• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Rujan
14

NAJAVLJENA 2. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima najavio je 2. Smotru manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije koja će se održati 17. rujna u subotu u 16 sati u školsko-sportskoj dvorani Srednje škole August Šenoa u Garešnici, pod glavnim pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ove godine Smotru manjinskog stvaralaštva BBŽ organizira Koordinacija nacionalnih manjina BBŽ, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Garešnice, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta – pododbor Garešnica i Grad Garešnica.

Kako bi županijske nacionalne manjine predstavile svoje bogatstvo jezika, kulture, običaja i gastronomije stanovnicima Bjelovarsko-bilogorske županije i ove godine organizirana je Smotra manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije. Manifestacija je to kojom se putem pjesme i plesa promovira zajedništvo, stvaralaštvo i multikulturalnost u našoj županiji. Očekuje se 245 učesnika iz redova češke, mađarske, srpske i romske nacionalne manjine, a po prvi puta predstavit će se i Udruga Nijemaca i Austrijanaca sa svojim zborom, te Hrvatski KUD.

Županija ima više nacionalnih manjina nego što je u Ustavu naznačeno i prvi u Republici Hrvatskoj imali smo Vijeće nacionalnih manjina, Koordinaciju nacionalnih manjina i time smo bili predvodnici u ostvarivanju prava manjina. Naše nacionalne manjine pokazuju karakter ovog kraja jer to pokazuje da imamo bogatu povijest. Manjine su aktivne u društvenom životu, a danas smo ovdje kako bi svima pokazali ono što imamo, odnosno što manjine pružaju. Ja moram pohvaliti što smo pokrenuli Smotru manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije, a u subotu ćemo svjedočiti i drugoj smotri. To znači da postoji jedna tradicija i htijenje prikazivanja svega što manjine imaju svima onima koji to žele pogledati. Zato naglašavam da poziv ne stoji samo predstavnicima nacionalnih manjina, već svima, rekao je župan Bajs.

Koordinacija postoji niz godina, ali u proteklom razdoblju ono je bilo samo mrtvo slovo na papiru. Dolaskom našeg župana Bajsa, ostvarili smo dobar kontakt sa Županijom i zamolili smo ga da bude pokrovitelj Smotre, što je on i prihvatio. Mi želimo biti partner sa Županijom i mislim da imamo dobar partnerski odnos, jer ovaj odnos koji mi imamo se ne može vidjeti često. Također, sve ovo ne bi bilo ostvarivo bez novca i naglašavam da naša sredstva nisu smanjena i novac dobivamo redovito, izjavio je Šandor Toth predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Garešnice Predrag Ivančević također je uputio poziv svim građanima da prisustvuju 2. Smotri manjinskog stvaralaštva BBŽ.
Nadam se da ćemo biti dostojni domaćini, ako ne i bolji, onda u ravni s domaćinima 1. Smotre. Za ovu Smotru u Garešnici dobro smo se pripremili, a perjanica naše organizacije je Srpsko kulturno društvo Prosvjeta koje ima dugu tradiciju, rekao je Ivančević.

Podsjetimo, na području Bjelovarsko-bilogorske županije žive pripadnici dvadesetak nacionalnih manjina što čini bogatstvo našeg kraja. Njihova zadaća je zaštita jezika, kulture i običaja, te očuvanje nacionalnog identiteta u čemu im potporu pruža Bjelovarsko-bilogorska županija.  

U županiji su konstituirana Vijeća četiri nacionalne manjine – češke, srpske, mađarske i albanske, dok romska manjina ima svoga predstavnika. Kako bi nacionalne manjine bolje unaprijedile i uskladile svoje interese, osnovana je i Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina koja djeluje već 12 godina, a s kojom Bjelovarsko-bilogorska županija ima dobru suradnju. Osim toga, Bjelovarsko-bilogorska županija jedina je županija koja ima dva zamjenika župana za nacionalne manjine, biranih iz redova srpske i češke manjine. Zamjenici župana, Tanja Novotni Golubić iz reda češke manjine, te Saša Lukić iz reda srpske manjine, iskazali su zadovoljstvo što ovakva manifestacija postoji u našoj županiji i uputili su poziv svim građanima da se odazovu ovoj manifestaciji.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a