• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Prosinac
19

KRENULA OBNOVA PROMETNICE KRALJEVAC

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bas sa suradnicima, u pratnji načelnika Općine Rovišće Slavka Prišćana obišao je radove na obnovi prometnice u mjestu Kraljevac, na području Općine Rovišće. Riječ je o jednoj od posljednjih prometnica koja ide u obnovu ove godine, a temeljem potpisanih Sporazuma o zajedničkom sufinanciranju obnove prometnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije s čelnicima Općina i Gradova.

Tako su u tijeku radovi na strojnoj sanaciji lokalne ceste Kraljevac, u duljini od 720 metara. Ukupna vrijednost radova iznosi 587.301,90 kuna, a sanacija se financira modelom 50-50, odnosno 50% financira Općina Rovišće, dok preostalih 50% financira Županijska uprava za ceste.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija je nakon gotovo četiri godine pauze lani krenula s programom cestogradnje na svom području. Tako je u studenom prošle godine Županijska uprava za ceste raspisala Javni poziv prema jedinica lokalne samouprave da same predlože dionice cesta na svom području koje su im prioritetne za obnovu. Na Javni poziv ŽUC-a javile su se gotovo sve Općine i Gradovi, koje su i potpisale Sporazum o zajedničkom sufinanciranju obnove prometnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije,  po modelu financiranja 50-50. Prioritetne dionice za obnovu predlagali su upravo Gradovi i Općine, imajući u vidu kako oni najbolje znaju koje prometnice prvo treba obnoviti na svom području.

Tako je u 2017. godini, po modelu financiranja 50-50, obnovljeno ukupno 13 kilometara dionica diljem županije, u vrijednosti od 9 milijuna kuna. Program cestogradnje nastavlja se i sljedeće godine, kada će u obnovu i ostale dionice za koje su Općine i Gradovi potpisali Sporazum.

Osim sanacije dionica po modelu financiranja 50-50, ove godine je Županijska uprava za ceste u 100% iznosu, kroz redovno održavanje, sanirala i četiri dionice u duljini od 5 680 metara, ukupne vrijednosti 4,2 milijuna kuna. Riječ je o dionicama:
1. Županijska cesta Tuk, na području općine Rovišće
2. Županijska cesta Markovac, na području Daruvara
3. Županijska cesta Ivanska
4. Lokalna cesta Nova Pisanica, na području općine Velika Pisanica

Time slobodno možemo reći kako je projekt cestogradnje u punom zamahu na području Bjelovarsko-bilogorske županije, jer je ove godine u potpunosti modernizirano gotovo 19 kilometara dionica na području cijele naše županije, ukupne vrijednosti 13,2 milijuna kuna.

„Bilo je potrebe da se cesta asfaltira jer je na njoj bilo dosta rupa. Sad je to sve odlično, kako i treba biti, jer je loša cesta bila zadnjih desetak godina. Za ovo imam sve pohvale i za popravak nečega nikada nije kasno“, izjavio je Josip Bačić, mještanin Kraljevca.

„U Kraljevcu je asfaltirano gotovo 700 metara ceste, vrlo važnog dijela koji je bio u katastrofalnom stanju, a vodi prema centru općine gdje svakodnevno prolazi jako puno automobila. Prije mjesec dana smo isto tako riješili jednu cestu u Gornjem Rovišću. Imamo još niz lokacija koje trebamo obnoviti, no zadovoljni smo planom koji smo dogovorili sa županom i nadam se da ćemo obje strane uspjeti poštivati dogovore. Nastojimo odrediti prioritete, jer je nemoguće sve napraviti istovremeno. Ipak, najviše se fokusiramo na prometnice i nogostupe.“, pojasnio je načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan.

„Županijska uprava za ceste proteklih je godina bila pod velikim financijskim opterećenjem, zbog čega određene radove nije bilo moguće izvršiti. Od 2016. smo krenuli u asfaltiranje i ovom godinom završavamo dionice koje smo namjeravali završiti u 2017. Slobodno mogu reći kako je projekt cestogradnje u punom zamahu na području naše županije, jer  je  ove  godine  u  potpunosti  modernizirano gotovo 19 kilometara dionica na području BBŽ. Zahvaljujući dobrom vremenu, danas svjedočimo završetku obnove prometnice u mjestu Kraljevac. Sljedeće godine očekujemo obnovu u otprilike istoj kilometraži, dok je desetak kilometara zajamčeno prema modelu “pola-pola”. Možda nam se priključe i nove Općine i Gradovi, a  ŽUC će na sebe preuzeti neke određene ceste koje se nalaze na spojevima s drugim županijama. Drago mi je što smo u 2017. dobili i znatnu potporu od Ministarstva prometa. U nekoliko navrata smo dobili više od 12 milijuna kuna.“, zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a