• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Veljača
4

KRENUO ŽELJEZNIČKI PROMET NA DARUVARSKOM PODRUČJU

Na inicijativu bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, a zahvaljujući dobroj suradnji s Hrvatskim željeznicama Putnički prijevoz 4. veljače, ponovno je krenuo željeznički promet na daruvarskom području.

Podsjetimo, HŽ Infrastruktura 2014. započela je rekonstrukciju pruge na daruvarskom području vrijednu 70 milijuna kuna. Završetkom obnove pruge, vlakovi se nisu vratili prometovati istom. Postavljalo se pitanje čemu rekonstrukcija i ulaganje od 70 milijuna kuna, ako pruga nije stavljena u promet?
S navedenom problematikom župan Bajs upoznao je i tražio rješenje od ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, posebno ističući činjenicu obnove pruge i ne puštanje iste u promet.
Tako se Bjelovarsko-bilogorska županija jedina aktivno uključila u projekt vraćanja željezničkog prometa na daruvarsko područje. Podsjećamo, prošle godine osnovano je i zajedničko Povjerenstvo HŽ Putničkog prijevoza i Županije, kao prvo i jedino takvo Povjerenstvo u Republici Hrvatskoj.
Nakon niza radnih sastanaka župana Bajsa s HŽ Putničkim prijevozom, ali i sastanka s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, dogovoreni su tehnološki okviri i smjernice po kojima je HŽ Putnički prijevoz napravio novi vozni red i vratio željeznički promet na daruvarsko područje.
Tako je nakon šesnaest godina ponovno krenuo direktni vlak na relaciji Virovitica – Daruvar – Zagreb. Riječ je o liniji koja će omogućiti brže, lakše, ali i jeftinije putovanje do metropole, a vozni red na ovoj dionici, prilagođen je najprije učenicima i studentima.
Također, od 5. veljače u promet će biti uvedeno 13 vlakova; dva vlaka vozit će na relaciji Virovitica – Banova Jaruga – Virovitica, devet vlakova na relaciji Daruvar – Banova Jaruga – Daruvar, a dva vlaka namijenjena prvenstveno prijevozu studenata vozit će petkom na relaciji Zagreb GK – Daruvar – Virovitica i nedjeljom na relaciji Virovitica – Daruvar – Zagreb GK.

BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE REDOVNE STUDENTE I SREDNJOŠKOLCE

Ipak, kako bi putnike dodatno stimulirali na vožnju vlakom, HŽ Putnički prijevoz i Bjelovarsko-bilogorska županija dogovorili su i subvencije zbog kojih će prijevoz vlakom biti iznimno primamljiv, a tomu su se pridružile i još tri županije Sisačko-moslavačka, Požeško-slavonska i Virovitička županija. Očekuje se da će novim voznim redom, ali i pristupačnim cijenama karata broj putnika u kratkom roku nadmašiti onaj broj koji je bio prije ukidanja navedenih linija.
Tako je na prvoj liniji vlaka potpisan Sporazum o sufinanciranju troškova javnog prijevoza učenika srednjih škola s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, kao i studenata. Temeljem Sporazuma tako će redovnim studentima financiranje karte po 50% podijeliti HŽ Putnički prijevoz i Bjelovarsko-bilogorska županija i prijevoz će za sve redovne studente biti besplatan.  Što se pak tiče učenika srednjih škola odlukom Vlade RH njima se već sada pokriva 75% karte, a sada sufinanciranjem Bjelovarsko-bilogorske županije i za njih će prijevoz vlakom biti u potpunosti besplatan.
„Iznimno mi je zadovoljstvo što smo putnicima omogućili prijevoz vlakom na relaciji Virovitica – Daruvar – Banova Jaruga, a od sutra će na ovoj liniji prometovati 13 vlakova i 9 autobusnih linija. Godišnje se na ovoj liniji preveze 60 000 putnika. Sporazumom HŽ PP i Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije, omogućili smo učenicima i studentima besplatan prijevoz. To je jedna od mjera revitalizacije željezničkog putničkog prijevoza, gdje ćemo zajedno s lokalnom upravom i regionalnom samoupravom pokušati popularizirati putnički prijevoz, povećati broj putovanja da bi na određeni način poboljšali mobilnost stanovništva, a samim tim utjecali na sam razvoj županija. Na inicijativu Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno župana i resornog Ministarstva, uspjeli smo uspostaviti ponovno promet vlakom na ovom području.“, pojasnio je Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz.
„Moram se zahvaliti ministru Butkoviću i predsjedniku Uprave Ukiću zato što smo nakon 4 godine, nakon što pruga nije bila korištena, dobili ponudu za naše građane, a to je povrat vlaka na područje Daruvara, ali i na ostale tri županije. Istakao bih, da u dogovoru koji je postignut i potpisom ugovora, dali smo učenicima i studentima mogućnost da se voze besplatno. To je način revitalizacije ruralnih dijelova Hrvatske, a poveznica koju imamo da putuju direktnim linijama, pokazuje da se to i može. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u dogovoru i omogućili povratak vlaka.“, rekao je župan Bajs.
„U suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture u studenom prošle godine usuglasili smo potrebu ponovne uspostave ove linije, što smo formalno danas i napravili. Htio bih naglasiti da Ministarstvo nije potpisnik, ali svojim postupcima dali smo do znanja da nam je itekako stalo da se ova linija ponovno uspostavi.“, izjavio je Igor Radić, savjetnik ministra za infrastrukturu.
„Ja sam studentica 5. godine agronomije i iznimno mi je drago što vlak ponovno prolazi kroz Daruvar, pogotovo što će biti izravna linija. Vlak je dosta komotniji od autobusa, ima više mjesta, stabilniji je i nadam se da će ova linija opstati, jer grad bez vlaka je kao slijepo crijevo i mislim da je veliki značaj u tome. Jedini prijedlog je da se uvede wifi, to bi nama baš pomoglo s obzirom da se ovo i promovira kao studentski vlak.“, rekla je Marijeta Jareš.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a