• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Travanj
18

KRENUO EU PROJEKT VODOOPSKRBE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Na poziv bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa u radnom posjetu županiji boravio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima i bila je to prilika da se prezentiraju učinjeni koraci vezani uz izgradnju sustava vodoopskrbe na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a koji su najavljeni prije dva mjeseca, također za posjeta direktora Đurokovića našoj županiji. Tijekom posjeta najavljena je i gradnja akumulacije na području Općine Ivanska, točnije akumulacije Samarica, projekta vrijednog 40 milijuna kuna koji kreće u izgradnju iduće godine.

Podsjetimo, prije dvadeset godina Bjelovarsko-bilogorska županija bila je na 17% izgradnje vodovodne mreže na svom području. Projekt daljnje izgradnje vodoopskrbe na sebe je tada preuzela Bjelovarsko-bilogorska županija i napravila niz aktivnosti kako bi se ta slika promijenila.

U međuvremenu, spomenute aktivnosti dovele su do izgradnje glavnog vodoopskrbnog cjevovoda, izgradnje vodospreme Banov stol i povezivanja vodovodnom mrežom gradova Daruvar, Garešnica, Grubišno Polje i Čazme. Sustavno na to nadovezivale su se i sekundarne vodovodne mreže i danas možemo reći kako Bjelovarsko-bilogorska županija i BB vode u svom vlasništvu imaju preko 160 milijuna kuna vrijednosti nekretnina vodovodnog sustava.

Razvijalo se i ulagalo povećanim naporima i to je rezultiralo pokrivenošću županije vodoopskrbom na 60%, što znači da smo kroz dva desetljeća vodoopskrbu povećali za tri i pol puta.

No, unatoč tomu još uvijek zaostajemo za prosjekom Republike Hrvatske kada govorimo o vodoopskrbi koji je preko 85%, što je u konačnici otežana okolnost za naše stanovništvo, poljoprivrednike, a u konačnici i naše gospodarstvo.

Shodno tome, Bjelovarsko-bilogorska županija i BB vode krenule su u izradu studije predizvodljivosti, jer očekujemo povećana financiranja iz Europskih fondova i partnerski odnos s Hrvatskim vodama koje bi su oformile i vode u ukupnosti europski projekt vodoopskrbe Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Sukladno pripremi europskog projekta nastavljaju se aktivnosti na gradnji vodovodne mreže na našem području, a prema sada dogovorenim financijskim sredstvima u prvom kvartalu radit će se na oko jedanaest gradilišta i dovršavati projekti vrijedni 45 milijuna kuna.

Jedno od gradilišta je i ono na području Općine Ivanska gdje se gradi vodoopskrbi cjevovod za naselja Babinac-Gornja Petrička-Donja Petrička-Samarica u duljini od 16600 metara i ukupne vrijednosti 3.785.323,79 kuna. Dionica će se dovršiti ove godine i preostalo je uložiti još 1.031.880,15 kuna, od čega će 20% osigurati Bjelovarsko-bilogorska županija.

„Sa svim ovim aktivnostima županija se najviše digla na ljestvici s pokrivenošću vodoopskrbe. Od 17% pokrivenosti koju smo imali prije 20 godina, danas imamo 55% vodoopskrbe. Kroz ovakve projekte želimo doći do toga da svaki objekt ima vodoopskrbu i cjeloviti sistem vodoopskrbe u županiji. Ugovori za ovu godinu omogućuju investicije za 45 milijuna kuna, a cilj je da u nekoliko godina dođemo do 100% pokrivenosti vodoopskrbe i prijeći na kanalizaciju. Na području Ivanska postoji veliki objekt koji bi složio zaštitu voda i komercijalno korištenje ribnjaka sa dvije namjene, ali tek u partnerskom odnosu Županije, gradova i općine možemo napraviti pomak u standardu vodoopskrbe županije. To je nešto što se podrazumijeva za naše stanovništvo i gospodarstvo, jer još uvijek imamo situacije da se u sušno vrijeme dovozi cisterna vode, ali svi bi trebali imati odgovarajuću vodoopskrbu.“, naglasio je župan Bajs.

