• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Srpanj
3

MINISTAR DRŽAVNE IMOVINE GORAN MARIĆ U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI PREDSTAVIO NOVI ZAKON O UPRAVLJANJU DRŽAVNOM IMOVINOM

Ministar državne imovine Goran Marić boravio je u radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Tom prilikom ministar Marić je sa suradnicima održao radni sastanak s bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom sa suradnicima te gradonačelnicima i načelnicima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na sastanku ministra Gorana Marića sa županom Damirom Bajsom te gradonačelnicima i načelnicima s područja županije govorilo se o primjeni Zakona o upravljanju državnom imovinom  te suradnji regionalne samouprave i jedinica lokalne samouprave s Ministarstvom državne imovine.

„Ovaj današnji susret vezan je uz novi zakon, Zakon o gospodarenju državnom imovinom, koji omogućava da budemo u partnerskom odnosu.  To je ključno, što prije moguće staviti u funkciju državnu imovinu, prvenstveno nekretnine.  Rekao bih da su zakonska rješenja dobra, da idu za time da se stvari mogu brzo riješiti, ukoliko se radi isključivo o javnom interesu. Ono što smo dogovorili,a moram naglasiti da posjet županiji i naznaka suradnje u tom partnerskom odnosu je novi iskorak Ministarstva, i ja ću pohvaliti ministra radi toga, je da ćemo zatražiti popis svega onoga što bi naše općine i gradovi htjeli kada govorimo o prijenosu u vlasništvu.  Napravit ćemo pregled predmeta koji su u tijeku i zajedno s analizom  ćemo poslati Ministarstvu kako bi svi zajedno mogli napraviti ono što se od nas očekuje, a to je da državna imovina bude što je moguće više u funkciji“, naglasio je župan  Damir Bajs.

„Najprije zahvaljujem županu Bajsu na organizaciji ovog sastanka sa svim gradonačelnicima i načelnicima s područja županije. Predragocjeni su ovakvi susreti, radni sastanci, na kojima smo raspravljali o načinu suradnje Ministarstva državne imovine i samih jedinica lokalne samouprave. Svi redom su zadovoljni i sa suradnjom, ali i s novim zakonom jer smo im prezentirali njegove mogućnosti, implementacije s aspekta interesa jedinica lokalne samouprave. Ovo je doista reformski zakon, decentralizacijski, čuli smo i revolucionarni jer prvi put u povijesti Republika Hrvatska zakonski jedne vrste nekretnina prenosi u vlasništvo jedinica lokalne samouprave.  Osim toga Zakon omogućuje jedinicama lokalne samouprave da za njihove potrebe, za promicanje socijalno-gospodarskog razvitka mogu dobiti od Republike Hrvatske bez naknade određene nekretnine i oni će sigurno znati iskoristiti članak 45. Zakona o upravljanju državnom imovinom. Ako ne mogu dobiti bez naknade,a od vitalnog je interesa za županiju, grad ili općinu, mogu po procijenjenoj vrijednosti, bez natječaja kupiti od Republike Hrvatske. Ako nema mogućnosti ni darivanja niti otkupa, onda ide javni natječaj i prodaja na tržištu. Ali naš zajednički cilj i zajednička zadaća je aktivirati, u roku 2-3 godine najkasnije, svu zapuštenu, napuštenu i opustošenu imovinu na područjima jedinica lokalne samouprave na jedan od ova tri načina“, istaknuo je ministar državne imovine Goran Marić.

Posjet ministra Gorana Marića Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bila je prilika da se potpiše važan dokument za Općinu Veliko Trojstvo. Riječ je o sanaciji odlagališta otpada Grginac.

„To je investicija od 10 milijuna kuna, financira se praktički skoro 100 % iz europskih fondova i da nismo ovo dobili danas jako bi kasnili i vrlo brzo bi i zakasnili i ne bi mogli napraviti taj projekt novcima Europske unije,a to znači da bismo to morali napraviti sami, a mi za to nismo financijski sposobni“, rekao je načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a