• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Listopad
11

KREĆE PROJEKT OBNOVE OSNOVNE ŠKOLE SIRAČ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs prisustvovao je na početnoj konferenciji projekta „Poboljšanje energetskih svojstava zgrade“ na kojoj je najavljena obnova zgrade Osnovne škole Sirač. Riječ je o najvećem i najvrjednijem projektu škologradnje u našoj županiji ove godine.

Osnovnoj školi Sirač temeljem natječaja odobreno je 1.655.344,57 kuna, a sredstva stižu iz tri izvora:
a) Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati će 939.239,36 kuna
b) Europski fond za regionalni razvoj projekt će sufinancirati sa 469.619,98 kuna
c) dok će Bjelovarsko-bilogorska županija pokriti 246.485,53  kuna.

Projekt obnove podrazumijeva ulaganja u zamjenu vanjske stolarije te postavljanje nove toplinske fasadne izolacije čime će se ostvariti značajne energetske uštede. Prema projektu na godišnjoj razini škola bi mogla uštedjeti, bilo na grijanju ili pak za ljetnih mjeseci na hlađenju, do čak 45%. Velike su to uštede ako se zna da za zimskih mjeseci račun za grijanje Osnovne škole Sirač premašuje i 30 tisuća kuna.

Riječ je o drugom velikom projektu obnove županijskih škola i za sada najvrjednijem, jer podsjetimo uz OŠ Sirač u energetsku obnovu će i Osnovna škola u Novoj Rači vrijedna oko 750 tisuća kuna.

Spomenimo i to kako je Bjelovarsko-bilogorska županija prije nekoliko godina obnovila krovište na školi u Siraču, dok je lani Županija izdvojila 100 tisuća kuna za rekonstrukciju centralnog grijanja. Sve to zajedno doprinosi podizanju standarda u Osnovnoj školi Sirač koju pohađa 131 učenik u Matičnoj školi i dvije Područne škole.

  Obnovom Osnovne škole u Siraču nastavljaju se tako ulaganja u županijske osnovne i srednje škole, ali se i nastavlja cilj ostvarenja povlačenja europskog novca, jer prisjetimo se prije nešto manje od tri godine Bjelovarsko-bilogorska županija bila je na začelju ljestvice hrvatskih županija po povlačenju europskog novca. Sada je ta slika bitno drugačija. Približujemo se sredini ljestvice s oko 90 projekta vrijednih 260 milijuna kuna.
  
Bez potpore župana i Županije ne bi bilo moguće realizirati ovaj projekt, stoga hvala županu i Županiji. Ovim projektom se planira ulaganje u zamjenu vanjskih otvora stolarije i postavljanje nove toplinske fasadne izolacije čime bi se ostvarilo poboljšanje energetske učinkovitosti predmetnog objekta. Razdoblje provedbe projekta je od potpisivanja ugovora do završetka obavljanja predmetnih aktivnosti, što znači najkasnije 24 mjeseci, a ugovor je potpisan 15.7.2016. godine. Javni natječaj je proveden, još traje postupak javne nabave. Dobili smo osam ponuditelja i nadamo se da će se u vrlo kratkom vremenu i ovo završiti, rekla je ravnateljica Osnovne škole Sirač, ujedno i voditeljica projekta, Marija Pavičić.

Otkada Općina postoji, od 1993. godine, stalno smo se susretali s raznim problemima sa školom, od krovišta, grijanja, prozora, pa smo išli parcijalno dio po dio. Sada smo riješili i certifikat i projekt zahvaljujući županu i njegovim suradnicima, izjavio je načelnik Općine Sirač Branimir Miler.

Kad govorimo o županiji, reći ću da smo u ovom mandatu stavili naglasak na školstvo. Krenuli smo u niz aktivnosti da se digne standard u školstvu, a jedna od aktivnosti bilo je ulaganje u naše objekte, posebice ulaganje u velike matične škole, a zatim i u područne škole. Prije tri godine nismo mogli ništa napraviti jer nismo imali certifikate za toplinsku energiju, koji su nužni da bismo se mogli bilo gdje prijaviti. Prve godine smo rješavali certifikate za škole i objekte. Ovoga trenutka sve velike škole su to riješile, rekao je župan Bajs te nastavio. Kad govorimo o ovom projektu moram naglasiti da je ravnateljstvo bilo vrlo bilo aktivno u svemu tome, napravljeni su zahtjevi na natječaj, a Regionalna razvojna agencija napravila je prijavu na natječaj o trošku Županije. Moram naglasiti da je projekt obnove Osnovne škole Sirač najvrjedniji projekt u 2016. godini kada je riječ o energetskoj učinkovitosti. Dobili smo za ovaj projekt ono što se prilično teško dobije, a to je promjena stolarije i promjena vanjske fasade, zaključio je Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a