„Idemo zajednički u dobrom smjeru i stvaramo pripremu tehničkih dobro osmišljenih sustava, ali isto tako okrupnjavanja vodoopskrbe na razini Republike Hrvatske. Gradimo sve više vodoopskrbnih kanalizacijskih sustava te uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, zato je puno lakše upravljati ako okrupnimo sustave. Ova studija vodoopskrbe će isto ukazati na nužnost ukupne cjelovitosti tih sustava. Nama je logično pokazati što sve trebamo izgraditi da bi to sve funkcioniralo kao  jedan sustav na razini Bjelovarsko-bilogorske županije. Težnja je smanjiti broj vodno-komunalnih poduzeća, broj isporučitelja vodnih usluga kako bi svi dobili što racionalniju i kvalitetniju uslugu. Osim redovnih programa, pripremamo i EU projekte, a na razini Bjelovarsko-bilogorske županije oko 500 milijuna kuna, a već iduće godine uslijedit će prvi radovi.“, rekao je Đuroković te se osvrnuo i na obranu od poplava. „Radujemo se što možemo dati potporu što sigurnijoj obrani od poplave i pružiti usluge dobrog upravljanja voda. Primjerice rijeka Česma ne obiluje dovoljnim dotokom i želimo u kombinaciji s gradnjom akumulacije Samarica stvoriti odgovarajuću zalihu voda koju ćemo povremeno moći puštati u Česmu kako bi omogućili što bolje stanje voda tijekom određenih sušnih razdoblja, ali i zaštitili biološki život u rijeci Česmi. Stvaranjem akumulacije u Samaraci u budućnosti, koja treba imati zapremnu više od 10 milijuna kubnih metara vode, smanjit ćemo opterećenje velikog vodenog vala, jer znamo da Česma može priprijetiti, stoga ćemo moći kontrolirati njenu veliku vodnost i istovremeno to ispuštati kada je potrebno. Naravno bit će moguće bolje upravljati ukupnim vodnim zalihama na ovom području, jer znamo da tamo ima nekoliko ribnjaka. Nastojat ćemo osigurati optimalno stanje upravljanje voda kako bi pomogli prirodi, gospodarskim aktivnostima. Akumulacija Samarica se već nalazi u prostornom planu i prepreka ne bi trebalo biti. Vrijednost izgradnje je 40 milijuna kuna i uvjeren sam da ćemo i ta sredstva iznaći. Uvjeren sam da ćemo to realizirati uz partnerski odnos Bjelovarsko-bilogorske županije i Hrvatskih voda.“, zaključio je Đuroković.

  Nakon konferencije za medije, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima, u pratnji načelnika Općine Ivanska Josipa Bartolčića, obišli su lokaciju gradnje vodoopskrbne mreže za naselja Babinac, Gornja Petrička, Donja Petrička, Samarica, te lokaciju gdje će se sljedeće godine izvoditi radovi akumulacije. 

  „Mi imamo 50% pokrivenost vodoopskrbe  naselja u našoj općini. Naravno da nismo s tim zadovoljni i imamo već projektiranih drugih naselja koji se očekuju za isti takav projekt. Uz dobru partnersku suradnju sa Županijom i Hrvatskim vodama, Općina je dobila priliku da ovaj kraj učini mjestom ugodni za život i moramo stvoriti osnovne preduvjete, a to su voda i ceste. Posebno me raduje što su Hrvatske vode u svoj plan stavile i izgradnju akumulacije Samarica, koja je gotovo 40 godina bila idejni projekt. To je nešto što je za svaku pohvalu jer takav projekt fali u našoj općini, obzirom da imamo veliku površinu pod ribnjacima. Ovaj projekt je dodatno gospodarski značajan jer će osigurati kontinuitet i mogućnost uzgoja ribe na našem području, a s obzirom da smo prije bili poznati po uzgoju ribe vjerujem da će ta djelatnost biti osnova za daljnje zapošljavanje i zaustavljanje iseljavanja s ovog područja.“, rekao je Bartolčić.

„Ima perioda kada ostanemo bez vode, stoga neki voze vodu preko ljeta. Problem s cisternom je što tu vodu nemate gdje deponirati. Ovaj cjevovod puno će značiti.“, izjavio je Željko Mavrin, predsjednik Mjesnog odbora Babinac.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a