• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Travanj
18

MINISTAR POLJOPRIVREDE U RADNOM POSJETU BJELOVARSKO-BILOGORSKU ŽUPANIJU

Na poziv župana Damira Bajsa, ministar poljoprivrede Davor Romić posjetio je Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Tom prilikom održao je sastanak sa stočarima i mljekarima, predstavnicima poljoprivrednih udruga iz mljekarskog i stočarskog sektora, te predstavnicima poljoprivrednih institucija s područja županije.

Glavna tema sastanka bila je problem smanjenja goveda na farmama, što je rezultiralo padom godišnje proizvodnje mlijeka čija cijena, također, pada iz dana u dan. Poljoprivrednici su ministra upozorili kako svakim danom gube 700 kuna po kravi i kunu po litri mlijeka, zbog čega mnogi gase proizvodnju i rasprodaju krave. Time je godišnja proizvodnja mlijeka pala sa 680 milijuna litara na manje od 500 milijuna. Mljekari smatraju da je glavni uzrok tome uvoz mlijeka, niske otkupne cijene i nepravedna trgovačka praksa, stoga su od ministra tražili hitne mjere kako bi se pomoglo stabilizaciji tržišta.

Naša županija ima najveći broj poljoprivrednika u cijeloj Hrvatskoj. Ona je vodeća u proizvodnji mlijeka, jaja, mesa i meda, odnosno svih onih proizvoda koji su primarni za Hrvatsku. Ipak, i kod nas postoji pad u proizvodnji mlijeka, proizvođača u primarnoj industriji, smanjenje broja krava i prvotelki. Mi želimo sačuvati sadašnje proizvođače mlijeka i mesa, tako da napravimo iskorak u drugom smjeru, u povećanju proizvodnje i jednog i drugog. Stoga je potrebna brza intervencija, a ključ je u suradnji, partnerskom odnosu između Ministarstva poljoprivrede, lokalne samouprave i proizvođača, dok oslonac trebaju biti mladi poljoprivrednici, naglasio je Bajs.

Tijekom radnog sastanka vladao je otvoreni dijalog, prisutni poljoprivrednici imali su priliku iznijeti probleme te postaviti pitanje ministru poljoprivrede.

Tom prilikom ministar je najavio kako će mljekarski sektor dobiti sto milijuna kuna više iz Državnog proračuna nego prošle godine. Neke korake smo već poduzeli, a tiču se poticaja koji se isplaćuju ovih dana. Također, više ćemo raditi i na mjerama za mlade. Ono što moramo što prije napraviti je donijeti zakon o nepoštenoj trgovačkoj praski. Upravo je uloga Vlade da uredi sustav i procese koje se odvijaju u ovom sektoru. Zakon će biti pripremljen do ljetne stanke, a onda će krenuti u proceduru, rekao je Romić. Osim toga, u tijeku je izrada Strategije poljoprivredne proizvodnje jer moramo znati u kojem pravcu idemo, koji su naši strateški ciljevi i proizvodi, a stočarstvo svakako jest jedna od strateških proizvodnji u poljoprivredi u Hrvatskoj. Vjerujem da možemo vratiti osmijeh u hrvatska sela, zaključio je Romić.

Župan Damir Bajs ministru je uručio materijal u kojem se navode 23 mjere sastavljene na sastanku županijskih čelnika i udruga poljoprivrednih proizvođača te Komore. Mi želimo promjenu trendova u poljoprivredi, stoga ove 23 mjere koje smo predložili ministru, vezane su uz proizvodnju, mjere ministarstva, ali i Vlade Republike Hrvatske, mogu dati jedan dio odgovora. Vjerujem da svi oni koji kupuju mlijeko kod nas, žele znati što kupuju. Siguran sam da bi potrošač platio veću cijenu kada bi znao da kupuje mlijeko proizvedeno u Hrvatskoj, a u ovom trenutku to ne može razlikovati. Potrošač se dovodi u zabludu, misleći da pije hrvatsko mlijeko, možda ono je proizvedeno u Hrvatskoj, ali iz praha. Kroz zakonsko rješenje gdje bi to bilo naznačeno, jedno je od odgovora za budućnost hrvatske poljoprivrede u stočarstvu, pojasnio je župan Bajs.

Nakon sastanka župan Damir Bajs sa suradnicima i ministar Romić sa suradnicima, obišli su OPG Mihaela Skendera, mladog poljoprivrednika koji se bavi tovom junadi, korisnika potpore iz programa Ruralnog razvoja za mjeru 4. Ulaganja u fizičku imovinu – Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva – Izgradnja skladišnih kapaciteta za stajski gnoj i digestate, te OPG Snježane Šolčić koji se bavi mljekarskom proizvodnjom.

Može se živjeti od tova junadi, ali samo da se smanji uvoz. Na poljoprivredi sam ostao zbog ljubavi prema selu. Dio koji volite i znate raditi, to se isplati, rekao je mladi poljoprivrednik Matija Šolčić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a