• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Svibanj
7

KREĆU EUROPSKI PROJEKTI OD 13,2 MILIJUNA KUNA ULAGANJA U OBNOVU DOMA ZDRAVLJA U GAREŠNICI TE TAMOŠNJU OSNOVNU ŠKOLU

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs boravio je u radnom posjetu gradu Garešnici i tom prilikom potpisao je ugovor za izvođenje radova na obnovi garešničkog Doma zdravlja te posjetio tamošnju Osnovnu školu koja će uskoro u temeljitu energetsku obnovu. Također, župan Bajs posjetio je Ugostiteljsko-obiteljski obrt Glavaš koji je svoje poslovanje proširio na još jednu granu djelatnosti, a riječ je o novim smještajnim kapacitetima na području grada Garešnice.

USKORO KREĆE KOMPLETNA OBNOVA OD TEMELJA DO KROVA GAREŠNIČKE OSNOVNE ŠKOLE I ŠKOLSKO-SPORTSKE DVORANE


Bjelovarsko-bilogorska županija u projektu je energetske obnove 11 škola na svom području, europskog projekta vrijednog 27 milijuna kuna. Nakon što su u nekim školama već  krenuli radovi uskoro će krenuti i kompletna energetska obnova garešničke Osnovne škole. Naime, u tijeku je postupak odabira izvođača radova. Vrijednost projekta obnove Osnovne škole Garešnica i školsko-sportske dvorane je 10.974.919,49 kuna trenutno najvrednije investicija u školstvu na području županije, a radovi podrazumijevaju:

- Izolacija vanjskih zidova (fasada)
- Izmjena i izolacija poda
- Izolacija vanjskih zidova podruma
- Izolacija stropa iznad glavnog ulaza škole i prema tavanu
- Izolacija krovišta
- Zamjena dotrajale vanjske stolarije sa PVC stolarijom
- Izgradnja pristupne rampe za invalide
- Rekonstrukcija grijanja i zamjena kotlovnice
- Ugradnja LED rasvjete
- Soboslikarski radovi
- Ugradnja gromobrana
- Akustične obloge na dvorani
- Spušteni stropovi u dvorani
- Ugradnja ventilacije u dvorani

Završetkom radova u potpunosti će biti obnovljena Osnovna škola u Garešnici i školsko-sportska dvorana, a učenici njih petstotinjak i njihovi učitelji i nastavnici zbog kojih se cijeli projekt i radi imat će bolji standard i uvjete školovanja i rada u toj obrazovnoj ustanovi u gradu Garešnici.

Realizacijom projekta u bitnom će se smanjiti i režijski troškovi i troškovi održavanja školske zgrade, pa će samim tim ostati više sredstava za ulaganje u opremanje škole i dogradnju nadstandarda za učenike, učitelje i nastavnike.

„Osnovna škola Garešnica je po veličini i broju učenika jedna od najvećih škola na području BBŽ. U sastavu škole nalazi se 7 područnih škola i glazbeni odjel. Naša škola ima svoju povijest i ove godine navršava 190 godina. Vjerujemo da su mnogobrojne generacije učenika koje su prošle kroz ovu OŠ istu upamtile samo po lijepim događanjima i da se s radošću sjećaju svojih školskih dana. Ove školske godine imamo 653 učenika i 95 djelatnika. Prepoznatljivi smo i po rezultatima naših učenika i njihovih mentora. Uvjeti rada vrlo su bitan čimbenik za provedbu nastavnog plana i programa u našoj školi,a to očekujemo kroz kompletnu energetsku obnovu naše škole od temelja do krova prema standardima 21.stoljeća. Zahvaljujem se gospodinu Bajsu na velikoj podršci tijekom provođenja ovog velikog projekta“, istaknuo je ravnatelj Osnovne škole Garešnica Slaven Marenić.
„Zadovoljstvo je što je županija prepoznala potrebe naše škole, naše djece. Ova škola zaista ima potrebu obnavljanja i zbog toga nas sve od srca raduje da će dobiti jedno novo ruho. Zahvaljujem se na projektu, zahvaljujem se na podršci i školi i djeci i nama u gradu. Samim time će škola dobiti jedan novi izgled, nove uvjete za rad i to je ono što veseli i grad Garešnicu, a vjerujem da će veseliti i učenike i naše roditelje. Ono što smo do sada napravili je energetska obnova škole u Hrastovcu,a pri kraju je i energetska obnova škole u Zdenčacu. Svi zajedno idemo jednim putem gdje ćemo stvoriti uvjete da svi naši školarci imaju ono što im je zaista potrebno. Veselim se danu kad će radovi početi“, rekao je Josip Bilandžija, gradonačelnik Grada Garešnice.
„Naglasit ću da mi ovog trenutka završavamo projekt u smislu potpisa ugovora, uvođenja u radove ,vrijedi naglasiti 27 milijuna kn za 11 naših škola, a najveći projekt je upravo u Garešnici. Razlog je vrlo jednostavan, to su potrebe ove škole. To će po vrijednosti biti drugi projekt na području grada, školsko sportska dvorana je prva. Nadam se da će, po završetku projekta, škola biti promijenjena do neprepoznatljivosti. Županija je preuzela obvezu od 40 % za financiranje obnove . Naglasit ću da to nije jedina škola na području grada Garešnice koja se obnavlja. U Trnovitičkom Popovcu u tijeku su radovi koje izvodi domaći izvođač pa nas i to veseli da su otprilike 70% poslova dobili izvođači s područja naše županije. U dogovoru s našim komorama mi smo im predstavili projekte i kada govorimo o tome, oni su se javili na natječaje i dobar dio natječaja dobili su upravo domaći izvođači. Nakon što se ovi radovi završe, BBŽ osigurat će dio sredstava za zamjenu nužnog dijela namještaja i opreme koja je u razredima. Očekujemo naravno i dogovor s Ministarstvom vezano uz nabavu informatičke opreme , s obzirom na uvođenje obveznih predmeta. Što se samog školstva tiče, reći ću da smo prijavili i nove projekte na novi natječaj, za sada nam je odobreno oko 100 milijuna kn za obnovu novih škola koje nisu bile u programu i kada to zbrojimo onda ćemo, nadam se, u tri godine imati preko 130 milijuna kn ulaganja u školstvo na području županije“, zaključio je župan Bajs.

