BBŽ Županijske vijesti
NA NOVINSKOJ KONFERENCIJI NAJAVLJENO KUHARSKO NATJECANJE „SLATKA NIT“
Najavljujući događaj župan Miroslav Čačija, istaknuo je važnost stvaranja prepoznatljivosti nekog kraja, kroz njegove prepoznatljive proizvode i događaje, kao što je zaštićena robna marka bagremovog meda Bjelovarsko-bilogorske županije „Slatka nit“, kojom se mogu služit samo proizvođači bagremovog meda iz naše županije. Nakon zaštite u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, sljedeći korak je zaštita na europskoj i međunarodnoj razine, a jedan od načina brendiranja su upravo ovakvi događaji, na kojima se stvara prepoznatljivost brenda „Slatka nit“.
Branko Ognjenović, poznati bjelovarski kuhar i glavni sudac ocjenjivačkog suda, smatra da je području Bilogore bogato autohtonim namirnicama, pa je cilj natjecatelja skuhati najbolje jelo u skladu sa tradicionalnim okusima i namirnicama ovog kraja. Istaknuo je važnost ponovnog otkrivanja autohtonih jela poput žganaca, bijelih žganaca sa špekom, čvarka, krpica sa zeljem i sl., koji novijim medicinskim istraživanjima dobijaju epitet „zdravih jela“. Takva jela pridonose stvaranju posebnošću nekog kraja, ali i ujedno stvaraju želju posjetitelja da se ponovno vrate osjetiti jedinstven gastro doživljaj.
Na natjecanju će sudjelovati desetak kuharskih timova iz Bjelovara, Donje Stubice, Međimurja, Varaždina i Istre. Pripremljena jela ocijeniti će ocjenjivački sud, a pobjednički tim za nagradu dobiva kristalnu kuhaču. Natjecatelji će dobiti namirnice , koje će morati ukomponirati u jelo, pritom će se ocjenjivati okus i izgled jela i tehnika kuhanja. Drugi dan natjecanja, 15. ožujka, od 12 sati održat će se finale natjecanja, na kojem će se izabrati najbolje jelo.
Na ovoj manifestaciji će se osim natjecanja, organizirati i predstavljanje autohtonih jela nacionalnih manjina i proizvoda pčelara i vinogradara. Za sudionike i posjetitelje manifestacije održat će se i zabavni program na kojem će sudjelovati učenici IV. osnovne škole iz Bjelovara.