• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Kolovoz
29

KRENUO PROJEKT DOGRADNJE ČEŠKE OSNOVNE ŠKOLE I ČEŠKOG DJEČJEG VRTIĆA U GRADU DARUVARU

U Češkoj osnovnoj školi Jana Amosa Komenskog i Češkom dječjem vrtiću Ferde Mravenca krenuo je projekt dogradnje i rekonstrukcije zahvaljujući suradnji i partnerskom odnosu same škole, Bjelovarsko-bilogorske županije i župana Damira Bajsa, saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimira Bileka, Saveza Čeha, Grada Daruvara, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Vlade Republike Češke.
DARUVAR - DOGRADNJA ŠKOLE I VRTIĆA

Naime, svi zajedno uključili su se u projekt dogradnje i rekonstrukcije Češke škole i vrtića u Daruvaru vrijedan 4.133.748,50 kuna, a sve s ciljem proširenja smještajnih kapaciteta za potrebe škole i vrtića.

Bjelovarsko-bilogorska županija od samog početka uključila se u projekt koji je prije svega tražio rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i samim time je za otkup dijela zemljišta na kojem se škola i vrtić dograđuju i tehničku dokumentaciju osigurala 77 tisuće kuna.

Samu financijsku konstrukciju dogradnje škole i dječjeg vrtića u iznosu od 1,2 milijuna kuna pokriva Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a Vlada Republike Češke s 2,2 milijuna kuna, dok Bjelovarsko-bilogorska županija pokriva preostalih 700 tisuća kuna čime je napravljen i posljednji korak i zatvorena je financijska konstrukcija te su se stekli preduvjeti za potpisivanje ugovora s izvođačem radova i za sam početak dogradnje.

Dogradnjom i rekonstrukcijom škole stvorit će se preduvjeti za bolji standard 229 učenika, a dječji vrtić koji pohađa 150 mališana napokon će dobiti adekvatan prostor za rad budući da sada djeca vrtić pohađaju u dijelom prilagođenom prostoru.

No, dogradnja Češke osnovne škole samo je jedna od investicija u školstvo na području Grada Daruvara od strane Bjelovarsko-bilogorske županije. Kada se zbroje planirana ulaganja u školstvo Bjelovarsko-bilogorske županije na područje grada Daruvara dolazimo do ukupnog iznosa od preko 30 milijuna kuna.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija druga je je županija u Hrvatskoj po povlačenju sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Među 25 odobrenih projekata u školstvu u posljednjem natječaju je i 4 školske ustanove s područja grada Daruvara.

Tako su do sada već odobrena financiranja obnove  škola i to Osnovne škole Vladimira Nazora u Gajevoj projekt vrijedan 14 milijuna kuna, Područne škole Vladimira Nazora u Frankopanskoj projekt vrijedan 7 milijuna kuna,  Područne škole Vladimira Nazora u Doljanima projekt vrijedan 1,7 milijuna kuna i Tehničke škole Daruvar projekt vrijedan 1,8 milijuna kuna – ukupno gotovo 24 milijuna kuna.

Ako tome pridodamo i trenutne radove na obnovi daruvarske Glazbene škole Brune Bjelinskog dolazimo do ulaganja od preko 30 milijuna kuna u školstvo grada Drauvara od strane Bjelovarsko-bilogorske županije.

„Ovo nam puno znači kako školi, tako i vrtiću jer ćemo dobiti itekako potrebne dodatne prostore. Imamo nove učenike, nova dva razredna odjela, tako da su nam izuzetno potrebni novi prostori. Nadam se da ćemo kroz godinu dana, koliko bi trebali trajati ti građevinski radovi, poštovati zajedno s izvođačima i da ćemo biti spremni za novu školsku godinu da imamo nove prostore, zapravo novi dio nadograđene škole.  Što se tiče radova trenutno je faza rušenja, a od sljedećeg tjedna bi se trebalo početi s temeljima i s izgradnjom“, naglasila je ravnateljica Češke osnovne škole J.A. Komenskog Marija Valek.

„Ulaganje u djecu, prvenstveno u vrtiće i škole znači opstanak grada Daruvara, a i naše županije. Mi smo dali dio zemljišta, zahvaljujem i saborskom zastupniku koji je povezao dvije vlade, a Županija je dala razliku i to je jedan pravi primjer suradnje. Dva nova razredna odjela su tu u Češkoj školi i nije se smanjio broj razrednih odjela što je važno“, rekao je gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček.

