• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Prosinac
5

NAJVEĆI PRORAČUN BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE U NJENOJ POVIJESTI

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs kao predlagač proračuna pred vijećnike Županijske skupštine daje prijedlog županijskog proračuna za 2019. godinu najveći do sada u njenoj povijesti u iznosu od 633.223.297,00 kuna što je za 116.202.435,00 kuna više u odnosu na godinu ranije, odnosno povećanje proračuna za 20%. O prijedlogu proračuna za 2019. godinu na konferenciji za medije govorili su župan Damir Bajs te županijski vijećnici koji čine vladajuću koaliciju u Županijskoj skupštini.
KONFERENCIJA ZA MEDIJE VLADAJUĆE KOALICIJE U BBŽ

Razlog povećanju proračuna od 20% je u pozitivnom poslovanju Bjelovarsko-bilogorske županije i njenih ustanova u 2018. godini te ostvarenju viška prihoda nad rashodima od 10 milijuna kuna, ali i provođenju niza europskih projekata. Povećanje od 116 milijuna kuna najvećim dijelom vezano je upravo uz europska sredstva, a višak prihoda nad rashodima uložit će se u zdravstvo i školstvo kroz konkretne projekte.

a) Prema prijedlogu županijskog proračuna preko 150 milijuna kuna planirano je u ulaganje temeljem europskih sredstava u obnovu 30 županijskih osnovnih i srednjih škola od kojih je dio već u obnovi, a za ostale su osigurana europska sredstva. U obrazovanje putem europskih sredstava ulazi i Centar kompetentnosti ukupno vrijedan 50 milijuna kuna pri Medicinskoj školi Bjelovar i to kroz dvije godine. Tu je i provođenje europskih projekata Asistenti u nastavi, Spona, Školski obrok za sve i Školska shema.

b) Bjelovarsko-bilogorska županija iz vlastitih sredstava planira:

-  krenuti u projekt izgradnje nove zgrade Glazbene škole u Bjelovaru u vrijednosti od 20 milijuna kuna, a po modelu 5 milijuna kuna-10 milijuna kuna-5 milijuna kuna u naredne tri godine.
- završetak školsko-sportskih dvorana u Velikoj Pisanici i Hercegovcu u iznosu od 10 milijuna kuna kroz dvije godine.
- osigurano je i 2 milijuna kuna za financiranje dogradnje Osnovne škole u Velikom Trojstvu.
- Novost u proračunu za obrazovanju  od iduće godine je i stipendiranje učenika srednjih strukovnih škola deficitarnih zanimanja.
- Također, Bjelovarsko-bilogorska županija iz vlastitih sredstava nastavlja opremanje škola koje prođu energetsku obnovu novim namještajem.

c) Uspješno koristeći europska sredstva Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja:
-  u suradnji sa svojim ustanovama projekt gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar ukupno vrijedan 160 milijuna kuna,
-  kreće i projekt energetske obnove bolnice i Stomatologije vrijedan 8 milijuna kuna.
- kreće se i u realizaciju projekta energetske obnove Doma za starije osobe u Bjelovaru u visini od 15 milijuna kuna,
- nastavlja se projekt „Za zdravlje BBŽ“ s 5,6 milijuna kuna u idućoj godini,
-  projekt potpornih mjera za liječnike i medicinsko osoblje od milijun kuna,
- novost u proračunu za zdravstvo je projekt punionice električne energije za hibridna vozila za koji je planirano 100 tisuća kuna.

d) Od 2019. godine uz dosadašnje mjere potpore za gospodarstvo i obrtništvo uvode se i 2 nove mjere:
-  i to sufinanciranje nabavke novih strojeva i opreme
- te sufinanciranje proizvodno poslovnih objekata i obrtničkih radionica u iznosu od milijun kuna.
- i dalje se nastavlja s dosadašnjih 7 mjera za gospodarstvo i obrtništvo koje se između ostalog tiču i sufinanciranja dokumentacije za prijavu na europske fondove za gospodarstvenike i obrtnike, financiranje razvoja obrtništva ili pak sufinanciranje nastupa na sajmovima 

e) Bjelovarsko-bilogorska županija i u 2019. godini nastavlja s provođenjem 17 potpornih mjera u poljoprivredi među kojima je i uvijek dobro prihvaćena mjera za subvencioniranje kamate za kredite za proljetnu sjetvu, a mjere koje bilježe dobar interes od strane poljoprivrednika  su i mjere sufinanciranja premije osiguranja, subvencije ekološke proizvodnje te sufinanciranje dokumentacije za europske projekte.

f) Bjelovarsko-bilogorska županija tijekom ove godine provela je  projekt „Izrada programa za mlade Bjelovarsko-bilogorske županije“ koji je dao smjernice kako i na koji način mladi mogu sudjelovati u kreiranju programa u svojim zajednicama. Upravo u proračunu Bjelovarsko-bilogorske županije za 2019. planirana su sredstva za rad samog Savjeta mladih, a novina je i osiguranih 100 tisuća kuna za projekte za mlade. 

