• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Srpanj
19

NAJVEĆE GRAĐEVINSKE INVESTICIJE NA PODRUČJU GRADA DARUVARA PROJEKTI SU BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima u pratnji ravnateljice Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar te izvođača radova i nadzora obišao je radove na energetskoj obnovi daruvarske Glazbene škole.
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU

Vrijednost radova trenutne najveće građevinske investicije na području grada Daruvara  iznosi 2.146.487,38 kuna. Veći dio investicije energetske obnove školske zgrade sufinancira se europskim novcem, dok se 40% investicije obvezala pokriti Bjelovarsko-bilogorska županija.

Radovi na objektu obuhvaćaju toplinsku zaštitu krova iznad grijanog prostora, toplinsku zaštitu vanjskog zida, toplinsku zaštitu stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja.

Obnovom daruvarske Glazbene škole, koju trenutno pohađa 240 učenika,  ostvarit će se i velike uštede, pa samim time dio sredstava će se moći prenamijeniti u druge svrhe i podizanje standarda u samoj školi, koja će se, nakon što energetska obnova bude završena, opremiti novim namještajem i drugom potrebnom opremom za što je u ovogodišnjem županijskom proračunu za potrebe škola osigurano 1,3 milijuna kuna.

Realizacijom projekata ostvarit će se cilj kompletno obnovljenih i opremljenih, ne samo matičnih, već i područnih škola, i samim time, našoj djeci, učenicima i profesorima omogućiti uvjeti rada i školovanja primjereni vremenu u kojem živimo.

„Nakon 15.6.krenuli su opsežni radovi. Projekt je vrijednosti preko 2 milijuna kuna. Krenuli smo, naravno, s krovištem. Nakon krova slijedi stolarija, promjena sustava grijanja i termoizolacija. Jako je bitno naglasiti da ovo jako puno znači za unaprijeđenje rada ustanove, samim time što će troškovi održavanja i funkcioniranja biti daleko smanjeni, a kvaliteta  prostora će biti nemjerljiva“, istaknula je ravnateljica Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar Vanda Cegledi.

Izvođač radova na energetskoj obnovi Glazbene škole je tvrtka Promont Commerce Daruvar. Prokurist tvrtke Vlado Koči najavio je kako bi radovi trebali biti završeni u ugovorenom roku, do nove godine:“ Do sada smo skinuli krovište, krovnu konstrukciju, izvršili pripreme materijala za izradu nove krovne konstrukcije. Sutra će započeti montaža čelične konstrukcije tako da će se početi nazirati oblici novog krovišta.  Bit će tu još radova, krečenja, uređenja podova, dosta opsežan projekt, ali smatram da ćemo to u roku završiti“, rekao je Koči.

„Kada govorimo o investicijama Bjelovarsko-bilogorske županije u gradu Daruvaru, ponajviše kroz energetsku učinkovitost, reći ću da ćemo mi u narednim godinama investirati preko 40 milijuna kuna, ponajviše u školstvo. Govorimo, naravno, samo o onim ugovorima koji su potpisani ili potvrđeni. To je zapravo jedan veliki projekt za ovaj dio županije koji će omogućiti, kao prvo, jedan novi standard za školstvo, ali i za zdravstvo. U konačnici, ono što želimo je moderno školstvo 21.stoljeća i kada govorimo o tome, onda naravno, ne možemo to napraviti u zgradama iz 19.stoljeća koje nisu temeljito rekonstruirane. Investirat ćemo preko 2.2 milijuna kuna, od toga 60% Fond za energetsku učinkovitost, a preostali dio sama Bjelovarsko-bilogorska županija. To je, zapravo, ono što je ključno, da u partnerskom odnosu s državom napravimo ovakve pomake. U Daruvaru to će se poprilično vidjeti“, naglasio je prilikom obilaska radova župan Damir Bajs.

