• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Rujan
6

NAJAVLJEN 24. JESENSKI MEĐUNARODNI BJELOVARSKI SAJAM

Uoči 24. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma, sajam su najavili predstavnici vlasnika Bjelovarskog sajma, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, te direktor sajma Davorin Posavac.

24. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam svoja vrata otvara u petak 9. rujna i očekuje više od petsto izlagača iz petnaestak zemalja. Mjesto je to okupljanja najvažnijih poslovnih subjekata u poljoprivredi, obrtništvu, gospodarstvu, ekologiji i ruralnom turizmu. Uz bok najjačim sajmovima u regiji, Bjelovarski sajam postao je proizvod broj jedan kada je riječ o poljoprivredi, gospodarstvu, obrtništvu i turizmu.

Prvenstveno stočarski, poljoprivredni, ali i gospodarsko-obrtnički međunarodni sajam od 9.-11. Rujna okupit će najvažnije i najveće gospodarstvenike iz Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja poput Njemačke, Mađarske i Italije. No, najzapaženija zemlja ove godine bit će Izrael, zemlja partner ovogodišnje manifestacije.

Veseli nas da smo i ove godine uz podršku i suradnju Grada i Županije uspjeli osigurati bolji rezultat nego prošle godine. Ove godine imamo 10% više izlagača i postali smo zanimljivi i  atraktivni raznim izlagačima. Naša želja je da, osim izlagačkog, ovo mjesto postane mjesto komunikacije gdje možemo razmjenjivati svoja pozitivna iskustva u poljoprivredi, obrtništvu i gospodarstvu, ali i da unaprijedimo gospodarske procese u Hrvatskoj. Bili smo vodeći sajam u Republici Hrvatskoj s europskim standardom, a ove godine imamo zemlju partnera Izrael  čime smo dobili dodatnu notu i prešli smo europske okvire, stoga im se i ovim putem zahvaljujem. Iskoristit ćemo njihovo izlaganje da razmijenimo iskustva iz poljoprivrede. Hrvatska poljoprivredna agencija je i ove godine suorganizator Državne stočarske izložbe, jedinstvene izložbe u Hrvatskoj, a mi smo ponosni da se to odvija upravo kod nas. Cijena ulaznice je ostala ista kao i prethodnih godina, 30 kuna za odrasle. Očekujem veliki broj uzvanika i posjetitelja, rekao je direktor Sajma Davorin Posavac.

Veliki interes i poseban naglasak je na Državnoj stočarskoj izložbi, koja Bjelovarski sajam izdvaja od svih sajmova u regiji. Riječ je o specijaliziranoj izložbi u Europi na kojoj će se predstaviti više od 500 grla stoke.

Hrvatska poljoprivredna agencija je i ove godine suorganizator 24. Državne izložbe stoke. Nastojali smo uz sve probleme u stočarstvu na Sajam dovesti i prikazati najkvalitetnija grla. Što se tiče broja stoke i ove godine je na prošlogodišnjoj razini, imamo oko 500 grla, a 170 izlagača. Vrste grla su kao i prošle godine, goveda, svinje, ovce, koze, konji, perad i pčele. Najzanimljivi je prvi dan kada će biti kup mladih uzgajivača podijeljen u dvije kategorije, Bambino kup i Kup mladih uzgajivača, gdje će se predstaviti oko 35 djece koja će u narodnim nošnjama predvoditi svoju telad. Prvi dan bit će i prikaz izvornih pasmina goveda, a na to smo posebno ponosni. Drugi dan će biti ocjenjivanje i nagrađivanje holstein goveda, dok će treći dan to biti simentalsko govedo. Osim toga, svaki dan bit će prikaz i u konjogojstvu. Uz ovaj prikaz, ocjenjivanje i nagrađivanje stoke, bit će organizirani i okrugli stolovi na dvije teme, govedarstvo uz neizbježnu temu kvrgave kože, dok će druga tema  biti vezana uz izvornu pasminu međimurski konj. Sve dan bit će postavljen i info kutak za poljoprivredne proizvođače gdje će moći dobiti odgovore na temu prihvatljivost plaćanja u poljoprivredi. Naime, HPA je s 1.7. počela s europskim projektom, informiranju o zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Uz sve probleme koje imamo u stočarstvu danas, željela bih se zahvaliti našim izlagačima koji razumiju da je ovaj Sajam važan, pa su se odazvali i ove godine u velikom broju, izjavila je Marija Vukobratović, ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije.

Cilj i budućnost Sajma su svakako moderan i zanimljiv izgled sajamskih manifestacija, ali i dodatni poboljšani uvjeti za izlagače.

Vizija Županije i Grada da u našoj županiji može biti najveći poljoprivredni sajam je i ostvaren. Županija je kroz ove 24 godine bila organizator, suvlasnik, ali i uvijek sa svojim Sajmom u htjenju da on bude sada što on i jeste, a to je najveći sajam u ovom dijelu Europe. Također, Županija je sve ove godine davala financijsku i organizacijsku potporu. Vizija je bila uvijek ista i to me veseli, a to znači da zajedno želimo isti projekt provesti do kraja. Najteže godine su iza nas i povećanje broja izlagača, ali i svih onih koji žele doći ovdje, pokazuje snagu poljoprivrede. U našoj županiji, koja je centar stočarstva, logično je da imamo ovakav sajam. Kada govorimo o samom sajmovanju, Sajam je uvijek bio okrenut prema izlagačima. To znači da niti vlasnici, niti bilo tko drugi se nije miješao u tržnu politiku i kvalitetu koju sajmovanje mora dati. Investicije koje su krenule u 2015. omogućuju i novu kvalitetu sadržaja, ali se i dalje moramo prilagođavati visokim standardima. Ovog trenutka imamo povećanje od 10% izlagača, a iza tog se krije i još više. Ove godine gotovo da nije bilo dovoljno zatvorenih prostora, morali su se raditi šatori za sve one koji žele doći ovdje. Ipak je Sajam otvoren za sve, imamo dosta malih izlagača, ali i značajne, velike tvrtke u Hrvatskoj. Prilika je ovo da se pohvalimo i rezultatima, činjenica je da je Sajam pozitivan u financijskom poslovanju neovisno o potpori osnivača. Ipak mi dijelimo sudbinu drugih, a to je smanjenje broja proizvođača, proizvodnje mlijeka, ali i broja stoke. Bit će to mjesto i vrijeme da se popriča o problemima u poljoprivredi, a s obzirom na izbore, fokus će biti okrenut prema tome. To je dobro za nas, jer politika mora biti okrenuta prema poljoprivredi, jer naši poljoprivrednici zaslužuju fer šansu da se izbore za svoje mjesto. Stoga, ovom prilikom pozivam sve da posjete 24. Jesenski sajam jer imat ćete priliku vidjeti sve što ono najbolje što poljoprivreda može ponuditi, zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a