• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Ožujak
2

KORAK BLIŽE KA PODIZANJU STANDARDA ŠKOLSTVA U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI PUTEM PROJEKTA JPP-a

Današnjim potpisom Suglasnosti o grupiranju predmeta Bjelovar-škole BBŽ, županijski projekt Javno-privatnog partnerstva još jedan korak je bliže ostvarenju. Potpisivanju te Suglasnosti prethodila su usuglašavanja potreba i utvrđenje standarda kako bi se u konačnici i projekt definirao. Na Centru za investicije je sada da razradi kalkulator troškova koji će biti osnova za utvrđivanje vrijednosti projekta po svakoj školi, a vezano uz gradnju, ali i održavanje objekata narednih dvadeset i pet godina.

Slijedeći korak je dogovor oko utvrđenja ugovora gradnje putem projekta Javno-privatnog partnerstva, a putem kojeg će se utvrditi obveze Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara, Općina i Gradova uključenih u projekt, te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Treba istaknuti kako je model JPP-a jedini model u Republici Hrvatskoj  putem kojeg država potiče i sufinancira izgradnju objekata za potrebe školstva.

Bjelovarsko-bilogorska županija sa željom podizanja standarda školstva na svom području i težnjom osiguravanja uvjeta za jednosmjenski rad upustila se u dosad najveći projekt u školstvu dogradnju školskih objekata. Budući kako u županijskom proračunu za tako veliku investiciju sredstava nema Županija se okrenula drugim izvorima financiranja.

U potrazi za modelima financiranja razmatrala se mogućnost povlačenja europskog novca. No, međutim Europska unija prema svojim strateškim odrednicama ulaže samo u visokoškolsko obrazovanje, dok za projekte izgradnje i dogradnje školskih objekata Europa kroz svoje Strukturne fondove ne ulaže novac, potvrđuju u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Trenutni prioritet kada govorimo o školstvu unutar Europske unije je ulaganje u visokoobrazovani kadar s čime se želi i dalje ostati konkurentan sa zemljama poput SAD-a i Kine koje znatna sredstva ulažu upravo u tom smjeru.

U potrazi za najpovoljnijim modelima ostvarenja izgradnje i dogradnje školskih objekata Bjelovarsko-bilogorska županija došla je do projekta Javno-privatnog partnerstva. Za izradu i pripremu tog projekta nadležni su osnivači školskih ustanova u ovom slučaju Bjelovarsko-bilogorska županija. U skladu s tim Županija se primila posla i izradila projekt koji je prijavila nadležnom Ministarstvu i od ministra znanosti, obrazovanja i sporta 11. lipnja 2014. godine dobila suglasnost na spomenuti projekt.


Shodno tome, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta projekt JPP-a dalje je proslijedilo državnoj agenciji CEI (Centru za investicije) koji je provodio  svoje aktivnosti vezane uz projekt.

U konačnici grupirani predmet JPP-a vezan uz izgradnju i dogradnju škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji obuhvaća 11 objekata:

- Osnovna škola Hercegovac – dovršenje sportske dvorane
- Osnovna škola Dežanovac – izgradnja sportske dvorane
- Osnovna škola Velika Pisanica – dovršetak sportske  dvorane
- Glazbena škola Vatroslava Lisinskog Bjelovar – nova škola
- Osnovna škola Mirka Pereša Kapela – izgradnja sportske dvorane
- Područna škola Predavac – izgradnja sportske dvorane i nove škole
- Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar – nova škola
- Osnovna škola Čazma – nova osnovna škola
- Gimnazija Bjelovar – izgradnja sportske dvorane
- Gimnazija Daruvar – nova školska zgrada
- 3. OŠ Bjelovar – izgradnja sportske dvorane

 

             Inače, model JPP-a u financiranju država podupire s 55% ukupnih troškova, dok 35% pokriva Bjelovarsko-bilogorska županija, a 10% lokalna samouprava.

          Ovaj projekt smatram jako korisnim. Kroz taj projekt Bjelovarsko-bilogorska županija dobit će mogućnost izvođenja nastave u jednoj smjeni što onda otkriva mnoge mogućnosti, zapravo školu budućnosti. Školu budućnosti u kojoj će jednosmjenska nastava biti pravilo, a ne izuzetak, kako što je to u nekim susjednim zemljama. Taj projekt dati će priliku poduzetnicima i obrtnicima – pokrenut će zapravo gospodarstvo regije. Drago mi je što možemo u tome sudjelovati i samo se nadam da će sve to što prije krenuti, istaknuo je ministar Mornar tijekom posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

           Ministarstvo obrazovanja tako je dalo zeleno svjetlo na projekt JPP-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a na Centru za investicije je sada da su upusti u izradu kalkulatora. Ovo danas je prvi korak u cijelom postupku pokretanja projekta JPP-a. Prosječno trajanje do početka realizacije projekta je od devet do dvanaest mjeseci uključujući i ovo što smo danas napravili. Slijedeći korak nam je izrada komparatora putem kojeg se ocjenjuje je li objekte jeftinije radit na klasičan način, dakle kreditno se zadužiti, ili kroz JPP modela. Ukoliko matematika pokaže da je JPP model jeftiniji kreće se u taj postupak i ocjenjujem da bi u roku od tri mjeseca projekt išao na daljnje distance, između ostalog i na ministarstvo financija, gdje imaju trideset i pet dana da odobre projekt ili da nam ga pošalju na dopune, otkriva Josip Borak iz Centra za investicije. 

          U našoj Županiji ulaganje u znanje jedan je od osnova programa koje imamo za ovo razdoblje. Jedna od najvažnijih stvari koje ćemo napraviti po tom pitanju je i gradnja novih škola putem projekta Javno-privatnog partnerstva. Ovdje se radi o jednom partnerskom odnosu. Parterskom odnosu same Bjelovarsko-bilogorske županije, općine i gradova, ali i resornog ministarstva. Potpisom Suglasnosti, dolaskom u Bjelovar, ministar Mornar potvrđuje odlučnost da nas podupre u tom zajedničkom projektu. To je onaj krucijalni korak ka izgradnji naših škola. Model JPP-a za nas je jako interesantan jer će nam u vrlo kratkom vremenu pomoći da riješimo pitanje smještaja u svim županijskim školama. Mi želimo da naši školarci imaju standard 21. stoljeća, a jednosmjenski rad preduvjet je za to. Mi očekujemo da u roku od tri mjeseca imamo ugovor i da ga možemo dati na županijsku skupštinu, ugovor kojim se definiraju odnosi između ministarstva, županije općina i gradova i time omogućiti ono konačno raspisivanje natječaja. Nakon što dobijemo komparator ići ćemo u razgovor s jedinicama lokalne samouprave. Nadamo se  da će podržati ovaj projekt. A kada govorimo o ovom projektu on obuhvaća dvanaest objekata u jedanaest škola. Radi se o gotovo dvadeset i dvije tisuća kvadrata novog prostora koji bi trebao za oko sto i trideset milijuna kuna građevinskog troška, omogućiti da riješimo bolje školske standarde, zaključio je župan Bajs.

Inače, tijekom svog posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ministar Mornar posjetio je i bjelovarsku Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog i daruvarsku Gimnaziju, škole uključene u projekt Javno-privatnog partnerstva.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a