USKORO KREĆE I PROJEKT DOGRADNJE ČEŠKE OSNOVNE ŠKOLE I ČEŠKOG DJEČJEG VRTIĆA U GRADU DARUVARU

Češka osnovna škola J. A. Komenskog i Češki dječji vrtić Ferde Mravenca uskoro će u projekt dogradnje i rekonstrukcije zahvaljujući suradnji i partnerskom odnosu same škole, Bjelovarsko-bilogorske županije i župana Damira Bajsa, saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimira Bileka, Saveza Čeha, Grada Daruvara, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Vlade Republike Češke.

Naime, svi zajedno uključili su se u projekt dogradnje i rekonstrukcije Češke škole i vrtića u Daruvaru vrijedan 4.133.748,50 kuna, a sve s ciljem proširenja smještajnih kapaciteta za potrebe škole i vrtića. Danas je ravnateljica Češke Osnovne škole Marija Valek potpisala ugovor s izvođačem radova tvrtkom Projekt-Inženjering Požega i samim time radovi će uskoro započeti.

Bjelovarsko-bilogorska županija od samog početka uključila se u projekt koji je prije svega tražio rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i samim time je za otkup dijela zemljišta na kojem će se škola i vrtić dograditi osigurala 62 tisuće kuna. Također, Županija je pokrila i dio troškova vezan uz  izradu tehničke dokumentacije od 15 tisuća kuna.

Financijsku konstrukciju dogradnje škole i dječjeg vrtića u iznosu od 1,2 milijuna kuna pokrit će Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a Vlada Republike Češke s 2,2 milijuna kuna, dok Bjelovarsko-bilogorska županija pokriva preostalih 700 tisuća kuna čime je napravljen i posljednji korak i zatvorena je financijska konstrukcija te se može krenuti u raspisivanje natječaja za izvođača radova.

Dogradnjom i rekonstrukcijom škole stvorit će se preduvjeti za bolji standard 229 učenika, a dječji vrtić koji pohađa 150 mališana napokon će dobiti adekvatan prostor za rad budući da sada djeca vrtić pohađaju u dijelom prilagođenom prostoru.

„Zahvalila bih Vladi Republike Češke, Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH i, naravno, našoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jer je to zapravo bio onaj najvažniji moment jer nam je nedostajalo novaca, i da nije bilo potpore naše Bjelovarsko-bilogorske županije kao osnivača mislim da ni ne bi mogli zatvoriti ovu financijsku konstrukciju. Zahvaljujem i svima ostalima koji su nam pomogli.  Tu je jedan veliki dio novih prostora, uz adaptaciju za jednu učionicu u ovom postojećem dijelu. To znači da ćemo osigurati nove prostore za naše učenike, kako za školu tako i za dječji vrtić. U gornjem dijelu ćemo imati prostor za arhivu, za školu i za vrtić. Prostor nam treba jer imamo svake godine za jedan novi razredni odjel više“, rekla je ravnateljica Češke osnovne škole Jana A.Komenskog Marija Valek.

„Naravno da smo jako sretni što je ovaj projekt priveden kraju i što ćemo se moći uskladiti s državnim pedagoškim standardom za predškolski odgoj i obrazovanje. Mi ćemo tom dogradnjom dobiti jednu multifunkcionalnu dvoranu koja nam nedostaje za sada po standardima, dobit ćemo prostor za jaslice. Moram se pohvaliti da je broj djece u našem vrtiću neprestano u porastu i da smo prostorno jako ograničeni. Ja se zahvaljujem svima koji su pomogli da se taj projekt privede kraju“, istaknula je Zdenka Kutil, ravnateljica Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca .

„Potpisom ovog ugovora učinili smo prvi korak ka izgradnji Češke škole u Daruvaru. Nadam se da ćemo u predstojećem periodu s predstavnicima projektanata i nadzora preuzeti potrebnu projektnu dokumentaciju, biti uvedeni u posao i završiti ugovoreni posao u zadanim rokovima i predati vama to na korištenje, na zadovoljstvo školi i dječjem vrtiću“, rekao je Krešimir Krizmanić, direktor tvrtke Projekt-Inženjering Požega.

