• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2009.
Listopad
20

Izaslanstvo Županije posjetilo Općinu Sirač

Izgradnja komunalne infrastrukture, poduzetničke zone, obnova prometnica te poteškoće u realizaciji razvojnih projekata Općine Sirač bile su teme razgovora župana Miroslava Čačije i njegovih suradnika s načelnikom Branimirom Milerom i članovima Općinskog Vijeća.

Ova jedinica lokalne samouprave šesta je po broju stanovnika koji žive na njezinu području. Razvojne projekte nastoji provesti prema Makroplanu na kojemu temelje dugoročnog razvoja. No, u njihovu ostvarivanju u posljednje vrijeme imaju potaškoće, jer ne mogu dobiti potpore ministarstava na koje su računali i na koje, kao područje od posebne državne skrbi, imaju  pravo. S obzirom na ostvarene dobiti tamošnjih tvrtki, bruto društveni proizvod Općine Sirač viši je od prosječnog nacionalnog BDP-a, zbog čega njihovi projekti ne prolaze na natječajima. Podršku u rješavanju toga problema načelnik Miler očekuje od čelnika Županije, a istaknuo nastojanja, napore i  vlastita ulaganja u izgradnju komunalne infrastrukture. Tako je od 13,5 kilometara vodoopskrne mreže izgrađeno 8, a za preostalih 5,5 potrebno je  osigurati 12 milijuna kuna. U Siraču, trenutačno je u izgradnji 1200 metara kanalizacije u Tomislavovoj ulici čija je vrijednost milijun i pol kuna, a završena je kanalizacijska mreža u Ulici Nikola Šubić Zrinski u koju je uloženo 800 tisuća kuna. Velik problem ove Općine je nedovoljna izgrađenost cestovne infrastrukture i njezina obnova. Zbog količine teretnog transporta ( oko milijun tona robe godišnje se odvozi iz Općine Sirač ) Općina je zatražila da prema prometnoj klasifikaciji dobiju status grada, te da zajedno s Daruvarom dobiju poseban odvojak u projektu brze ceste Virovitica - Okučani.

Izaslsntvo Županije u pratnji domaćina posjetilo je Osnovnu školu u Siraču  u čije je investicijsko održavanje u proteklih pet godina Županija uložila oko milijun i pol kuna.    Obnovljeno je krovište škole u Siraču, uvedeno centralno grijanje, izmijenjena stolarija i pod školsko - športske dvorane. Inače,   školu pohađa oko 170 učenika. Matičnu školu u Siraču ima dvije područne škole – u naseljima Kip i Šibovac.

Općina Sirač ima dvije poduzetničke zone. Jedna je Čelana, predviđena za tešku industriju i Lanara za male i srednje poduzetnike, te obrtnike. Lanaru su obišli i čelnici Županije. Do sada je ondje završena izgradnja dijela infrastrukture – voda, kanalizacija plin, u što je uloženo 600 tisuća kuna. U sljedećoj se godini planira dovođenje električne energije i izgradnja cestovne infrastrukture. Tada će ova poslovna zona, površine 9 hektara, moći biti ponuđena poduzetnicima. Prostor je planiran za 25 do 30 obrtnika i poduzetnika.

U izaslanstvu Županije uz župana Čačiju, bili su zamjenik župana Alen Baščevan, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Andrea Prugovečki – Klepac, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo Milan Biljan i pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i komunalnu infrastrukturu  Želimir Curiš.

 

SIRAČ

 

SIRAČ

 

SIRAČ

 

SIRAČ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a