan Bajs naglasio je da je Bjelovarsko-bilogorska županija otvorena i za sve druge oblike suradnje  koja će, nada se, proširiti. Zamjenik župana za proračun i financije Plzeňske regije Vacslav Šlajs, uz zahvalu na gostoprimstvu i zadovoljstvu svim viđenim, posebno je naglasio da je ugodno iznenađen odnosom Vlade RH i njezinih institucija prema nacionalnim manjinama.  Sretan je, kaže, kako Česi njeguju svoj nacionalni integritet i istodobno su građani Republike Hrvatske.


Izaslanstvo Plzeňske regije posjetilo je Gradski muzej u Bjelovaru, obišlo je Dom za starije osobe Vita Novu, a prisustvovat će otvorenju 21. jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma na kojemu već godinama sudjeluju češku poduzetnici. 
Plzeňska regija jedna je od 13 čeških pokrajina. Nalazi se  na zapadu Češke uz granicu s Njemačkom, a prostire se na 7561 četvornih kilometara.  Ondje živi 552 982 stanovnika, a najveći broj ih je u glavnom gradu Pokrajine Plzeňu. Osnova  gospodarstva proizvodnja je piva (Pilsner) i automobilska industrija (Škoda). Ta češka Pokrajina posljednjih je godina vrlo uspješno realizirala projekt razvoja svojih poslovnih zona privukavši strane ulagače.       

 


 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a