• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Rujan
1

KREĆE OBNOVA AMBULANTE U ROVIŠĆU U SKLOPU PROJEKTA OBNOVA SVIH AMBULANTI NA PODRUČJU BBŽ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u pratnji načelnika Općine Rovišće Slavka Prišćana obišao je ambulantu u sklopu županijskog Doma zdravlja u Rovišću. Naime, i tamošnja ambulanta uskoro kreće u uređenje i obnovu, a predviđeni su radovi na izmijeni stolarije, uređenju prilaza i okoliša ambulante, te unutarnje uređenje i ugradnja klima uređaja.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija i Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije u 2016. i 2017. godini kreću u temeljitu obnovu ambulanti u kojima rade liječnici opće prakse, a koji pokrivaju potrebe kako u ruralnim tako i u urbanim sredinama. Naime, jednak standard u zdravstvu je od iznimne važnosti za građane našeg kraja i uz velike projekte u zdravstvu, poput gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ne treba zanemariti potrebe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje naši pacijenti zapravo ostvaruju prvi kontakt s liječnikom.

Tako će Bjelovarsko-bilogorska županija temeljem decentraliziranih sredstava preko svog Doma zdravlja staviti u obnovu sve ambulante na svom području za što je u 2016. i 2017. godini osiguran iznos od 1.200.000,00 kuna. Time su se osigurali financijski okviri za radove i obnovu ambulanti koje će tada imati ujednačeni standard, a radovi će se odvijati ovisno o potrebama svake pojedine ambulante. Radovi će tako obuhvatiti izgradnju vezanu uz bolji prolaz objektu, izmjenu stolarije ili neke druge radove ovisno o potrebi.

Nakon što arhitekti naprave prijedlog troškova za radove koji su potrebni i usuglašeni, odmah će se pristupiti raspisivanju natječaja za izvođača radova za svaku pojedinu ambulantu kako bi se što prije krenulo u planirane investicije.

U sklopu obnove ambulanti diljem Bjelovarsko-bilogorske županije predviđa se i suradnja i partnerski odnos s gradovima i općinama prvenstveno u pogledu uređenja okoliša ili boljeg pristupa ordinaciji.

Navedeni radovi ujedno su i priprema za ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu temeljem sredstava Europske unije i natječaja za dobivanje europskih sredstava na koja će aplicirati Bjelovarsko-bilogorska županija kao predlagač. Riječ je o natječaju koji podrazumijeva nabavu dijagnostičko-terapijske i medicinsko-tehničke opreme kako bi ordinacije primarne zdravstvene zaštite uz uređen prostor za rad imale i najsuvremeniju opremu i dijagnostiku.

U konačnici riječ je o trideset i devet objekata u kojima naši građani dobivaju primarnu zdravstvenu zaštitu, a koji bi u naredne dvije godine prema planu trebali biti kompletno uređeni i primjereni zdravstvenom standardu 21. stoljeća.

Osigurali smo sredstva za obnovu ambulanti primarne medicine. Moramo posvetiti pažnju kako bi svi naši stanovnici koji dolaze svom doktoru, da imaju prvi kontakt na odgovarajući način, a to znači da dolaze u ambulantu koja je dobro opremljena i u zgradu koja je održavana. Zato ćemo u svim ambulantama riješiti pitanje stolarije, klima uređaja i svega što je potrebno, a ono najvažnije je da želimo izjednačiti zdravstvenu zaštitu u ruralnim i urbanim sredinama, rekao je župan Bajs te nastavio. Ovo je priprema za 2017. godinu, Županija je dobila sredstva za opremanje primarne medicine, a to su aparature kod liječnika opće prakse. Ovdje u Rovišću imamo dva tima opće medicine i jedan tim stomatologije, a doktorica već sada ide na tečaj kako bi mogla rukovati s aparaturom koju očekuje da će dobiti. Mi ćemo obnavljati ambulantu po ambulantu, kada naši arhitekti obave što treba tako ćemo odmah raspisati natječaj. Također, naglasit ću da nećemo razlikovati one koji su u koncesiji i naše djelatnike jer smatram da tu nema razlike za pacijente. S općinama ćemo dogovoriti suradnju za rješavanje pristupa ambulantama i okoliša. U Rovišću ćemo riješiti ulaz i mali park na odgovarajući način da postane lijepi prostor za sve koji dolaze ovdje, zaključio je Damir Bajs. 

Na području općine dužni smo voditi brigu o svemu, bez obzira je li primjerice ambulanta u našem vlasništvu ili županijskom. Nama je jedino bitno da naši mještani imaju dobru zdravstvenu zaštitu. Imali smo dosta problema s dolascima i odlascima liječnicima, ali i odlascima pacijenata pošto su drugi liječnici tražili da pređu u Bjelovar, jer se govorilo da će se ova ambulanta zatvoriti, a ovo danas je dokaz da to nije istina. Imamo dobru suradnju sa Županijom, konkretno sa županom Bajsom. To je partnerski odnos koji dobro funkcionira, a i ovaj puta će se pokazati kao ispravan Dogovorili smo se kako će se Općina pobrinuti za vanjski izgled koji utječe i na izgled same općine. Riješit ćemo i prilaz za invalide i parkić i vjerujem da će to biti na zadovoljstvo svih pacijenata, ali i mještana, izjavio je načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a