• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Srpanj
12

MINISTAR KLIMAN POSJETIO BJELOVARSKO-BILOGORSKU ŽUPANIJU NA POZIV ŽUPANA BAJSA

Ministar turizma Anton Kliman posjetio je Bjelovarsko-bilogorsku županiju te tom prilikom održao i sastanak sa županom Bajsom, direktoricom TZ BBŽ Jasnom Vaniček Fila, proširenim Turističkim vijećem Bjelovarsko-bilogorske županije, te saborskim zastupnicima s područja naše županije.

Bila je to prilika da župan Damir Bajs i direktorica TZ BBŽ Jasna Vaniček Fila, upoznaju ministra Klimana sa stanjem u turizmu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, koja se u 2015. godini može pohvaliti najvećim rastom u broju dolazaka i noćenja u Republici Hrvatskoj, a taj trend nastavlja se i ove godine.

Drago mi je što nas je posjetio ministar Kliman na moj poziv. Na sastanku smo razgovarali o temama koje su ključne ne samo za nas i našu županiju, već i za ovaj dio kontinentalne Hrvatske. Očekivat ćemo da kroz naredne programe i programe koje ćemo danas potpisati, Ministarstvo podupre kontinent i podupre naše OPG-ove. Moram napomenuti da je naša županija zadnjih nekoliko godina napravila velik napredak, imamo rast broja noćenja i novih sadržaja koje nudimo. Ova ponuda polako postaje i dio našeg gospodarstva. Ipak bih izrekao kako ne možemo biti sami u tome. Treba nam potpora i Hrvatske turističke zajednice, ali i samog Ministarstva turizma, a čini mi se da u kucamo na otvorena vrata. Mi do kraja godine očekujemo da budemo 13. ili 14. županija u Hrvatskoj po ukupnom broju noćenja, rekao je župan Bajs.

Ova županija ima trend rasta, dobru osmišljenu turističku politiku i ovom prilikom moram pohvaliti rad županijske Turističke zajednice koja ulaže puno napora za osmišljavanje turističkog proizvoda. Zadovoljstvo mi je što Bjelovarsko-bilogorska županija u posljednjih nekoliko godina bilježi snažan trend rasta, ali i što investicije koje se događaju u posljednje vrijeme podižu kvalitetu proizvoda na destinaciji. Dakle, bitno je reći da se turizam u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ne dešava, već se kontrolirano usmjerava, a to je najbitnije. Dobili smo podatke da se gotovo svaki mjesec otvara jedan OPG, iako mi nažalost turistički promet mjerimo po noćenjima, a ovdje je riječ o jednodnevnom turizmu. Turistička zajednica i lokalna samouprava rade velike napore da zadrže te turiste nekoliko dana. Ovdje se osmišljava turistički proizvod, Ministarstvo je tu da daje potpore, a vrata će zasigurno biti otvorena za daljnju suradnju, istaknuo je ministar Kliman.

Nakon sastanka, čelnici Županije i Ministarstva obišli su OPG „Na malenom brijegu“ te OPG Velimir Voborski, gdje su ujedno potpisani i ugovori s korisnicima potpora Ministarstva turizma iz natječaja konkurentnost turističkog gospodarstva. Potpore za unapređenje turističkih proizvoda, vrijedne ukupno 170 000 kuna, dodijeljene su OPG Kristina Pirak, Ugostiteljski obrt Joco, OPG Velimir Voborski i Plodovi zemlje d.o.o.

Ove potpore donijet će veće smještajne kapacitete, proširenje ponude i razvoj u tehnološkom smislu. Naši aduti su wellness i zdravlje te enogastronomija. U tom kompletu ističu se Daruvarske toplice sa Daruvarskom vinskom cestom. Radimo i na kulturnom turizmu koji dodatno i razvijamo, a tu su i kratki izleti. Radimo destinacijski menadžment da ljudi koji dolaze na kratko vrijeme mogu kvalitetno provesti vrijeme i uživati u spajanju naših aduta, pojasnila je direktorica Turističke zajednice BBŽ Jasna Vaniček Fila.

Obilazak Bjelovarsko-bilogorske županije ministar Kliman završio je u nezaobilaznoj destinaciji županije, Daruvarskim toplicama. Tamo se susreo s gradonačelnikom Daruvara, Daliborom Rohlikom i ravnateljem Daruvarskih toplica, Marcelom Medakom, koji je predstavio europski projekt Daruvarskih toplica, ali i način poslovanja Daruvarskih toplica te strateški projekt razvoja.

Trenutno bilježimo pomak u odnosu na 2015. godinu u broju dolazaka u ovom razdoblju od 2,5%, a što se tiče noćenja od 4 do 5%. I dalje nastojimo razvijati našu ponudu. Aplicirali smo projekt za sredstva iz strukturnog fonda za kulturnu baštinu. Radi se o projektu uređenja centralnog blatnog kupališta Antonovih kupki i Julijevog parka. Međutim, ta sredstva namijenjena su isključivo za projektnu dokumentaciju, a trenutno čekamo rješenje natječaja da znamo koliko ćemo sredstava dobiti, rekao je Marcel Medak.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a