• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Prosinac
10

IZGRADNJA BRZE CESTE DO ZAGREBA PREDUVJET ZA DALJNJI RAZVOJ ŽUPANIJSKOG GOSPODARSTVA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, predsjednik HGK – Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić i predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić održali su konferenciju za medije. Tema konferencije za medije bila je stvaranje preduvjeta za raspisivanje natječaja za gradnju brze ceste prema Bjelovaru i značaj te prometnice za daljnji razvoj gospodarstva i obrtništva bjelovarsko-bilogorskog kraja.
KONFERENCIJA ZA MEDIJE O VAŽNOSTI IZGRADNJE BRZE CESTE

Bjelovarsko-bilogorska županija ima dobre pokazatelje kada govorimo o stanju gospodarstva posljednjih godina i po rasta gospodarstva na vrhu je ljestvice hrvatskih županija. Po posljednjim dostupnim podacima BDP županijskog gospodarstva raste duplo brže od državnog prosjeka, točnije bilježi rast za 7,5%.

Bjelovarsko-bilogorska županija prva je u Hrvatskoj kada govorimo o omjeru izvoza i uvoza, odnosno više izvozimo nego što uvozimo roba, treći smo u državi po padu nezaposlenosti, četvrti po porastu investicija u gospodarstvo, raste nam zaposlenost i ovu godinu prema trendovima trebali bi završiti s 900 osoba više zaposlenih u realnom sektoru. Također, u našoj županiji zabilježen je rast plaća veći od 9%.

Pozitivan je to vjetar u leđa kada govorimo o trendovima, ali da bi se županija približila sredini ljestvice hrvatskih županija u gospodarskom sektoru jednu od najvažnijih uloga daljnjeg razvoja ima povezivanje Bjelovara, odnosno županije, brzom cestom do Zagreba. Naime, i prema mišljenju Vladine agencije za konkurentnost ni jedna županija ne može dobiti nove investitore ako na svom području nema izgrađenu brzu cestu ili autocestu.

Nažalost, mi smo tek jedna od dvije hrvatske županije koja nema ni metra autoceste ni brze ceste. To bi se trebalo promijeniti. Naime, amandmanom saborskih zastupnika iz Đurđevca, Virovitice i Daruvara u proračunu za iduću godinu osigurano je 37 milijuna kuna za nastavak gradnje brze ceste prema Bjelovaru, a u proračunu za 2020., preko 500 milijuna kuna.

Time su se stvorili preduvjeti da se iduće godine raspiše natječaj za nastavak gradnje brze ceste od Farkaševca prema Bjelovaru ukoliko Hrvatske ceste napokon riješe potrebu dokumentaciju, odnosno ishode građevinsku dozvolu čije je izdavanje već sada u velikom zaostatku.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs očekuje od direktora Hrvatskih cesta Josipa Škorića do to i riješi i da se s izgradnjom i krene i to kako je planiramo u punom profilu brze ceste u četiri traka. Također, buduća brza cesta treba sadržavati osim izlaza u Velikom Korenovu i izlaz na području općine Rovišće kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal brze ceste i omogućilo i đurđevačkom kraju prilaz na istu.

