• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Lipanj
3

KOMEMORACIJA U LUGU

U mjestu Lug nedaleko od Bjelovara održana je Komemoracija u sjećanje na nevine žrtve 2. Svjetskog rata i poraća.

Jedna od najčuvanijih tajni suvremene povijesti bile su žrtve Križnoga puta  i zločini počinjeni u  svibnju 1945. godine, no uspostavom hrvatske države ta tajna, javno je obznanjena.Nažalost, Bjelovar i područje današnje Bjelovarsko-bilogorske županije nisu mimoišli ti zločini. Otkrivanju tih zločina, prisjetimo se, uvelike su pridonijeli istaknuti članovi Ogranka Matice hrvatske Bjelovar na čelu s g. Ivkovićem i dr. Miculinićem. Oni su željeli prikazati istinu i pronaći posmrtne ostatke žrtava.

osnovani Odbor za poratne žrtve 2. svjetskog rata i poraća i Odbor za podizanje spomen obilježja prešućivanim hrvatskim žrtvama 2. svjetskog rata i poraća. Do sada su zabilježena saznanja o 72 gubilišta diljem naše županije s nepoznatim brojem grobnih jama.
Najpoznatije gubilište je ovo gdje se danas nalazimo, u šumi Lug, na kojem je u ljetu 1992. pronađeno 7 grobnih jama u kojima je otkriveno i izvađeno 228 kostura ljudskih žrtava. Zatim na isti način u mjesecu rujnu na gubilištima u šumi Trnovka, na području Općine Kapela, iz 3 grobne jame izvađeno je 65 kostura ili ukupno 293 kostura ubijenih Hrvata. Najviše žrtava je iz Bjelovarsko – bilogorske i Koprivničko – križevačke županije, zatim iz Virovitičko – podravske, Sisačko – moslavačke i Požeško – slavonske. 

U lipnju 2006. godine u Spomen prostoru Lug završena je zajednička grobnica i time osigurano trajno počivalište žrtvama čiji su posmrtni ostaci, uz dostojan ispraćaj, položeni u grobnicu 28. lipnja 2006. godine.

Okupljenima u Lugu, između ostalog, obratilo i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, ujedno i pokrovitelj Komemoracije. Hrvatska povijest ima niz strašnih dešavanja koja se ne mogu zataškati, čega je svjedok i naš kraj. Bitno je utvrditi istinu o tome što se dogodilo, bitno je dati ime i prezime svakoj žrtvi, da dobije svoje mjesto u povijesti. Istinu moraju znati i njihove obitelji koje su ostale iza njih. Često se i danas još priča o podjelama i ja bih rekao da podjela danas ne smije biti, a istina se ipak mora saznati, istaknuo je župan Bajs u Lugu.


Nakon prigodnih govora služena je Koncelebrirana Sveta misa koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup monsinjor Vjekoslav Huzjak, nakon čega su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a