• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Studeni
9

MJERE ZAŠTITE I SPAŠAVANJA U ZIMSKOM PERIODU

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u suradnji s Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Bjelovar sazvao je zajednički sastanak sa svim nadležnim službama, institucijama i poduzećima koja upravljanju vodnom, cestovnom i energetskom infrastrukturom, te stalnim operativnim snagama zaštite i spašavanja.

Svrha sastanka bila je priprema za zaštitu i spašavanje uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta za zimski period 2017./2018., te prikaz preventivnih i operativnih mjera za slučaj ekstremnih vremenskih uvjeta i posljedica. Tako su na sastanku prezentirani planovi za predstojeću sezonu, ali i razmijenjena iskustva svih predstavnika službi kako bi zimska sezona u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prošla bez ikakvih problema.

„Svake godine Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno župan, organizira sastanak za pripremu zimske sezone. Želimo omogućiti da sve naše službe budu spremne za nadolazeću sezonu i elementarne nepogode poplave koja može nastati uslijed snijega. Sve službe i mi moramo zajedno djelovati kako bi spriječili moguće katastrofe i kako bi naši građani bili sigurni.“ , rekao je zamjenik župana Neven Alić.

„Na ovaj sastanak pozvane su sve službe i jedinice lokalne samouprave kako bi izvijestili jesu li spremni i ima li kakvih poteškoća za koje bi trebali znati. Prošle godine nije bilo poremećaja, sve što je napisano to je i provedeno. Nije bilo nikakvih većih nesreća i katastrofa, ali imali smo pojave elementarnih nepogoda koje izazivaju velike štete za građane i one se ciklički ponavljaju. Mi se moramo pripremat jer preventiva je najbolji odgovor na katastrofe.“, kazao je Marijan Radoš, pročelnik Države uprave za zaštitu i spašavanje, Područni ured Bjelovar.

„Vatrogasci su dio sustava zaštite i spašavanja i uvijek su tu. Mi imamo dobrovoljni i profesionalni dio, odnosno imamo 90 profesionalnih vatrogasaca i 980 vatrogasaca koji djeluju operativno. Ovih 90 može intervenirati odmah, a ostali djeluju po operativnom planu. U zimskim uvjetima mi postupamo jednako kao i u ljetnim, jer mi postupamo u slučaju potrebe. Možemo reći da u zadnje tri godine imamo pad broja intervencija na području naše županije i to za 20%, pa tako i ove godine u prvih 9 mjeseci.“, pojasnio je Željko Mesec, županijski vatrogasni zapovjednik. Također, naglasio je kako vatrogasci s našeg područja interveniraju u cijeloj Hrvatskoj, a posljednji primjer su požari na priobalju.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a