• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Rujan
10

KRENULA PROVEDBA PROJEKTA „PLETENICA ŽIVOTA“

Bjelovarsko- bilogorska županija je zajedno s partnerima Općinom Veliko Trojstvo, Centrom za pomoć i njegu Općine Veliki Grđevac te Gradom Grubišnim Poljem potpisala sporazum o partnerstvu u provedbi projekta „Pletenica života“.

Projekt koji će trajati 14 mjeseci, ima za cilj poboljšati kvalitetu života osobama starije životne dobi te isto tako doprinijeti prevenciji njihove socijalne isključenosti, a njegova vrijednost je 1.141.001,89 kuna, što su bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda kao i Ministarstva socijalne politike i mladih.

Sami projekt se izvrsno nadopunjuje sa županijskim programom Pomoć u kući od kojeg Županija, bez obzira na dodatne poteškoće i promjenu Zakona o socijalnoj skrbi, nije odustala. Pletenica života u svojoj provedbi podrazumijeva brigu o starijim i nemoćnim ljudima starijim od šezdeset i pet godina. Tako će se za njih pripremati obroci, održavati čistoća stambenog prostora, organizirati zdravstvena skrb, psihosocijalna potpora, a održavat će se i savjetodavne radionica u cilju zaštite njihove osobne sigurnosti.

U našoj županiji svaki peti stanovnik je stariji od 65 godina, što znači da je pomoć potrebna velikom broju ljudi. Postoji obveza da mi brinemo o osobama starije dobi te da im se omogući odgovarajuća skrb. Govorimo o ljudima koji žive samostalno u kućama, ali zbog niza okolnosti trebaju pomoć. Oni moraju imati mogućnost da budu smješteni u svom domu, te da pomoć dolazi njima. Ovaj program omogućava da oni dobiju minimum pomoći koja im je potrebna, poput kuhanje ručka ili kave, cijepanje drva, pružanje zdravstvenih usluga ili prijevoz do grada. Rekao je župan Damir Bajs.

Dobivena bespovratna sredstva će uvelike omogućiti da se nastavi s Programom Pomoć u kući koje je Županija, za svoje starije stanovnike, počela provoditi 2007. godine s prijašnjim Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti RH. Tako je u „Pomoć u kući starijim osobama„ i „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“  bilo uključeno ukupno 1330 osoba.

Svi programi bili su namijenjeni osobama starije životne dobi i to prvenstveno za one u staračkim samačkim domaćinstvima, onima teže narušenog zdravstvenog stanja i niskog socioekonomskog statusa kao i starijim osobama koje nisu obuhvaćene postojećim oblicima skrbi o  starima, sustavom socijalne skrbi i različitim oblicima pomoći putem nevladinih organizacija ili vjerskih organizacija.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a