• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Travanj
21

NAJVALJENA 3. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predstavnici mađarske, srpske, češke i romske nacionalne manjine te Udruge Nijemaca i Austrijanaca, na konferenciji za medije najavili su održavanje 3. Smotre manjinskog stvaralaštva u Grubišnom Polju, pod pokroviteljstvom župana Damira Bajsa i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ovogodišnja smotra manjinskog stvaralaštva održat će se 23. travnja u Centru za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman u Grubišnom Polju pod organizacijskom palicom  Koordinacije vijeća nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije, a domaćin smotre je Zajednica Mađara Grubišno Polje. Za bogat kulturno-umjetnički program, ali i gastro-etno ponudu, pobrinut će se predstavnici mađarske, češke, srpske i romske nacionalne manjine, Udruga Austrijanaca i Nijemaca iz Sirača te Folklorni ansambl Centra za informiranje i kulturu“ iz Grubišnog Polja.

Dvjestotinjak sudionika predstavit će svoje bogatstvo jezika, kulture, običaja i gastronomije putem pjesme i plesa, kojim promoviraju zajedništvo, stvaralaštvo i multikulturalnost u našoj županiji.

Podsjetimo, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji živi više nacionalnih manjina nego što ih je u Ustavu RH naznačeno. Županija, ali i njen čelni čovjek Damir Bajs izvrsno surađuje sa svim pripadnicima nacionalnih manjina, koje su značajne za naš kraj. Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija bila je prva županija u kojoj su konstituirana Vijeća nacionalne manjine, ali i Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina koja je osnovana kako bi nacionalne manjine bolje unaprijedile i uskladile svoje interese. 

  „Naša županija je posebna jer kod nas živi veći broj nacionalnih manjina nego što je naznačeno u Ustavu RH. Imamo veliki broj vijeća nacionalnih manjina, a ja kao župan jedini imam dva zamjenika za nacionalne manjine. Inače, manjine pokazuju bogatstvo našeg kraja i razlog da se time ponosimo. Ova smotra je prezentacija manjina naše županije i održava se na način da svaki godine druga nacionalna manjina bude domaćin, te da se održava u drugom gradu ili općini, tako se već održala u Garešnici i Končanici. Zahvalit ću Gradu Grubišnom Polju i Zajednici Mađara, gospodinu Tothu. Ja kao župan, pozivam sve na ovu jedinstvenu manifestaciju u Republici Hrvatskoj, da dođu i provedu ugodan nedjeljni dan, da pogledaju bogatstvo manjina, čemu su doprinijeli, kulturnu i gastro ponudu. Županija je i ove godine pokrovitelj i suorganizator i drago mi je da mogu biti nazočan na tako prekrasnom predstavljanju manjina.“, rekao je župan Bajs.

  „Ja ću se zahvaliti u ime Koordinacije. Moram reći da je život manjina počeo pred tri godine kada smo krenuli s ovom smotrom u Končanici. Koordinacija postoji već 8 godina, ali pravi smisao je nastao tek prije kada smo dobili sredstva i odobrenje župana Bajsa, koji je shvatio važnost ove smotre na kojoj želimo pokazati naša ostvarenja i bogatstvo kulture, običaja i gastro ponude. Želim se zahvaliti Županiji i županu što je pokrovitelj ove smotre.“, izjavio je Šandor Toth, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine, te predsjednik Koordinacije predstavnika i vijeća nacionalnih manjina.

  „Češka nacionalna manjina će učestvovati sa svoja 4 društva iz Treglave, Ivanovog sela, Grubišnog Polja i Veliki i Mali Zdenci. Imat ćemo gastro ponudu, prikaz ručnih radova, starine, limenu glazbu, češki ples i pjesmu. Nadam se da će svima svidjeti i jedva čekamo nedjelju.“, najavio je Damir Malina, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine.

  „Srpska zajednica će nastupati sa svoja 2 društva iz Garešnice i Daruvara i pripremamo malo iznenađenje, a to je program s djecom. To je mali iskorak kojim se govori da dobro radimo i s djecom. Mi smo na prijedlog župana napravili iskorak, a to je da će u predvorju biti postavljena izložba upotrebnih i odjevnih predmeta koji se koriste u našem kraju. Uporabni predmeti su stari 100 godina, to će vjerujem biti zanimljivo svima. Također, želim se zahvaliti Gradu Bjelovaru i našem županu, jer smo dobili prostor u Bjelovaru i bez te podrške ne bismo mogli to ostvariti.“, rekao je Darko Karanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine.

„Naša udruga je aktivna, radimo puno i hvala što ste nas pozvali da učestvujemo u smotri, jer nijedna nacionalna manjina ništa ne znači ako nema svoju kulturu i jezik. Glavna nam je poanta da se ne zaborave naše korijeni. Želimo predstaviti našu nacionalnu manjinu, ali i našu županiju.“, izjavio je Josip Krajcer, predsjednik Udruge Nijemaca i Austrijanaca Sirač.

„Mi smo mlada udruga i htjeli bismo i dalje sudjelovati u ovome i zahvaljujemo se na pozivu.“, zaključio je Pavle Kalanjoš, potpredsjednik Udruge Roma Grubišno Polje.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a