• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Travanj
7

KOMEMORACIJA U DONJIM MOSTIMA

U mjestu Donji Mosti na području Općine Kapela obilježena je sedamdeset i sedma obljetnica stradavanja prešućivanih nevinih žrtvi 2. Svjetskog rata i poraća. Pogubljenje jedanaest nedužnih seljaka bio je prvi ratni zločin počinjen u Hrvatskoj u 2. Svjetskom ratu i zločin je to koji se ne smije zaboraviti, čulo se na Komemoraciji u Donjim Mostima na kojoj je nazočio i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske.

Komemoraciji u Donjim Mostima nazočio je i kao izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora bio je saborski zastupnika Miro Totgergeli.

U svom pohodu na Bjelovar, u kojem je 8. travnja 1941. godine ustankom srušena jugoslovenska i uspostavljena hrvatska vlast te proglašena Hrvatska država, 2. konjički puk "Car Dušan Silni" iz Virovitice, došavši u selo Donji Mosti na Veliki četvrtak 10. travnja 1941.  pogubio je iz osvete 11 civila, golorukih hrvatskih seljaka.

Nakon prigodnih govora brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila su svijeće kod spomen obilježja na mjesnom groblju u Donjima Mostima za duše 11 ubijenih, kao i 71 prešućivanu hrvatsku žrtvu 2. Svjetskog rata i poraća iz Donjih Mosti i okolnih mjesta.

Nakon polaganja vijenaca brojni okupljeni uputili su se u Mimohodi prema župnoj crkvi Svetog Benedikta u Donjim Mostima u kojoj je bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak predvodio Svetu misu za duše stradalih za vrijeme 2. Svjetskog rata i poraća.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a