• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Kolovoz
29

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA, PONOVNO ŽUPANIJA PARTNER NA JESENSKOM MEĐUNARODNOM BJELOVARSKOM SAJMU

Jesenski međunarodni bjelovarski sajam kroz dvadeset i jednu godinu postojanja razvio se i postao najveći gospodarski sajam u Republici Hrvatskoj, lider u regiji, a danas ulaskom u Europsku uniju dobiva status europskog i ima svoje mjesto na listi europskih sajmova. No, započeo je kao međužupanijski i svake godine jesenska sajamska priredba imala je županiju partera.

Na ovogodišnjem, 21. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu koji se održava od 6. do 8. rujna ta se tradicija nastavlja sa županijom s kojom je i počela - Međimurskom. Najavili su to bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i međimurski Matija Posavec na konferenciji za medije, održanoj u sklopu posjeta izaslanstva Međimurske županije „Bjelovarskom sajmu“.
  Prema riječima župana Posavec,  partnerstvo na ovakvoj gospodarskoj manifestaciji za tu je Županiju  svojevrsna čast, jer znaju da je on važan njihovim poljoprivrednicima i obrtnicima koji u Gudovcu izlažu od samoga početka. Jedna trećina domaćinstava u Međimurskoj županiji, poljoprivredna su domaćinstva, a razvijeno je malo i srednje poduzetništvo, posebno metalurgija koja zahvaljujući dobroj poslovnoj suradnji s nekoliko zemalja Europske unije, ostvaruje pozitivan izvozni saldo.  „Bjelovarski sajam“ najbolji je primjer kako treba organizirati sajam i kako se može razvijati i imati budućnost kada su okolnosti nezahvalne – istaknuo je međimurski župan. No, još je važnije u ovoj priči snažnije povezivanje regija odnosno županija, posebno sada, u svjetlu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Države su toliko jake, koliko su jake njihove regije, i ako ćemo imati dovoljno znanja, pameti i sposobnosti da budemo uspješni na svojim razinama, onda će i naša država biti uspješna i moderna država – zaključio je župan Posavec.
To je i razlog, rekao je župan Damira Bajsa, što su održana već dva susreta na kojima je dogovoren zajednički rad na razvoju konkretnih programa, posebno onih vezanih uz EU fondove. Bjelovarsko-bilogorska županija bit će domaćin sljedećeg susreta, koji se predviđa ubrzo nakon Jesenskog sajma. 
Međimurska županija na svom izložbenom prostoru osigurala je besplatan nastup obrtnika i poduzetnika, a posebno ih veseli što će posjetiteljima  imati priliku predstaviti bogatstvo kulturne, povijesne, gastronomske i turističke baštine Međimurske županije. Bit će to drugog dana sajma, u subotu 7. rujna.
Inače, ovogodišnji je Jesenski sajam obilježen  ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Europska komisija imat će svoje izložbeno mjesto, a povećan je broj zemalja iz koje dolaze izlagači s prošlogodišnjih devet na četrnaest. Prvi put, sajam ima stranog sponzora, a dolazi iz Italije.

Na 21. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu očekuje se oko 500 izlagača u gospodarskom dijelu, i i isto toliko u stočarskom  na državnoj izložbi najkvalitetnije hrvatske stoke svih pasmina.  Izložbena površina, najveća je do sada, a iznosi 25 tisuća četvornih metara.
Nakon konferencije za medije, izaslanstvo Međimurske županije u kojemu su uz župana Matiju Posavca bili njegovi zamjenici  Zoran Vidić i Sandra Herman, u pratnji domaćina župana Bajsa, njegova zamjenika Nevena Alića i direktora „Bjelovarskog sajma“ Zlatka Salaja obišli su sajamski prostor.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a