• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2022.
Lipanj
1

NAJAVLJENI 27. DANI HRVATSKOG PUČKOG TEATRA U HERCEGOVCU

U Hercegovcu će se ovog petka i subote 3. i 4. lipnja održati tradicionalni 27. Dani hrvatskog pučkog teatra, festival kazališnog amaterizma koji okuplja hrvatske manjinske zajednice iz susjednih zemalja i kazališne amatere iz naše zemlje. Ovu značajnu manifestaciju koju organizira Hrvatska čitaonica Hercegovac i Hrvatska matica iseljenika uz pokrovitelje Ministarstvo kulture i medija RH te Bjelovarsko-bilogorsku županiju i Općinu Hercegovac, na konferenciji za novinare najavili su župan Marko Marušić, načelnik Hercegovca Boro Bašljan te u ime organizatora Zrinka Cjetojević, predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac, Natalija Lacija, redateljica Pučke scene i Nives Antoljak iz Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika.

Govoreći o značaju festivala župan Marušić je naglasio da je ovo jedinstvena manifestacija u Republici Hrvatskoj.
-Čestitam organizatorima na ovoj manifestaciji kojom na jedinstven način čuvamo naš hrvatski jezik i našu kulturnu baštinu i gdje zajedno sa našim iseljenicima putem kulture povezujemo ove mostove. Mi kao županija sa najviše nacionalnih manjina smo posebno senzibilizirani za rad i stvaralaštvo naših hrvatskih zajednica u iseljeništvu i zato nas veseli da ćemo ugostiti naše iseljenike i imati priliku vidjeti njihove predstave - kazao je župan Marušić

Načelnik općine Hercegovac Boro Bašaljan zahvalio je županu na potpori i iskoristio priliku pozvati sve koji su u prilici da prisustvuju manifestaciji.
-Izuzetno sam ponosan na održavanje ove manifestacije jer okuplja hrvatske iseljenike koji su stoljećima van domovine, a zadržali su svoje običaje. Mi u Hercegovcu ćemo biti odlični domaćini svim našim gostima- rekao je Bašljan i dodajući da će u sklopu manifestacije biti i otkrivanje spomen ploče Ivanu Bratkoviću Gliši, dobrom duhu Hrvatske čitaonice Hercegovac.
Zrinka Cjetojević, predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac, najavila je da će festival početi kao i svih godina dosad predstavom domaćina. Radi se o komediji „Tri treća tromjesečja“.
-Inače glumci Hrvatske čitaonice su ove godine izveli 126. premijernu predstavu što je od velikog značaja za malu sredinu, a tradicija kazališnog amaterizma u Hercegovcu je duga cijelo stoljeće – kazala je Cjetojević dodajući da će se publici u Hrvatskom seljačkom domu u dva festivalska dana uz domaćine predstaviti i hrvatski kazališni amateri iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Pozvala je sve ljubitelje kazališnog amaterizma da svakako dođu u Hercegovac jer smijeha i zabave neće nedostajati.
O predstavi domaćina govorila je redateljica Natalija Lacina naglasivši da se radi o komičnom tekstu mlade dramaturginje Nine Horvat.
-Tekst govori o tri mlade žene različite životne dobi i različitih uvjerenje koje se upoznaju u bolnici pri porodu. Ništa ih ne povezuje ali kasnije kroz radnju se ipak saznaje da ih muče isti problemi – kazala je Lacina.
Nives Antoljak iz Hrvatske matice iseljenika prisjetila se početaka manifestacije.
-Ova manifestacija raste iz godine u godinu i dobiva jednu drugu dimenziju, ali srž ostaje ista. Naši domaćini nas svake godine iznenade s prekrasnom predstavom i uvijek je tu puno smijeha, druženja i prijateljstva – poručila je Antoljak.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a