• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Travanj
3

Mato Tonković novi predsjednik Udruge Garić Grad

Na izbornoj sjednici Skupštine i Upravnog odbora Udruge GARIĆ GRAD, održanoj u Podgariću odlučeno je da načelnik Općine Berek Mato Tonković bude novi predsjednik te Udruge, dok je Upravni odbor ostao u istom sazivu.

Dosadašnji predsjednik Antun Turčić i voditeljica Projekta Garić Grad dr.sc. Tajana Pleše na sjednici su izvijestili o učinjenom u proteklih godinu dana, a predstavljen je plan aktivnosti za ovu godinu.

 

                U 2011 - toj nastavljeni su radovi na središnjoj kuli, budući da su zbog izuzetno lošeg stanja kule, radovi na njoj prioritet. Projektnu dokumentaciju financiralo je Ministarstvo kulture RH, a njime su obuhvaćena rješenja krovišta sa zatvorenom galerijom, oblikovanja spornih otvora (vrata i prozora) te cjelokupnih građevinskih radova sa statičkim izračunima. U izradu projekta bio je uključen Konzervatorski odjel Bjelovar Ministarstva kulture RH  s voditeljem Milanom Pezeljem, tako da su izbjegnuta bilo kakva odstupanja od izvornog projekta.

Zazidana je laguna na južnom pročelju kule, kako bi se zaštitili posjetitelji koji su unatoč natpisima upozorenja, taj prolaz koristili za ulaz u kulu. Nastavljeno je sustavno održavanje cijelog prostora Garić – Grada, a radove je financirala sama Udruga. Dan planeta Zemlje, tradicionalno je obilježen u Garić Gradu, a uz brojne posjetitelje, sudjelovao je i tadašnji ministar turizma Damir Bajs. Do kraja godine, u sklopu promocije Garić – grada, do kraja godine bit će objavljen Zbornih radova sa znanstveno - stručnog skupa „Garić - grad i okolica - od srednjovjekovlja do suvremenosti“, održanog pod okriljem HAZU-a krajem 2010. godine.

„Garić – grad“ je statusom prešao u skupinu „Nepokretna baština“.

Ove godine nastavljaju se aktivnosti na obnovi središnje kule. Obim radova ovisi o iznosu novca Ministarstva kulture RH, čija visina još nije poznata.

Sredstva prikupljena preko Udruge, prema hodogramu radova, bit će usmjerena na građevinske konzervatorsko - restauratorske radove. U skladu s mogućnostima pristupit će se radovima na sjevernom dijelu unutrašnjih zidova, a nastojat će se zadržati sistem održavanja slobodnih ploha staroga grada.

Upravni odbor na sjednici je prihvatio inicijativu za povezivanje srednjovjekovnih gradova MOSLAVINE: Bršljanica, Ko

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a