„ Posebno nas veseli što se broj djece u gradu povećava, što je potrebna nadogradnja ustanova kako bi se poboljšao pedagoški rad. Iskrene čestitke i puno uspjeha u daljnjem radu“, istaknula je zamjenica gradonačelnika Daruvara Vanda Cegledi.

„I mene jako veseli početak radova. Želim zahvaliti svima koji su na bilo kakav način doprinijeli da naša Češka škola i Češki dječji vrtić budu dograđeni. Veselim se i u ime svih roditelja, djece, jer, kao što smo imali prilike čuti, ima više djece i naravno da će im boravak u prostorima koji će biti dograđeni biti bolji, imat će bolje uvjete“, rekla je predsjednica Saveza Čeha u RH Ana-Maria Štruml- Tuček.

„ Prilikom pisanja operativnih programa Vlade RH za češku manjinu, ovaj projekt smo stavili kao jedan od prioriteta. Zahvaljujem se svima. Drago mi je što je ovo jedan zajednički projekt i hrvatske i češke Vlade, koji je samo jedan od dva ovakva projekta koja se financiraju u ovakvom obimu izvan Republike Češke, a sudjeluje proračun Republike Češke.  S potpisivanjem ovog ugovora možemo reći da je ovaj projekt dobio potpuno zeleno svjetlo i da kreće u svoju finalnu realizaciju“, naglasio je saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.

„Kada govorimo o ovom projektu, reći ću da je jedinstven u Republici Hrvatskoj. Imamo puno partnera. Ovime dobivamo novi standard u školstvu i novi standard u vrtićima na području grada Daruvara. Time će se dobiti mogućnost dopunskog sadržaja u te dvije institucije,a ono zbog čega je taj projekt još posebno opravdan je povećan broj upisa djece u vrtić i povećan broj upisa u Češku osnovnu školu. Mislim da je to primjer i za druge ovakve projekte i ako ćemo i dalje tako raditi, svi zajedno u partnerskom odnosu, onda možemo očekivati i daljnje ovakve aktivnosti“, rekao je župan Damir Bajs.

„ Čestitam na ovom velikom projektu. Ono što je bitno, Veleposlanstvo organizira i sve važno, od bilateralnih susreta, a ono što nam je izuzetno drago je da su realizirani i ovakvi konkretni projekti koji poboljšavaju odnos između Republike Češke i Republike Hrvatske“, istaknuo je Vladimír Zavázal, veleposlanik Republike Češke u Republici Hrvatskoj.

ULAGANJA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE U ŠKOLSTVO GRADA DARUVARA VRIJEDNA  37 MILIJUNA KUNA

Kada se zbroje planirana ulaganja u školstvo Bjelovarsko-bilogorske županije na područje grada Daruvara dolazimo do ukupnog ulaganja od 37 milijuna kuna. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija druga je je županija u Hrvatskoj po broju prijava na posljednji natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Među trideset i devet prijavljenih projekata vrijednih 130 milijuna kuna je i 7 školskih ustanova s područja grada Daruvara.

Tako su do sada već odobrena financiranja obnove pet škola i to Osnovne škole Vladimira Nazora u Gajevoj projekt vrijedan 14 milijuna kuna, Područne škole Vladimira Nazora u Frankopanskoj projekt vrijedan 7 milijuna kuna,  Područne škole Vladimira Nazora u Doljanima projekt vrijedan 1,7 milijuna kuna i Tehničke škole Daruvar projekt vrijedan 1,8 milijuna kuna – ukupno gotovo 24 milijuna kuna.

Odobrenje za projekte Tehničke škole Daruvar – strojarski praktikum, energetske obnove Češke Osnovne škole kao i njihove Područne škole u Gornjim Sređanima još se čeka, a riječ je o projektima ukupne vrijednosti od 6 milijuna kuna.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU DARUVARU
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a