POTPISAN UGOVOR ZA IZVOĐENJE RADOVA NA OBNOVI DOMA ZDRAVLJA U GAREŠNICI

Nakon potpisa ugovora za obnovu Domova zdravlja u Čazmi, Grubišnom Polju i Daruvaru župan Damir Bajs potpisao je ugovor s izvođačem radova i za obnovu Doma zdravlja u Garešnici, a u sklopu europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ vrijednog 11,5 milijuna kuna.

Nakon postupka javne nabave posao izvođenja radova na garešničkom Domu zdravlja dobila je tvrtka Promont-Commerce d.o.o. Daruvar, a vrijednost radova obnove je 1.045.072,75 kuna. Budući kako je ekonomska najpovoljnija ponuda bila viša za 252.450,15 kuna od procijenjene vrijednosti radova, isti iznos osigurat će Bjelovarsko-bilogorska županija.

Također, kako bi se obnovilo sve što je potrebno u garešničkom Domu zdravlja Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je dodatnih 430 tisuća kuna preko Doma zdravlja BBŽ, a riječ je o sredstvima osiguranim izvan europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“.

U konačnici u građevinske radove obnove tog Doma zdravlja uložiti  će se 1,5 milijuna kuna, a radovi obuhvaćaju pristup za invalide u Domu zdravlja, izgradnju rampe na ulazima, ugradnju automatskih kliznih vrata, sanitarne čvorove za invalide, taktilne površine, sustav za informiranje pacijenata, izmjenu unutarnjih vrata, izmjenu i niveliranje postojećih podova, sanaciju stubišta, uređenje sanitarnih čvorova, ugradnju led rasvjete te druge potrebne radove.

No, obnova Doma zdravlja u Garešnici podrazumijeva i zanavljanje medicinske opreme, pa će tako u Garešnicu stići nova medicinska oprema u vrijednosti 700 tisuća kuna. Riječ je o defibliratorima, otoskopima, pulsnioksimetrima, EKG uređajima te nizu druge medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme od koje posebno možemo istaknuti ginekološki ultrazvuk procijenjene vrijednosti od 200 tisuća kuna.

Time će se u bitnome poboljšati standard liječenja u garešničkom Domu zdravlja, a pacijentima će se omogućiti obavljanje dodatnih pretraga kod njihovih liječnika obiteljske medicine – pretraga koje su do sada obavljali u Općim bolnicama.

Naime, već dugi niz godina, nije se radila kompletna modernizaciju Domova zdravlja, a sada će ona biti napravljena od temelja do krova. Bjelovarsko-bilogorska županija želi da kada se Dom zdravlja obnovi i modernizira da ima bolje uvjete za naše liječnike, a posebice za pacijente. Obzirom da u ovaj projekt ulazi i oprema, to znači da će svaki pacijent neovisno gdje živi, imati isti standard liječenja u ordinacijama opće medicine i moći će obaviti niz pretraga u samom Domu zdravlja.

Time će se rasteretiti Opća bolnica Bjelovar, a pacijenti neće morati putovati. Treba posebno pohvaliti i doktore, što žele uzeti novu opremu i proći edukaciju kako bi mogli raditi na njoj.  Sve u svemu do kraja ove godine vidjet će se bitna razlika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kako u gradu Garešnici tako i u cijeloj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

