• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Veljača
7

NAJAVLJEN 13. MEĐUNARODNI PČELARSKI SAJAM U GUDOVCU

Na Bjelovarskom sajmu najavljeno je održavanje 13. međunarodnog pčelarskog sajma u Gudovcu i Izložbe vina i vingoradarske opreme. Tako će se na jednom mjestu - Sajamskom prostoru Gudovac, 11. i 12. veljače, okupiti renomirani pčelari i vinari, koji će svim posjetiteljima predstaviti svoje proizvode.

Međunarodni pčelarski sajam u organizaciji Bjelovarskog sajma i Hrvatskog saveza pčelara najbrže je rastuća manifestacija, a ove godine svoje mjesto rezerviralo je više od 150 izlagača. Na ukupno 3.200 četvornih metara zakupljenog izložbenog prostora okupit će se najveći izlagači iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Finske, Grčke, Njemačke, Poljske, Ukrajine, ali i drugih zemalja.

Tijekom sajma, održat će se i osam predavanja, na kojima će gostovati najbolji stručnjaci iz područja pčelarstva iz Hrvatske i drugih zemalja. Ove godine naglasak je na velikom broju izlagača opreme za pčelarstvo, što ovu manifestaciju čini posebnom u regiji, a očekuje se više od 10.000 posjetitelja. 

U sastavu Pčelarskog sajma održat će se i Izložba vina i vinogradarske opreme na kojoj će sudjelovati oko 30 izlagača iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Osim degustacije i prodaje vina, organizirano je i predavanje sommeliera.

Cijena ulaznice za odrasle iznosit će 20 kuna, dok će za djecu biti povoljnije, odnosno 15 kuna.

„ Što se tiče samog karaktera Sajma, možemo reći da je Sajam podijeljen u nekoliko cjelina. To je prodajni sajam jer imamo na njemu vrlo značajnu komponentu gdje se kupuju prehrambeni proizvodi na bazi meda, med, ali i ovaj dio koji je jako bitan pčelarima, a to je oprema za pčelare. Još jedna karakteristika ovog Sajma je edukativna komponenta na koju smo izrazito ponosni i kroz ova dva dana, u subotu i nedjelju, organizirat ćemo ukupno osam predavanja - svaki dan po četiri. Taj dio se očekuje s velikim nestrpljenjem jer je to prilika za pčelare da za nadolazeću godinu čuju sve ono što je njima bitno. Investicijom u grijanje omogućili smo da naš Sajam radi i u zimskom periodu i da u ta tri paviljona osiguramo uvjete koji su na razini europskih sajmova. Uveli smo neke novitete ove godine kao zahvalu našim izlagačima. To je ocjenjivanje najljepše uređenog štanda. Imamo želju nagraditi najljepše uređenu grafiku, rješenje same ambalaže. Osim toga, u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom po prvi puta organiziramo izložbu 150 slika koju čini 50 autora.“, objasnio je direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac.

„Drago mi je što danas najavljujemo već trinaestu po redu manifestaciju Međunarodnog pčelarskog sajma u Gudovcu koja je daleko prešla one dimenzije kad smo prvi puta krenuli u tu priču zajedno i Hrvatski pčelarski savez s državne razine, ali prije svega pčelari Bjelovarsko-bilogorske županije i pčelarska udruga "Bilogora" iz Bjelovara. Tada prije svega uz potporu župana, ali isto tako i Grada krenula je priča iz koje smo mi kao pčelari hodali na izložbe izvan Republike Hrvatske. Veseli me što imamo najavu dolaska više autobusa izvan Hrvatske što dokazuje da je ovaj sajam međunarodnog karaktera ne samo po izlagačima, ne samo po predavačima, nego i po dolasku i interesu ljudi. Nove stvari koje će se čuti na ovom Sajmu je edukacija, nove mjere suzbijanja bolesti, nove tehnologije u proizvodnji pčelinjih proizvoda.“, rekao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek.

„Usuđujem se reći da je Pčelarski sajam u Gudovcu postao navika i potreba svih građanki i građana grada Bjelovara, naše županije i cijele Hrvatske, ali isto tako i okruženja. Dužni smo promovirati med kao prehrambeni proizvod, med i pčelinje proizvode kao zdravstveno preventivni proizvod. Dužni smo jednako tako promovirati pčelarstvo kao zanimanje. Zadatak svih nas je da pčelarstvo bude konkurentno zanimanje od kojeg će dobro i uspješno moći raditi cijela jedna obitelj. Kad to postignemo, mislim da ću tad moći reći da smo uspjeli.“, naglasio je gradonačelnik Grada Bjelovara, Antun Korušec.

„Moram reći da je naš Bjelovarski sajam organizator najvećih poljoprivrednih sajmova u Hrvatskoj, ali je i ujedno i organizator najvećeg međunarodnog pčelarskog sajma, ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe. Posebno bih zahvalio našim pčelarima, ali i Pčelarskom savezu Hrvatske na čelu s predsjednikom Vladimirom Bilekom, ali i našem pčelarskom savezu županije, odnosno pčelarskoj udruzi "Bilogora" Bjelovar. Veseli me činjenica da očekujemo preko 10.000 posjetitelja, da imamo najveći broj izlagača dosad, ali i taj međunarodni karakter sajmovanja koji pokazuje da smo uspjeli biti otvoreni prema izlagačima i prema posjetiteljima. Moram reći da je županija jedna od vodećih u proizvodnji meda i da imamo i svoju robnu marku "Slatka nit".“, izjavio je župan Bajs, te pozvao sve da posjete Pčelarski sajam. „Dođite ovaj vikend u Gudovac, budite na najvećem međunarodnom pčelarskom sajmu u ovom dijelu Europe, pogledajte sve što je vezano uz med, uz pčele, uz proizvodnju ili uz pripravke. Reći ću da me veseli subota i nadamo se da ćemo imati veliki broj posjetitelja, možda iznad naših očekivanja i da ćemo svjedočiti još jednom uspješnom sajmu.“, zaključio je Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a