• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Svibanj
9

MINISTARSTVO ZDRAVLJA STOPIRALO NAJVEĆI EUROPROJEKT U ZDRAVSTVU U REPUBLICI HRVATSKOJ GRADNJU NOVE ZGRADE OPĆE BOLNICE BJELOVAR

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima održao je konferenciju za medije na temu izgradnje nove bolničke zgrade u sklopu Opće bolnice Bjelovar.

Projekt gradnje nove Opće bolnice Bjelovar ovog trenutka najvrjedniji je projekt gradnje bolnica u zdravstvu Republike Hrvatske. Za isti taj projekt ishođena je sva potrebna dokumentacija, otkup zemljišta i drugi troškovi vrijedni oko 5 milijuna kuna:

a) Građevinska dozvola
b) Tender za raspisivanje natječaja za gradnju
c) Studija predizvodljivosti usklađena sa standardima i uvjetima Europske unije
d) Studija isplativosti
e) Zatvorena financijska konstrukcija
         
Naime, od 160 milijuna kuna na koliko je procijenjena gradnja nove bolnice u gradu Bjelovaru utvrđeno je da bi:

a) 85 milijuna kuna financirala Europska unija
b) 15 milijuna kuna financiralo bi se iz državnog proračuna
c) Preostalih 60 milijuna kuna na sebe je preuzela Bjelovarsko-bilogorska županija

Podsjetimo, isti projekt je prošao niz evaluacija od strane Europske unije u vidu studije isplativosti, i uz Opću bolnicu Sisak, jedino je još Opća bolnica Bjelovar, odnosno Bjelovarsko-bilogorska županija bila spremna povući sredstva iz Europske unije. Sredstva su osigurana, a od 625 milijuna kuna koliko se nudi u financijskoj omotnici Europske unije za bolnice u Hrvatskoj  nije povučeno ni kune.

Riješeno je sve što je potrebno kako bi se krenulo u projekt gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. S prošlom Vladom i resornim ministarstvom mi smo riješili pitanje financiranja i napravljena je financijska konstrukcija. Europska Unija vršila je evaluaciju ovog projekta i bila ga je spremna financirati, međutim dvije bolnice u Bjelovaru i Sisku, koje imaju sve papire za početak povlačenja sredstava su stopirane odlukom resornog ministra Daria Nakića, rekao je župan Bajs.

I dok Vlada Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije gospodin Tolušić naglašavaju prijeku potrebu povlačenja europskog novca, najveći projekt u Republici Hrvatskoj u zdravstvu usuglašen s Europom, sada je stopiran. Ne trebam podsjećati kako je za pripremu takvih projekata do njihove finalizacije  potrebno tri do četiri godine.

Župan Damir Bajs i usmeno i pismeno je zatražio sastanak oko navedene teme s nadležnim ministrom zdravlja Dariom Nakićem sve u cilju kako bi taj neizmjerno važan projekt za građane Bjelovarsko-bilogorske županije išao dalje. No, iz Ministarstva zdravlja stiže samo dopis u vidu odbijenice.

„U ovom trenutku održavanje pojedinačnih sastanaka s pojedinačnim prijaviteljima bi odužilo postupak pripreme novog Poziva. Ministarstvo zdravlja osigurat će prihvatljivim prijaviteljima pravovremenu dostupnost svih bitnih informacija vezanih uz Poziv“- stoji u odgovoru ministra Nakića županu Bajsu koji je tražio hitan sastanak.

Župan Bajs nakon toga je zatražio sastanak i s premijerom Tihomirom Oreškovićem i ministrom Tomislavom Tolušićem da vidi hoće li projekti Opće bolnice Bjelovar i Opće bolnice Sisak dobiti zeleno svjetlo Vlade ili ne.

Napominjemo, da bi realizacijom tog projekta sadašnja bolnica paviljonskog tipa čiji su objekti građeni u 18., 19., i 20. stoljeću prerasla u modernu bolnicu 21. stoljeća kakvu zaslužuju stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije i čiju je izgradnju Europska unija financijski bila spremna pratiti.

Ako je Europska unija odobrila sredstva za gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar i smatrala da je isti projekt opravdan, zbog čega nadležno Ministarstvo zdravlja smatra da se isti projekt ne može odobriti i to projekt čijom bi se izgradnjom stara bolnice paviljonskog tipa pretvorila u modernu bolnicu 21. stoljeća.

Mi ne tražimo novce državnog proračuna u većoj mjeri, već novce Europske Unije koja ih je spremna dati, a nama se to stopira. Mi nećemo stati kod ovoga, ostat ćemo ustrajni u rješavanju ovog problema, jer ako sredstva postoje, a ne povuku se, pitanje je tko će biti odgovoran za to. Što se tiče naše županije, mi želimo biti partneri našoj Vladi, ali za partnerski odnos moramo dobiti barem razgovor s resornim ministrom kako bi u argumentima riješili situaciju koja se tiče gradnje nove bolnice. Nadam se da ćemo dobiti termin ili kod premijera Oreškovića ili kod ministra Tolušića ili kod resornog ministra koji vodi ovaj projekt da popričamo kako dalje, istaknuo je župan Bajs.

Što se tiče stopiranja projekta, jedino što znamo je ono što stoji na internetskim stranicama Ministarstva zdravlja, tamo se stopira projekt, natječaj se poništava, a novi nije objavljen. Znamo da samo dvije bolnice imaju građevne dozvole, a za ishođenje novih dozvola treba niz godina, potpuno je nejasno kako Ministarstvo misli utrošiti sredstva koja nam stoje na raspolaganju. Kakva je to poruka onima koji rade projekte godinama? To nisu projekti jedne Vlade, oni se rade kroz više mandata. Konkretno, naš projekt je odobren kao građevna dozvola još od pretprošle Vlade, prošla Vlada dala je zeleno svjetlo i mi smo očekivali da se projekt i nastavi. Obrazloženja nema, osim da svi moraju pristupiti fondovima Europske Unije, ali onima koji imaju projekte bi se trebalo omogućiti da i povuku sredstva, osobito jer su projekti rađeni u suglasju s prošlim Vladama i ministarstvom kroz sve ove godine. Ne možemo reći nakon 6-7 godina da smo se šalili i da smo radili na projektu koji sad ne vrijedi, a pravila Europske Unije nisu se promijenila. Ako Europska Unija smatra projekt potrebitim zašto onda nemamo dopuštenje od resornog ministarstva, zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a