„Kao što je nedavno bilo potpisivanje ugovora, uvođenje građevinaca u posao i sad možemo reći da je konačno nakon gotovo desetgodišnjeg perioda od kada je krenula ideja, priprema projekta, sam projektni zadatak, građevinska dozvola i sve ostalo počelo s gradnjom. Ja mogu reći da sam stvarno izuzetno zadovoljan i zahvalan prije svega što su ovako jedan veliki međunarodni projekt za nas za Češku manjinu podržali i Republika Češka, Vlada Republike Hrvatske koji su izdvojili velika sredstva za ovu dogradnju. Zahvala ide  i Savezu Čeha koji je distribuirao sredstva i pripremao sve ugovore i naravno gradu Daruvaru koji je dao jedan dio zemljišta, ali i prije svega Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, županu gospodinu Damiru Bajsu na velikoj pomoći na ovih zadnjih 700 tisuća kuna koje su osigurali da se može i krenuti s izvođenjem radova“, istaknuo je saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek. 

„Kada govorimo o gradu Daruvaru, to je sada postalo jedno gradilište gdje Županija ulaže u narednu godinu dana oko 40 milijuna kuna. Tri gradilišta su otvorena, a ovo treće danas obilazimo. To je zapravo projekt dogradnje Češke osnovne škole i Češkog dječjeg vrtića. Moram zahvaliti i saborskom zastupniku Vladimiru Bileku, Uredu za ljudska prava, posebice Vladi Republike Češke. To je projekt koji bi trebao riješiti pitanje jednog novog standarda za učenike koji su u našoj Osnovnoj školi, dakle, njih gotovo 230 i ne treba zaboraviti i 150 mališana koji idu u dječji vrtić. Ukupna investicija je  4.2 milijuna kuna,  2.2 milijuna daje Češka Republika na čemu zahvaljujemo.  Republika Hrvatska daje 1.2 milijuna kuna preko Vladinog ureda za nacionalne manjine, a ostatak daje Bjelovarsko-bilogorska županija u iznosu od 700 tisuća kuna s tim da smo mi učestvovali u pripremi projekta rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i sve što je uz to da danas možemo biti na ovom gradilištu. Kada govorimo o tome, moram naglasiti da teku radovi na trećem gradilištu u gradu Daruvaru, lijepo je vidjeti ponovno radnike, lijepo je vidjeti ponovno našu građevnu industriju, ali ono što je ključno, lijepo je vidjeti taj standard koji će to donijeti. Veseli me da smo u rokovima i da izvođači su počeli radom i nadam se da će dobar dio nabave biti u tijeku 2018. godine. U interesu nam je da radovi idu onim tempom kakvim su i zamišljeni . Ja bih zahvalio naravno i ravnateljicama kako Češke škole, tako i Češkog dječjeg vrtića koje su tu, županija stoji kao osnivač u ukupnosti prati financijski, ali i kroz tijek radova koji sada upravo teku“, naglasio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
DARUVAR - DOGRADNJA ŠKOLE I VRTIĆA
DARUVAR - DOGRADNJA ŠKOLE I VRTIĆA
DARUVAR - DOGRADNJA ŠKOLE I VRTIĆA
DARUVAR - DOGRADNJA ŠKOLE I VRTIĆA
DARUVAR - DOGRADNJA ŠKOLE I VRTIĆA
DARUVAR - DOGRADNJA ŠKOLE I VRTIĆA
DARUVAR - DOGRADNJA ŠKOLE I VRTIĆA
DARUVAR - DOGRADNJA ŠKOLE I VRTIĆA
DARUVAR - DOGRADNJA ŠKOLE I VRTIĆA
DARUVAR - DOGRADNJA ŠKOLE I VRTIĆA
DARUVAR - DOGRADNJA ŠKOLE I VRTIĆA
DARUVAR - DOGRADNJA ŠKOLE I VRTIĆA
DARUVAR - DOGRADNJA ŠKOLE I VRTIĆA
DARUVAR - DOGRADNJA ŠKOLE I VRTIĆA
DARUVAR - DOGRADNJA ŠKOLE I VRTIĆA
DARUVAR - DOGRADNJA ŠKOLE I VRTIĆA
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a