• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Studeni
17

NAJVEĆA INVESTICIJA U GRADNJU KLAONICE U OVOM DIJELU HRVATSKE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima u pratnji načelnika Općine Štefanje Ive Emića i vlasnika obrta A.D.M. Martina Samardžića obišao je Poslovnu zonu Laminska na području Općine Štefanje u kojoj je pred otvaranjem najveća klaonica koja je u posljednje vrijeme građena, ne samo na području naše županije, već i šire.

Riječ je o investiciji od milijun eura obrta A.D.M. iz Splita i vlasnika Martina Samardžića. Pogon se prostire na 900 metara četvornih i obuhvaća klaonicu, hladnjaču, te ostale tehničke prostorije. Nad objektom je izvršen tehnički pregled, te se čeka uporabna dozvola, te potrebna odobrenja Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinarstvo nakon čega je klaonica spremna za rad,  a dozvole se očekuju sredinom prosinca. 

Klaonica trenutno zapošljava 7 djelatnika s područja Općine Štefanje, a veći dio stoke otkupljivat će se od domaćih proizvođača s područja općina Štefanje, Ivanske i Bereka, te ostalih općina s područja naše županije. Mogući kapacitet klanja je 150 grla dnevno, a otvorenjem i radom klaonice otvara se novo tržište našim poljoprivrednim proizvođačima.

Uz novu mogućnost plasmana robe našim poljoprivrednim proizvođača, točnije uzgajivačima stoke, izgradnja klaonice u Poslovnoj zoni Laminska samo je dio ukupnosti ulaganja poduzetnika i gospodarstvenika na području Bjelovarsko-bilogorske županije koji ostvaruju najavljena ulaganja od milijardu kuna u proizvodne pogone diljem našeg kraja.

Vjetar je to u leđa i pozitivnim županijskim brojkama koje vežemo uz trend rasta gospodarstva bilo da se radi o rastu prihoda, dobiti, investicija ili pak zapošljavanja. Naime, opravak županijskog gospodarstva krenuo je 2014. godine prije nego u ostatku Hrvatske i od tada svjedočimo trendu rasta gospodarskih brojki, boljih u većini slučajeva i od državnog prosjeka. Samim time pada i nezaposlenost u našem kraju posebice ako se prisjetimo 2013. kada je na bjelovarskom Zavodu za zapošljavanje bilo preko 13 tisuća nezaposlenih osoba, a najnovije brojke pokazuju kako je krajem listopada 2016. godine na bjelovarskom Zavodu za zapošljavanje bilo registrirano 8.715 nezaposlenih osoba.


„Općina Štefanje došla je do prvih investitora u poslovnoj zoni, a prvi je g. Samardžić koji je uspio realizirati projekt u roku od godinu dana. Mene posebno veseli što smo imali dobar partnerski odnos s našim investitorom. Općina Štefanje prošle godine je prodala ovu parcelu, ali i parcelu za bioelektranu u vrijednost od 35 milijuna kuna i mislim da je ovo novo doba za općinu Štefanje. Nakon dugih godina pripreme gospodarske zone nije bilo lako, ali danas imamo ovaj objekat koji će ubrzo biti u pogonu i imat će 7 zaposlenih. Ova investicija od 7.5 milijuna kuna već je vratila 2 milijuna kuna u državni proračun, a u ovu poslovnu zonu je uloženu 5.5 milijuna kuna, no ako bude realizirana bioelektrana to je 35 milijuna kuna investicije. Ovaj objekat je bitan za općinu Štefanje koja je pripremila tehničke uvjete za to i veseli me što će ubrzo krenuti u rad. Mi ćemo kao Općina ulagati u brendiranje proizvoda jer iz ove klaonice izlazit će meso vrhunske kvalitete“, rekao je načelnik Ivo Emić.

„Klaonice se rade tamo gdje ima robe, a ova županija je bila vodeća po stočnom fondu tako da je bilo normalno da tu napravim klaonicu, jer već dugo dolazim tu na teren. Svi moji dobavljači su iz ovog kraja. Čekamo da se procedura papira riješi i da se proizvodnja prebaci tu. Kada posao krene može se očekivati veći razvoj i probijanje na tržište, a trenutno je tržište vezano uz Dalmaciju. Nadam se da ćemo krenuti u prosincu, a vjerujem da ćemo imati i do 15 zaposlenih. Kapacitet robe nam ovisi o tržištu, a ova klaonica može izbaciti 3 puta više nego što ja mogu prodati. Imamo rashladni kapacitet i više nego što meni treba stoga ima puno mjesta za napredak i razvoj. Žalosno je da Hrvati jedu uvozno meso, zato ću težiti da meso prodajem u Hrvatskoj. Sva stoka će biti iz ovog kraja, a imat ćemo telad, bikove, svinje, ovce, odojke. Jako sam zadovoljan sa suradnjom lokalne i regionalne jedinice te se zahvaljujem načelniku i županu jer bi u Splitu još uvijek čekao izdavanje građevne dozvole, a tu je bila maksimalna susretljivost i ljudi iz Općine i iz ovog kraja. Što se tiče administracije bilo je vrhunski, sve brzo“, izjavio je Martino Samardžić.

„Mi smo trenutno među prvih pet županija u Hrvatskoj u brzini izdavanja građevnih dozvola. Kada govorimo o investiranju u gospodarstvo, sve investicije dolaze meni na stol da vidim postoji li kakav problem i kako se može pomoći. Ovo je bilo jedno od najbrže izdavanje dozvole i postojala je puna suradnja sa Županijom i Općinom,  što je od ključnih elemenata, da imate punu podršku tamo gdje dolazite investirati. Što se tiče ukupne investicije, županija ima preko milijardu i 200 milijuna kuna investicija u zadnje dvije godine. Mislim da se taj pomak u gospodarstvu vidi po prihodu, dobiti, ali i porastu zaposlenosti, a ovaj projekt potvrđuje potrebu zona. Mi imamo 14 poslovnih zona u funkciji, a investicije nam vraćaju. Ovaj projekt je značajan u širem kontekstu, jer naša županija je vodeća u stočarstvu Hrvatskoj, a ono što je nama falilo su klaonice. Sve klaonice koje smo imali su zatvorene. Sada imamo situaciju da oni proizvođači koji žele klati imaju gdje. Mislim da ideja ove klaonice za više županija je prava ideja, zaposlit će kasnije i 15 ljudi, a kvalitetno meso ostavit će se u Hrvatskoj što je za posebnu pohvalu. Županije će uvijek biti tu za investitore i nadam se da je ovo dio ukupnosti suradnje jer već imamo najave za nove investicije.“, zaključio je župan.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a