• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Studeni
25

MATICA UMIROVLJENIKA BBŽ PODUPIRE RAD ŽUPANA BAJSA

U velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije održana je proširena sjednica Izvršnog odbora Matice umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije predvođene predsjednikom Ivanom Prekratom, na kojoj je sudjelovao i župan Damir Bajs.

Na proširenoj sjednici raspravljalo se o planovima za budućnost, odnosno za predstojeće izbore, te što se u prethodnom razdoblju napravilo za umirovljenike. Tom prilikom, župan Damir Bajs napomenuo je kako mu je briga za umirovljenike bila među prioritetima prilikom stupanja na dužnost.

Podsjetimo, župan Damir Bajs i novo vodstvo Bjelovarsko-bilogorske županije 2013. godine napravili su zaokret u politici prema umirovljenicima s područja naše županije. Tako je uveden niz novih programa, a Županija je postala partner svojim umirovljeničkim udrugama na čelu s Maticom umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije. Po prvi puta u povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije, umirovljenici su tada dobili i svoj Odbor pri Županijskoj skupštini.

„Mi smo sa Županijom dogovorili da program za umirovljenike ide dalje, jer zahvaljujući njemu naši umirovljenici bolje i lakše žive. Znamo da naše umirovljenike najviše muče male mirovine, ali ovako im olakšavamo svakodnevicu“, izjavio je Prekrat.

„Od 2013. godine mi smo stavili prioritet na naše umirovljeničke udruge, prvenstveno s Maticom umirovljenika. Osigurali smo program koji omogućuje samim udrugama da se jave sukladno svojim potrebama. Nije na nama da odlučujemo kako će trošiti sredstva, jer oni znaju što je njima bitno. Tako smo od 12 tisuća kuna potpore iz 2012. godine došli do toga da smo osigurali pola milijuna kuna. Ipak, ne treba zanemariti činjenicu da je u našoj županiji svaki peti stanovnik iznad 65 godina i da imamo veliki broj umirovljenika. Veseli me što je temeljem te pomoći došlo do aktivnosti umirovljenika, a u 2017. želimo proširiti aktivnosti, želimo veći broj članova u našim udrugama i da su naše udruge sinkronizirane. Pokušat ćemo osigurati sredstva i od Zagreba, ali i Europske unije. Županija je prijavila projekte za naše umirovljenike na europske fondove i dobila, poput Pletenice života, ali Županija želi biti partner i financijer ukupnosti prijava na niz natječaja za naše umirovljenike. Veseli me da umirovljenici smatraju da je program dobar i da ga treba nastaviti“, rekao je župan Bajs.

Svoje zadovoljstvo radom župana Bajsa iskazali su svi prisutni, pruživši mu potporu za daljnji rad. Tako je i Zlatko Barila, u ime županijskog Odbora za umirovljenike i Hrvatske stranke umirovljenika, istaknuo kako je Županija napravila mnogo za svoju umirovljeničku populaciju.
„Županovo opredjeljenje prema umirovljenicima je jasno i dosljedno. Mi sve što smo se dogovorili smo i dobili, ali još i više. Kada imamo ovakvu lokalnu vlast, koju imamo u županiji, možemo mnogo. Županija sada kvalitetnije raspoređuje novac koji ima. Pred nama je novi proračun i nadam se da će ga svi podržati, koji za umirovljenike neće biti lošiji, već može biti samo bolji. Ne navijam ni za kakvu političku opciju, već za ljude koji su u stanju nositi takav program“, rekao je Zlatko Barila.

Potporu županu Damiru Bajsu pružio je i Siniša Glavaš, predsjednik BUZ-a i član županijskog Odbora za umirovljenike, koji je pohvalio sve županijske programe za umirovljenike.
„Ja pružam bezrezervnu i potopnu potporu za kandidaturu župana na predstojećim lokalnim izborima u korist svih umirovljeničkih opcija. Mi smo jedina županija, uz Grad Zagreb, koja recipročno izdvaja sredstva za umirovljenike i to u iznosu od pola milijuna kuna. Župan i njegovi suradnici iskazali su empatiju i pijetet prema ugroženim građanima. Stoga moram pohvaliti njegov rad, ali i projekte poput „Pletenica života“ koji nije slučajno u našoj županiji, a koji se nastavlja na program „Pomoć u kući“, koji je također kvalitetan program i pomaže našim umirovljenicima“, izjavio je Glavaš.

„Župan Bajs ispoštovao je sve što je obećao, ali dobili smo i puno više. Najave za budući proračun mogu samo pohvaliti, jer novac koji dobivamo je jako velik. Znamo da nije bilo lako pronaći taj novac i da je morao nekome uzeti, ali je uspio izbalansirati. Ispred stranke Stranke umirovljenika zahvaljujem županu na podršci i pomoći“, zaključio je Željko Held.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a