• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2022.
Lipanj
2

NA 35. LOVRAKOVIM DANIMA KULTURE ZAMJENICA ŽUPANA MARIJA JUNGIĆ URUČILA NAGRADU „MATO LOVRAK“ ZA NAJBOLJI DJEČJI ROMAN U 2021. GODINI

Roman „Oblak čvoraka“ spisateljice Ivane Šojat dobitnik je nagrade „Mato Lovrak“ za najbolji dječji roman tiskan u 2021. godini. Osječkoj spisateljici nagrada je uručena u sklopu ovogodišnjih Lovrakovih dana kulture, manifestaciji koja se u čast velikog Mate Lovraka, jednog od naših najpoznatijih dječjih pisaca, već punih 35 godina održava u njegovom rodnom Velikom Grđevcu.

U ime Bjelovarsko-bilogorske županije, jednog od pokrovitelja manifestacije, nagradu spisateljici uručila je zamjenica župana Marija Jungić. Čestitajući autorici Šojat na osvojenoj nagradi te organizatorima manifestacije, zamjenica Jungić je naglasila da su Lovrakovi dani najbolja potvrda koliko Veliki Grđevac i Bjelovarsko-bilogorska županija cijene ostavštinu velikog pisca Mate Lovraka.
--Ona je značajna i velika i kao takva veliki je doprinos kulturi ovoga kraja – naglasila je Jungić te izrazila zahvalnost svima koji sudjeluju u organizaciji manifestacije.
Na ovogodišnji natječaj, kako je pojasnio predsjednik prosudbenog povjerenstva prof. dr. Stjepan Hranjec, pristiglo čak 20 djela od kojih je u uži izbor ušlo šest i to najbolje govori o kvaliteti ovogodišnjeg izbora. Sam roman „Oblak čvoraka“ tematizira vršnjačko nasilje među osnovnoškolcima koje se u suvremenoj dječjoj književnosti dodiruje tek rubno i utoliko je ovo djelo još vrijednije. Čita se, kako je rekao prof. Hranjec, u jednom dahu, a pisano je za djecu i mlade, ali isto tako i za nastavnike i još više za roditelje. Primajući nagradu autorica Ivana Šojat iskazala je oduševljenje i veliku radost.
-Ova me je nagrada potpuno zatekla i izbezumila radošću. Iskreno sam se radovala i ova nagrada mi izuzetno znači, tim više što sam odrastala na knjigama Mate Lovraka, čitala i gledala filmove snimljene prema tim knjigama. To je duboko vezano za moje djetinjstvo, a djetinjstvo je temelj svih nas. Svi smo mi bili djeca i ono što smo danas je posljedica onoga što smo proživljavali kao djeca – kazala je Šojat dodajući da je relativno kasno počela pisati za mlade ali da je danas beskrajno zahvalna svojoj urednici koja ju je nagovorila da se kao pisac iskuša i na tom polju, polju književnosti za mlade.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a