U konačnici kada se zbroje ulaganja u infrastrukturne radove i u nabavku opreme pred garešničkim Domom zdravlja je projekt vrijedan 2,2  milijuna kuna.
„U suradnji s  našom županijom krenuli smo u ove projekte. Garešnica sad počinje s radovima tako da će se uložiti 1.5 milijun kn za poboljšanje uvjeta rada kao i za nabavku opreme za sve ordinacije, i u koncesiji i one koje su u Domu zdravlja, s napomenom da će se oprema koja će se nabaviti biti vrlo kvalitetna. To je vrijedna oprema, osobito treba istaknuti ultrazvuk za ginekološku ordinaciju vrijedan 200 000 kn na što smo naročito ponosni“, rekla je Ljubica Čaić, ravnateljica Doma zdravlja BBŽ.
„Obnova Doma zdravlja u Garešnici je nešto što veseli sve nas ovdje, i naše pacijente i osoblje koje ovdje radi. Vjerujem da ćemo svi biti zadovoljni kad taj projekt krene. Postoji problem, a to je nedostatak liječnika, nadam se da nakon ovog ulaganja da ćemo zajednički nastaviti raditi i na tom projektu. Mislim da imamo moralnu obavezu prema svima našim građanima, da to postavimo onako kako bi trebalo. Ulagat će se u opremu, naravno da to sve nas jako veseli i očekujemo da projekt što prije krene. Hvala na suradnji“, istaknuo je Josip Bilandžija, gradonačelnik Grada Garešnice.
„Mi smo već nekoliko ambulanti odradili prošle i pretprošle godine za Dom zdravlja BBŽ . S ovim poslom startamo već sutra i sigurno ćemo ga odraditi u ugovorenom roku“, rekao je Vlado Koči, direktor tvrtke Promont-Commerce d.o.o.
„Bjelovarsko-bilogorska županija,  kao i sve županije u Hrvatskoj ima posebnu nadležnost i obvezu prema primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Primarna zdravstvena zaštita može i treba imati jedno posebno mjesto. Mi smo još prije dvije godine krenuli u jedan veliki projekt zanavljanja naših ambulanti i moram reći da je 39 ambulanti obnovljeno u cijelosti. Sada smo prešli u drugi dio projekta, to je obnavljanje ambulanti u domovima zdravlja- u ispostavama istih, i u ovaj projekt, u građevinskom dijelu, uložit ćemo 1.5 milijun kn. Polovicu ćemo dobiti od EU, a polovicu će osigurati BBŽ. Također, ići ćemo i na zanavljanje opreme, predviđena je nabavka opreme u iznosu 700 tisuća kn. Županija će završiti ukupnu modernizaciju primarne zdravstvene zaštite s obnovom doma u Bjelovaru i time ćemo zanoviti ukupnost svih ambulanti na području BBŽ koje će biti kompletno modernizirane i zanovljene. Osim toga, Županija je osigurala i preko milijun kn potpora našim liječnicima , bilo da dođu u županiju ili da ovdje ostanu“, rekao je župan Damir Bajs.

 


NOVI SMJEŠTAJNI KAPACITETI NA PODRUČJU GRADA GAREŠNICE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u sklopu svog radnog posjeta gradu Garešnici posjetio je i Ugostiteljsko-obiteljski obrt Glavaš. Naime, obrt Glavaš posluje preko trideset godina, a uz ugostiteljstvo u posljednje vrijeme okrenuli su se i turizmu stavljajući u svoju ponudu novo uređeni etno restoran i  sobe za iznajmljivanje.

Riječ je o dvije novo uređene sobe za iznajmljivanje čime se povećavaju turistički smještajni kapaciteti na području grada Garešnice, a već sada se vidi kako su naišli na plodno tlo posebice za iznajmljivanje turistima lovcima koji su izabrali našu županiju kao poželjno mjesto za lovni turizam.
„S obzirom da smo u obrtništvu puna tri desetljeća u istome gradu te da smo u jednom gradu vlasnici tri ugostiteljska objekta, ali i da smo u ta tri desetljeća  radili u pozitivi kao disco i noćni klub i više se bazirali na mlade. A kako biologija čini svoje tako smo se i mi u posljednje vrijeme odlučili za nešto mirnije vode, odnosno za smještajne kapacitete i restoranski dio ponude. Smještajni kapaciteti za spavanje iznose 16 jedinica,a za restoran 100 sjedećih mjesta tako da se kod nas mogu obaviti sve potrebite ugostiteljske usluge, od krstitki, rođendana, proslava matura, raznih manifestacija. Uložili smo dosta obiteljskih novaca, ali imali smo i pomoć Ministarstva turizma u iznosu od 30 000 kn“, istaknuo je vlasnik Ugostiteljsko-obiteljskog obrta Glavaš Siniša Glavaš.
„Kao predsjednik županijske turističke zajednice, ali i kao bivši ministar turizma mogu pohvaliti da u cijeloj našoj županiji, pa i u garešničkom kraju postoji sve više ulaganja u turizam. Kada govorimo ovdje o konkretnoj situaciji moram naglasiti da je riječ o obiteljskom obrtu Glavaš koji postoji već 30 godina, a ono što bih istaknuo da uz potporu Ministarstva turizma koje je odobrilo znatna sredstva je napravljen značajan iskorak pa sada imaju  sobe za iznajmljivanje u etno štihu i uređen je restoran, a tu su i sadržaji za lovni turizam, što će svakako unaprijediti položaj ovoga obrta na turističkoj mapi Hrvatske“, istaknuo je prilikom posjeta župan Damir Bajs.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a