• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Rujan
10

MINISTRICA MRAK TARITAŠ U OPĆINI BEREK I PREDSTAVLJANJE NOVOG PROJEKTA U PODGARIĆU

U sklopu boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ministrica Anka Mrak Taritaš, u pratnji župana Damira Bajsa i njihovih suradnika posjetila je Općinu Berek. Načelnik Mato Tonković upoznao je miinistricu s projektim Općine, te problemima malih općina vezannm za legalizaciju.

Na sastanku su bili predsjednik Vijeća Antun Dergić, članovi Vijeća,  potpredsjednik Udruge GARIĆ GRAD Antun Turčić, te ravnateljica Osnovne škole Berek Dušica Vunić. Općina Berek je jedna od općina koja je svojim stanovnicima izašla u susret pri legalizaciji poljoprivredenih objekata i odrekla se komunalne naknade. S područja te općine dvjesto i pedeset je zahtjeva za legalizaciju, s tim da je desetak većih poljoprivrednika riješilo legalizaciju svojih objekata prije. Ministrica Mrak Taritaš ovom je prilikom najavila paket zakona koji će se naći uskoro pred Vladom koji će bitno pojednostaviti donošenje prostornih planova dobivanje dozvola, a komunalni će redari imati znatno veća ovlaštenja. Tako će lokalne sredine dobiti mogućnost da same u b itno većoj mjeri upravljaju prostorom.
Čelnici Općine Berek ministricu su upoznali s odlukom o prvim izmijenama i dopunama prostornog plana Općine koji na razmatranje ide od 17. rujna do 1. istopadla ove godine, a omogućit će realiazaciiju projekt „Aqua City“ u Podgariću. Ministrici Anki Mrak Taritaš i županu Damiru Bajsu projekt je predstavljen na prostoru Vile Garić , gdje će se i graditi. 
Izgradnja novog športsko-rekreacijskog centra predviđena na prostoru s jezerom na površini od 25 hektara. Projekt obuhvaća proširenje postojećeg hotelskog objekta, izgradnju 40 drvenih ekoloških bungalova, sportskih terena prema standardima Hrvatskog nogometnog saveza, uređenje jezera i plaže, vodenog parka, šetnice, indijanskog sela, adrenalinske staze. Smještajni kapacitet je 580 ležajeva. Vrijednost ulaganja procijenjena je na više od milijuna eura, a omogućit će zapošljavanje sedamdeset do stotinu djelatnika. Prema riječima investitora Zorana Marijana, s obzirom da je do sada jako puno dokumentacije pripremljeno, ne očekuju se prepreke, tako da bi projekt mogao biti gotov kroz godinu i pol dana.
Ovim projektom hotelsko-turistička ponuda Bjelovarsko-bilogorske županije napravit će značajan iskorak u svojoj turističkoj ponudi,  i kapacitetima i turističkim programima.
U potpunosti se uklapa u Master plan razvoja turizma Bjelovarsko-bilogorske županije. S obzirom da predviđa otvaranje gotovo stotinu radnih mjesta u velikoj mjere utjecat će na smanjenje broja nezaposlenih na razini Županije.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a