• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Rujan
4

NAJBOLJI ORAČI KOD ŽUPANA BAJSA

Na ovogodišnjem 11. državnom natjecanju orača u Brodsko-posavskoj županiji orači Bjelovarsko-bilogorske županije ostvarili su dosad najbolje rezultate. Prvo mjesto u kategoriji plugova premetnjaka osvojio je Zoran Piskač, u kategoriji plugova ravnjaka Željka Krapeca četvrtoplasirani je orač. U oranju s konjski zapregama drugoplasirani su Ivan i Juraj Capan, dok je treći Ivan Despotović. Ekipno, proglašeni najboljom ekipom.


Orače, vođu ekipe Ivana Ovčaričeka i člana Izvršnog odbora Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača Miru Kolića primio je župan Damir Bajs, njegov zamjenik Neven Alić i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Dominka Pretula.  
Uz čestitke pobjednicima i svim članovima ekipe, župan Bajs ovom je prilikom istaknuo važnost natjecanja orača za Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Na taj način, promičemo dio svoga identiteta i ono po čemu smo prepoznatljivi, a to je poljoprivreda. Stoga ovo natjecanje koje je Županija i pokrenula ima dvojaki karakter. S jedne strane predstavlja našu tradiciju i zato je tu natjecanje u oranju s konjskim zapregama, ali imamo i suvremene orače koji na jedan suvremen način konkuriraju bilo kojem oraču u svijetu. Mi zapravo pokazujemo da možemo konkurirati najboljima – rekao je župan Bajs.

A najboljim je u kategoriji plugova premetnjaka ove godine bio Zoran Piskač, iza kojega je deset županijskih i devet državnih natjecanja. Počeo je kao najmlađi orač, a ove je godine je kao iskusni natjecatelj, u velikoj konkurenciji, nadmašio osmog orača svijeta i osvojio prvo mjesto. I Zoran Piskač i Željko Krapec već nekoliko su godina u samom vrhu hrvatskih orača, a prema riječima vođe ekipe Ivana Ovčaričeka najbolje izdvoje nijanse, odnosno tehnički detalji. Oni se godina dotjeruju, stalnom vježbom, a nakon Zorana, znaju što još treba dotjerati u Željkovoj tehnici jer ga  samo nijanse dijele od naslova najboljeg u njegovoj kategoriji.
Miro Kolić, član Izvršnog odbora Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača, županu Bajsu uručio je priznanje i  pehar koji je Bjelovarsko-bilogorska županija dobila kao najuspješnija, i zahvalio na podršci Županije, jer svjesni su da je Bjelovarsko-bilogorska  županija jedna od rijetkih koja  na takav način podržava i pomaže svojim oračima.

Župan Damir Bajs je najavio da že Bjelovarsko-bilogorska županija biti nazočna i na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, i da će dostojno opremiti i podržati našu ekipu.  

 


 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a