• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Lipanj
12

KOMEMORACIJA U LUGU

U mjestu Lug nedaleko od Bjelovara održana je Komemoracija u sjećanje na nevine žrtve 2. Svjetskog rata i poraća.

Jedna od najčuvanijih tajni suvremene povijesti bile su žrtve Križnoga puta  i zločini počinjeni u  svibnju 1945. godine, no uspostavom hrvatske države ta tajna, javno je obznanjena. Nažalost, Bjelovar i područje današnje Bjelovarsko-bilogorske županije nisu mimoišli ti zločini. Otkrivanju tih zločina, prisjetimo se, uvelike su pridonijeli istaknuti članovi Ogranka Matice hrvatske Bjelovar na čelu s g. Ivkovićem i dr. Miculinićem. Oni su željeli prikazati istinu i pronaći posmrtne ostatke žrtava.

osnovani Odbor za poratne žrtve 2. svjetskog rata i poraća i Odbor za podizanje spomen obilježja prešućivanim hrvatskim žrtvama 2. svjetskog rata i poraća. Do sada su zabilježena saznanja o 72 gubilišta diljem naše županije s nepoznatim brojem grobnih jama.
Najpoznatije gubilište je ovo gdje se danas nalazimo, u šumi Lug, na kojem je u ljetu 1992. pronađeno 7 grobnih jama u kojima je otkriveno i izvađeno 228 kostura ljudskih žrtava. Zatim na isti način u mjesecu rujnu na gubilištima u šumi Trnovka, na području Općine Kapela, iz 3 grobne jame izvađeno je 65 kostura ili ukupno 293 kostura ubijenih Hrvata. Najviše žrtava je iz Bjelovarsko – bilogorske i Koprivničko – križevačke županije, zatim iz Virovitičko – podravske, Sisačko – moslavačke i Požeško – slavonske. 

U lipnju 2006. godine u Spomen prostoru Lug završena je zajednička grobnica i time osigurano trajno počivalište žrtvama čiji su posmrtni ostaci, uz dostojan ispraćaj, položeni u grobnicu 28. lipnja 2006. godine.

Okupljenima u Lugu, između ostalog, obratila se i zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Đurđica Ištef Benšić. Tako se prisjetila vremena dok se osnivao Odbor za podizanje spomen obilježja prešućivanim žrtvama 2. Svjetskog rata i poraća.

Posebno to ističem iz razloga što taj Odbor na ovim područjima djeluje i danas unatoč tome što je na nivou Hrvatskog sabora takvo tijelo ukinuto još prije deset godina. Zahvaljujući vrijednim domoljubima, članovima Matice hrvatske – Ogranak Bjelovar, Udruge Hrvatski domobran i  Hrvatskog društva političkih zatvorenika koji su s podrškom sadašnjeg i tadašnjeg župana osnovali Odbor za podizanje spomen obilježja prešućivanim hrvatskim žrtvama 2. Svjetskog rata i poraća, on i danas radi. Ovdje na ovom mjestu želim javno zahvaliti svima koji su doprinijeli rasvjetljenju  istine o vremenu na kraju 2. Svjetskog rata i poraća i Križnome putu na kojemu je naš narod puno propatio, istaknula je Ištef Benšić u Lugu, te dodala kako su to mjesta koja nas opominju da ne zaboravimo da je križ dio naše povijesti kako iz vremena poraća, tako iz vremena Domovinskog rata.


Nakon prigodnih govora služena je Koncelebrirana Sveta misa koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup monsinjor Vjekoslav Huzjak, nakon čega su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a