• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Srpanj
6

NAJVEĆA OBNOVA ŠKOLA U POVIJESTI BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

U radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji boravio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, točnije u Osnovnoj školi Rovišće pred kojom je temeljita obnova, kako školske zgrade tako i školsko-sportske dvorane, ali i zgrada Područne škole u Kraljevcu.

Riječ je o projektima ukupne vrijednosti od 16 milijuna kuna, točnije 15,2 milijuna kuna vrijedan je projekt obnove Osnovne škole Rovišće i tamošnje školsko-sportske dvorane, te 830 tisuća kuna projekt obnove Područne škole u Kraljevcu.

Za navedene projekte direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uručio je ugovore vrijedne 7,8 milijuna kuna koji su osigurani iz europskih sredstava, dok je ostatak investicije na sebe preuzela Bjelovarsko-bilogorska županija, dakle 8 milijuna kuna.

Tako je pred školskim zgradama i školsko-sportskom dvoranom kompletna obnova, koja između ostalog podrazumijeva obnovu krovišta, podova, zamjenu stolarije, ugradnju novog sustava grijanja, ugradnju nove rasvjete i niz drugih radova koji će u konačnici pridonijeti velikim uštedama na energiji. Samim time osigurava se prostor za nova ulaganja u škole poput obnove namještaja i inventara škole, a uz ušteđena sredstva i sama Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je ove godine u svom proračunu za tu svrhu 1,3 milijuna kuna.

Spomenimo, kako je Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno u građevinskim radovima obnove svojih 11 školskih zgrada vrijednih 27 milijuna kuna, a vezanih uz prošli natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost među kojima su i radovi od 1,2 milijuna kuna vrijedni na Područnoj školi u Predavcu na području Općine Rovišće.

Na novom natječaju Fonda naša Bjelovarsko-bilogorska županija druga je po prijavama u Hrvatskoj na natječaj vezan uz obnovu zgrada u javnom sektoru na koji je prijavljeno čak 39 projekata. Za gotovo sve prijavljene projekte već su stigle Odluke o financiranju, a ovih dana stižu i prvi ugovori o sufinanciranju projekata.

Samim time u našoj županiji započeo je veliki građevinski ciklus vezan uz obnovu, ali i gradnju novih zgrada u zdravstvu i školstvu, investiciji ciklus vrijedan preko 300 milijuna kuna. On donosi novi standard u zdravstvu i školstvu, standard 21. stoljeća za naše građane, ali i za sve zaposlenike u obrazovnom sustavu, kao i zdravstvenom.

„Želim posebno zahvaliti našem županu Damiru Bajsu, Županiji, načelniku i svim ljudima koji su pomogli da ostvarimo ono što nam je stvarno potrebno, odnosno da izvučemo sredstva iz europskih fondova. Iskreno se veselim, zajedno s našim učiteljima, da još malo pa ćemo raditi u drukčijim uvjetima. Što se tiče OŠ Rovišće provode se sljedeće projektne aktivnosti: izradili smo glavni projekt energetske obnove s pripadajućim elaboratima, povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite poda prema tlu, povećanje toplinske zaštite poda prema vanjskom prostoru, zamjena vanjske stolarije, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja ili poboljšanja postojećeg, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, horizontalne mjere koje se odnose na provedbu novih elemenata pristupačnosti kojima se omogućava neovisan pristup kretanja i korištenja prostora u skladu s pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom. U našem slučaju radi se o liftu. Što se tiče Područne škole Kraljevac, radit će se povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite poda prema tlu, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjena vanjske stolarije“, rekla je ravnateljica OŠ Rovišće Blanka Klemić.

„ Ja želim izraziti veliku zahvalnost, prije svega, županu na inače dobroj suradnji Općine Rovišće i Županije. Ovo je jedan od najvećih projekata koje provodimo. Kroz zadnjih niz godina iznimno dobro surađujemo, pomažemo si, i samo na taj način možemo ostvariti sve ono što želimo, a želimo poboljšati uvjete života našim mještanima, našoj djeci. Želim istaknuti kvalitetan rad ravnateljice, školskog odbora i svih ljudi koji su sudjelovali u ovom projektu i drugim projektima koje provodimo. Tu mislim, uz našeg župana i njegove najbliže suradnike, i na sve vas koji ste danas ovdje jer svaka vaša sugestija, pozitivna kritika će na nas utjecati na način da još više želimo i znamo što nam je potrebno i kako da djelujemo na što kvalitetniji način kako bi bili još bolji“, istaknuo je načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan.

„Školstvo je jedan od prioriteta Bjelovarsko-bilogorske županije i mene kao župana. Mi smo rekli da ćemo napraviti sve što je u našoj moći da školstvo dobije standard 21.stoljeća.  Kada govorimo o županijskim školama, mi ovog trenutka imamo 11 projekata koji su u tijeku, što znači da su radovi započeli, ili će uskoro započeti, i još tridesetak projekata baš u školstvu koji se odnose na niz novih škola, kako matičnih tako i područnih. Mi ćemo uložiti u OŠ Rovišće negdje oko 17.5 milijuna kuna. Toliko je ulaganje kada se zbroje matična škola te područne škole u Kraljevcu i Predavcu. Kada govorimo baš o matičnoj školi, ja ću naglasiti da je to praktički najskuplji projekt u županiji, sa 15.2 milijuna kuna i jedan od najskupljih projekata u Republici Hrvatskoj. Govorimo o tako temeljitoj promjeni i rekonstrukciji koja će dovesti do toga da će od ovoga što sada vidimo praktički ostati samo goli zidovi, a sve ostalo će se gotovo u cijelosti promijeniti. Kada se to sve završi mi ćemo u proračunu osigurati sredstva za obnovu dijela namještaja. Očekujemo da ćemo gotovo 100 posto naših škola obnoviti u cijelosti“, naglasio je župan Damir Bajs.

„U zadnje vrijeme vrlo često dolazim u Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Razlog tome je prvenstveno vaša proaktivnost. Prema broju projekata koje ste prijavili, prema broju projekata koje ste na kvalitetan način pripremili. Brojevi za vašu županiju su zaista impresivni. Što se tiče svih ukupnih projekata njih je čak 39. Vi ste druga županija po broju prijavljenih projekata na javnom zgradarstvu. To je zaista impresivno i to govori o tome da vi znate i da imate energiju. Kada se zbroje ta dva elementa onda dolazi do uspješnog projekta. Lako je raditi s vama. Vi točno znate što želite, točno znate na koji način ćete to napraviti,a onda nam je vrlo lako tu pomoći. Moram se zahvaliti i vašem zamjeniku župana koji se  za svoju županiju bori na odgovarajući način i nije problem da li je subota u 8 ili neki drugi dan, on zove i taj posao odrađuje. Fond je bio do sada tu za vas, bit će i ubuduće tu za vas. Ja ću vrlo rado doći ovdje. S pametnima se vrlo lako i brzo dogovoriti. S vama je to uvijek do sada bio slučaj i vjerujem da je ovo samo jedan korak u ovoj uspješnoj suradnji kakvu smo imali do sada“, rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a