• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Siječanj
10

NAJAVA TEMATSKE SJEDNICE ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE BBŽ VEZANE UZ NAJAVLJENO PRIPAJANJE OPĆE BOLNICE BJELOVAR OPĆOJ BOLNICI VIROVITICA

Župan Damir Bajs i njegovi zamjenici Đurđica Ištef Benšić i Neven Alić najavili su sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine Bjelovarsko- bilogorske županije na kojoj bi se raspravilo o najavljenoj zdravstvenoj reformi u Republici Hrvatskoj kojom bi se Opća bolnica Bjelovar pripojila Općoj bolnici Virovitica.

Kako se moglo saznati iz medija, a kasnije je potvrđeno i od strane ministra zdravlja Rajka Ostojića, kao i od potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Milanke Opačić, najavljena zdravstvena reforma sadrži masterplan i pilot projekt kojim će biti obuhvaćeno sedam hrvatskih županija, pet slavonskih i dvije iz sjeverozapadne Hrvatske među kojima je i Bjelovarsko- bilogorska županija. Reformom se predviđaju četiri Opće bolnice i Klinički bolnički centar Osijek kao središnji centar svih sedam županija. Tako bi Opća bolnica Bjelovar zajedno sa Općom bolnicom Koprivnica bile spojene sa Općom bolnicom Virovitica u jednu bolnicu, sa sjedištem u Virovitici.
Kako se reformom planira i prepoloviti broj bolničkih kreveta u županijama koje masterplan obuhvaća, pitanje je kako će to utjecati na zdravstveni standard , broj zaposlenih i usluge koje dobivaju naši građani. Naime, ovim projektom je obuhvaćena samo jedna trećina Republike Hrvatske, odnosno spomenutih sedam županija. Stoga je odlučeno da se sazove sjednica Županijske skupštine na kojoj bi se razmotrila najavljena reforma. Od Ministarstva zdravlja zatražen je uvid u masterplan i pilot projekt. Kada se zatražena dokumentacija dobije napravit će se stručna studija i zatražiti mišljenje saborskih zastupnika , političkih stranaka i stručnjaka- rekao je župan Damir Bajs.
Županijska skupština je u veljači prošle godine osnivačka prava Opće bolnice Bjelovar prenijela na Vladu Republike Hrvatske kako bi se provela sanacija bolnice zbog nemogućnosti pokrivanja nastalih gubitaka i nemogućnosti ispunjavanja novčanih obveza u zakonom utvrđenim rokovima.  Odlukom je naznačeno da se osnivačka prava vraćaju Bjelovarsko- bilogorskoj županiji. Ako se ova reforma provede, to se neće dogoditi. Reformom  bi Opća bolnica Bjelovar, jedna od najstarijih bolnica u Hrvatskoj koja je osnovana još 1760. godine kada je Bjelovar bio sjedište Varaždinskog generalata Vojne krajine, nakon 250 godina postojanja izgubila pravni status opće bolnice.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a