„Prisjetit ću se da je u izglasavanju državnog Proračuna, od strane Premijera, prihvaćen amandman naših saborskih zastupnika, Vesne Bedeković, Josipa Đakića, Vladimira Bileka i Željka Lackovića, kojim je za 2019. predviđeno 37 milijuna kuna sredstava. Prihvaćanjem amandmana to je postalo dio državnog Proračuna.  Kao bitna i najvažnija mogućnost otvorilo se da kroz projekciju za 2020.od gotovo 540 milijuna kuna, za našu cestu Bjelovar Farkaševac, u 2019. počne izgradnja brze ceste i time se riješi jedno pitanje spoja koji omogućava konkurentnost u gospodarstvu. Bjelovarsko-bilogorska županija zadnjih godina bilježi iznimno dobre pokazatelje. Prema zadnjim podacima, kada govorimo o bruto nacionalnom dohotku po stanovniku, dva puta smo bolji od državnog prosjeka i druga županija u Hrvatskoj po porastu od 7,6 posto za 2014.i 2015.godinu. To se nastavlja i dalje. U 2018. Bjelovarsko-bilogorska županija se nalazi uvijek među prvih pet županija po porastima ili pozitivnim smanjenjima. To se odnosi na omjer izvoza i uvoza, povećanje uvoza, pad nezaposlenosti, porast investicija u gospodarstvu i rast zaposlenosti. Imamo i jedan od najvećih porasta plaća u Hrvatskoj, 9 posto za 2018. Te investicije, ti porasti će trajati još neko vrijeme, samo naravno bez brze ceste pitanje je možemo li nastaviti s takvim trendovima. Godinu, dvije ili tri možda da, ali nakon toga, bez brze ceste pitanje je može li županija i županijsko gospodarstvo  biti tamo gdje treba,  a to je među prvih deset županija Hrvatske. Mislim da je ključno da Hrvatske ceste koje su ugovaratelj ovoga posla, ovu odluku Vlade o izgradnji brze ceste pretvore u stvarnost“, naglasio je župan Bajs.

„Svi pokazatelji članica Hrvatske gospodarske komore su u pozitivnim trendovima.  Imamo pokazatelje  za 2016. i 2017. godinu, a za ovu godinu će biti još i bolji. Dobili smo 660 više zaposlenih na nivou županije, prihodi su rasli sa 6 milijardi 400 milijuna kuna na gotovo 7 milijardi.  Rast dobiti je za više od 14,2 posto. Broj firmi koje su poslovale s dobiti rastao je za 10 posto. To su vrlo značajni pokazatelji. I neto plaće i nadnice su rasle za 9 posto.  Za 2018. godinu će ti podaci biti još značajniji. Pad je nezaposlenih. Imamo rast investicija za 46,3 posto. Izgradnjom brze ceste  sigurno će doći do novih ulaganja, novih poduzetnika i investicija što bi značilo dodatni pomak i na dulji rok dogodila bi se daleko bolja situacija u svim segmentima“, istaknuo je Jakov Ćorić predsjednik HGK – Županijske komore Bjelovar.

„Naravno da ne treba biti preveliki stručnjak u ekonomiji da se vidi da je brza cesta i dobra povezanost preduvjet bilo kakvog značajnijeg ekonomskog razvoja. Što se tiče obrtništva u županiji nama se ovo jako lijepo poklopilo. Ovo je godina kada će obrtništvo odbaciti svoju štaku i krenuti nekim optimističnijim tonovima. To podrazumijeva  40-ak obrta više što je stotinjak zaposlenih. Brza cesta nam treba na svaki način.  Vratit će se i naši mladi,a sigurno je povezanost jedan od osnovnih uvjeta. Ovo je za mene najznačajnija  vijest posljednjih nekoliko godina“, rekao je Goran Grgić predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
KONFERENCIJA ZA MEDIJE O VAŽNOSTI IZGRADNJE BRZE CESTE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE O VAŽNOSTI IZGRADNJE BRZE CESTE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE O VAŽNOSTI IZGRADNJE BRZE CESTE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE O VAŽNOSTI IZGRADNJE BRZE CESTE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE O VAŽNOSTI IZGRADNJE BRZE CESTE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE O VAŽNOSTI IZGRADNJE BRZE CESTE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE O VAŽNOSTI IZGRADNJE BRZE CESTE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE O VAŽNOSTI IZGRADNJE BRZE CESTE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE O VAŽNOSTI IZGRADNJE BRZE CESTE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE O VAŽNOSTI IZGRADNJE BRZE CESTE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE O VAŽNOSTI IZGRADNJE BRZE CESTE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE O VAŽNOSTI IZGRADNJE BRZE CESTE
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a