• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Lipanj
28

Na Velikoj Duvjakuši na Dinari obilježena obljetnica pogibije 31 i nestanka jednog pripadnika 7. gardijske brigade “PUMA”

Unatoč vremenskim neprilikama i buri koja je puhala preko 60 km/h, kao i niskoj temperaturi, više od 600 ljudi okupilo se u subotu, 27. lipnja na vrhu Velika Duvjakuša na Dinari, kako bi obilježili obljetnicu pogibije 31 i nestanka jednog pripadnika 7. gardijske brigade "PUMA".

Dvjestotinjak suboraca, rodbine i prijatelja prisjetilo se pripadnika legendarnih "Puma", a pridružili su im se branitelji i planinari iz cijele Hrvatske, te predstavnici vojnog i političkog života.
Kod spomenika poginulim i nestalom pripadniku "Puma" na Velikoj Duvjakuši, koji je svečano otvoren 2012. godine, položeni su vijenci, a potom kod planinarske kuće "PUMA", održana je komemoracija i prigodni govori, a potom i sveta misa koju je predvodio velečasni Ivica Horvat uz velečasnog Ozrena Bizeka i đakona Božu Šutala.
Nakon protokola, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ante Deur i načelnik Glavnog stožera OS RH general Drago Lovrić, svečano su otvorili planinarsku kuću „PUMA“. - Ovo je četvrta godina od kako na ovom mjestu odajemo počast našim poginulim suborcima. Naša brigada dala je veliki doprinos u najvažnijim akcijama HV-a tijekom Domovinskog rata, posebno na ovom području. Ponosni smo na VRO, veličanstvenu Oluju, u kojoj smo zajedno s našim kolegama iz splitske 4. gbr i ostalim postrojbama oslobodili kraljevski grad Knin - rekao je Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“, uputivši zahvalu članovima HGSS-a, planinarskoj udruzi “Dinaridi“ i ostalima koji su ne žaleći truda i vremena pomogli u realizaciji izgradnje planinarske kuće.
Obilježavanju obljetnice pridružila su se i izaslanstva četiri županije te 20-ak gradova,  među kojima i predstavnik Bjelovarsko-bilogorske županije,  te Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata BBŽ  njen predsjednik  Marijan Tandara.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a