• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Veljača
2

Ministar Bajs i predsjednik uprave Hrvatskih šuma u radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

U pratnji domaćina, župana Miroslava Čačije i njegovih suradnika, ministar turizma RH Damir Bajs i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić u Bjelovaru su se susreli s drvoproizvođačima Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na sastanku kojega su organizirali HGK – Županijska komora Bjelovar i HOK – Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije, a pristvovali su mi saborski zastupnici Karmela Caparin i Stanko Grčić, iznijeti su podaci koji govore o padu proizvodnje drvne industrije na ovom području oko 18 posto. Smanjenje izvoza, zalihe u proizvodnji namještaja, rast obveza prema dobavljačima, visoki troškovi proizvodnje kroz posljednjih godinu dana, doveli su šezdesetak drvoproizvođača u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u bezizglednu situaciju kojoj ne vide rješenje. Ministar Bajs i predsjednik Vuletić vide ga u vladinom Interventnom fondu, te su ovom prilikom pozvali drvoproizvođače da u njemu pronađu izlaz. Vlada je za taj Fond predvidjela 10 milijardi kuna, a očekuje se da će se drvna industrija izboriti za dobar dio tog iznosa.
 Udio drvne industrije u ukupnom gospodarstvu Bjelovarsko-bilogorske županije je 28 posto, i Županija ne može sjediti skrštenih ruku dok ta strateška gospodarska djelatnost županije grca u problemima – rekao je župan Miroslav Čačija i naglasio da će Županija činiti sve što je u njezinim mogućnostima da se problemi drvne industrije rješavaju i da se potaknu investicije u toj djelatnosti.
A na sastanku u Bjelovaru, kako su istaknuli sami proizvođači, upravo je investiranje u finalnu proizvodnju od drveta, budućnost hrvatske drvne industrije. Hitno treba promijeniti sadašnju stvarnost, a ona je takva da našu drvnu sirovinu i poluproizvode izvozimo, a uvozimo gotov proizvod. To je za Hrvatsku milijunski gubitak, budući da smo jedna od rijetkih zemalja koja još uvijek raspolaže bogatim šumskim fondom. Prema riječima predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Darka Vuletića Uprava šuma Bjelovar najveća je uprava Hrvatskih šuma, i to je područje srce hrvatskog šumarstva. Stoga će Hrvatske šume inzistirati na selektivnom pristupu proizvođačima, kojima je u ovom trenutku recesije najvažnije održati proizvodnju i zaustaviti zatvaranje radnih mjesta. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u posljednje dvije godine bez posla je ostalo više od tristo radnika u drvnoj industriji.  

U sklopu boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u Lovačkoj kući u Babincu, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić, javnosti je prvi put predstavio mogućnosti raspolaganja turističkih kapaciteta iz portfelja Hrvatskih šuma u okviru programa restrukturiranja.   

 

MINISTAR_BAJS_I_VULETIĆ

 

MINISTAR_BAJS_I_VULETIĆ

 

MINISTAR_BAJS_I_VULETIĆ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a