• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Ožujak
1

IZGRADNJA ZVJEZDARNICE U GRADU DARUVARU

Župan Damir Bajs sa suradnicima boravio je u radnom posjetu gradu Daruvaru i tom prilikom održao sastanak sa čelnicima Grada, kao i članovima i vodstvom tamošnjeg Astronomskog društva Kumova slama.

Riječ je o društvu koje već niz godina organizira poznatu manifestaciju 10. Dana astronomije u gradu Daruvaru, manifestaciju koja iz godine u godinu raste i okuplja sve veći broj zaljubljenika u astronomiju. Astronomskom društvu Kumova slama velika je želja izgraditi Zvjezdarnicu na području grada Daruvara, a svoju pomoć u ostvarenju tog cilja pružit će Bjelovarsko-bilogorska županija, čulo se na sastanku održanom u Daruvaru.

Želja se pojavila pred 3-4 godine kada smo vidjeli da smo uspjeli s našom manifestacijom 10. Dana astronomije, koja se ove godine održava sedmi put. Sad već možemo pričati i o tradiciji, a više i nemamo problema da dovedemo značajna imena iz znanosti u Daruvar, tako da u ovih 10. Dana astronomije imamo deset vrhunskih znanstvenika koji će pričati iz svog područja. Zvjezdarnica bi bila okosnica događanja astronomije u ovom dijelu Hrvatske, ali turistička ponuda u gradu jer ovdje u okolici nema tako tamnog neba kao u Daruvaru. Mi smo ovdje na 9 km od Petrova vrha mjerili svjetlosno zagađenje i nema ga, još uvijek je sačuvano nezagađeno svjetlosno nebo, istaknuo je tajnik AD Kumova slama Antun Boroš.

Iskazan je veliki interes za teme koje su predstavljene na manifestaciji 10. Dana astronomije, a to znači da mladi ljudi jesu zainteresirani. Drago mi je što postoji potpora od Županije da se taj projekt realizira. Mislim da bi dobili novi sadržaj uz postojeće sadržaje koje nudimo kroz turističke ponude. Jedan segment iz znanstvenog turizma bi uvijek bio zanimljiv, posebice ako bismo tu zvjezdarnicu izgradili zajednički sa Županijom, sredstvima Europske unije. Vjerujem da bi kroz uključivanje u razne projekte, naše Astronomsko društvo bilo aktivnije i bilo uključeno u sve tokove koji su vezani za nebo. Povratno bi prema mlađim generacijama puštali te informacije, a znanstvenici su uvijek zanimljivi kada obrade takve teme. Vjerujem da Daruvar kao turistička i prosvjetna destinacija dobiva s tim, naglasio je daruvarski gradonačelnik Dalibor Rohlik.

Veseli me što postoji nastavak želje da se projekt proširi tako da se napravi nova zvjezdarnica. To je ambiciozan projekt, jer nema puno novih zvjezdarnica u Hrvatskoj, ali je realan. Na današnjem sastanku s Gradom i predstavnicima Astronomskog društva došlo je do dogovora, da se na zemljištu koje je utvrđeno kao najpogodnije, napravi projekt koji bi trebao dovesti do građevne dozvole. Radi se o manjoj zvjezdarnici, oko 240 kvadrata, ali s dva astronomska teleskopa koja bi omogućila i istraživanja, ali i dio vezan uz edukaciju i turizam. Želimo da nakon građevne dozvole, Županija, Grad i samo društvo, konkurira na natječaj koji će biti raspisani od našeg ministarstva, a radi se o novcima Europske unije. Mi očekujemo da se građevna dozvola uskoro izda, a da projekt koji košta oko 200 000 eura, dobije zeleno svjetlo od nadležnog ministarstva. Za mene bi bilo zanimljivo da nova zvjezdarnica u Hrvatskoj nakon niza godina, bude upravo na području Daruvara, istaknuo je župan Bajs u Daruvaru.

Nakon radnog sastanka svi okupljeni obišli su i predviđenu lokaciju na kojoj će se graditi Zvjezdarnica.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a