“Ja ću naglasiti da je proračun usuglašen s koalicijskim partnerima, da sadržava niz novih elemenata. Naglasit ću da će naš proračun biti najveći u povijesti, mi smo predložili proračun od 633 milijuna kuna koji je za 116 milijuna kuna veći nego prošle godine. Kada govorimo o izvršenju proračuna i našim rebalansom pokazalo se da je naše planiranje iznimno točno. Dok Gradovi i Općine s područja naše županije od prvog proračuna pa do zadnjeg rebalansa izvršenja imaju izvršenje od 40 do najviše 70 posto, naše izvršenje će biti na 90 posto. To znači da ono što smo planirali u 2018.uspjeli smo ostvariti, a takvu istu stvar očekujemo iduće godine. Naime, od tih skoro 116 milijuna kuna više dio sredstava je zbog toga što smo, ja sam uvjeren, dobro gospodarili  županijskim proračunom. To se vidi po činjenici da Županija ima više prihoda nad rashodima, kao jedna od vrlo rijetkih jedinica s područja ove županije.  Taj  višak prihoda nad rashodima uložit ćemo u zdravstvo i školstvo kroz konkretne projekte. Najveći dio ukupnih sredstava vezan je uz euro sredstva. Kao što znate, u prvih šest mjeseci Županija je povukla  tri puta više sredstava nego svi Gradovi i Općine zajedno.  To znači da naših 430 milijuna kuna projekata koji su  potvrđeni, potpisani ugovori i u provođenju su se pretvorili u sredstva koja prolaze kroz županijski proračun i u županiju i ostvaruju se kroz niz radova”, rekao je na konferenciji za medije župan Damir Bajs i osvrnuo se na nezapamćen istup vijećnika Vranjića na prošloj izvanrednoj sjednici Županijske skupštine: “Moram naglasiti da je nakon istupa vijećnika Ivice Vranjića na izvanrednoj sjednici Županijske skupštine, on stavio mandat u mirovanje i više nije član Županijske skupštine, iako to može ponovno postati ako to želi ponovno aktivirati. Ali, ostao je član županijskog tijela, a to je Odbor za izbor i imenovanje. Niti HDZ niti on ga nisu razriješili s te funkcije. S obzirom na njegove izjave koje je dao mi smo odlučili da će županijska većina potpisima županijskih skupštinara zatražiti njegovo razrješenje s mjesta člana Odbora za izbor i imenovanje”, naglasio je župan Bajs.

“Klub vijećnika županijskog SDP-a na temelju odluke županijskog odbora SDP-a odlučio je prihvatiti županijski proračun iz nekoliko razloga.  Prvo i osnovno je što je taj proračun za iduću godinu za 20 posto veći. Tih 20 posto temeljeno je na konkretnim projektima. Tu ćemo posebno istaknuti projekte energetske obnove 30 škola na području naše županije. Iznimno važna je gradnja nove glazbene škole u Bjelovaru. Pozdravljamo i daljnje ulaganje u poduzetništvo,a podržavamo i ulaganje u obrtničke radionice. Vesele me i velika ulaganja u poljoprivredu i u ruralne krajeve”, istaknuo je Tihomir Jaić, vijećnik Županijske skupštine i predsjednik SDP-a BBŽ.

“Klub vijećnika HSU-a će sigurno podržati ovaj prijedlog proračuna jer nas raduje da ovaj proračun raste za 20 posto, da se poštuju programi ne samo oni koje smo imali, nego da se donose novi . Posebno nas veseli da veliki dio sredstava ide prema školstvu,  ali iprema našoj populaciji umirovljenika. Osobito pohvaljujem  izgradnju nove glazbene škole”, rekao je  Zlatko Barila, potpredsjednik Županijske skupštine i predsjednik HSU-a BBŽ.

“Ispred Hrvatske narodne stranke mogu reći da u dogovoru i u razgovoru oko proračuna možemo biti  i jesmo zadovoljni s predloženim proračunom . Istaknuo bih, po našem mišljenju, možda dvije najvažnije stavke. To su ulaganje u energetsku obnovu javnih zgrada i ulaganje u školstvo. Na tim primjerima se zapravo vidi koliko je moguće dobro surađivati i iskoristiti sredstva koja djelomično idu i preko europskih fondova, ali i koja idu i iz našeg ministarstva i gdje mi kao Županija to dobro radimo, ili možemo reći i najbolje u Hrvatskoj,a tako se u ovom proračunu vidi da će biti i ubuduće”, naglasio je na konferenciji za medije Marijan Dautanac, vijećnik Županijske skupštine i predsjednik HNS-a BBŽ.

“Ja želim naglasiti da ću kao nezavisna vijećnica u potpunosti podržati ovaj proračun. On jest veći za 20 posto, ali smatram da je realan i održiv. Puno izvrsnih projekata je u tom proračunu važnih za naše građane.”, istaknula je Sandra Frčo, nezavisna vijećnica Županijske skupštine.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
KONFERENCIJA ZA MEDIJE VLADAJUĆE KOALICIJE U BBŽ
KONFERENCIJA ZA MEDIJE VLADAJUĆE KOALICIJE U BBŽ
KONFERENCIJA ZA MEDIJE VLADAJUĆE KOALICIJE U BBŽ
KONFERENCIJA ZA MEDIJE VLADAJUĆE KOALICIJE U BBŽ
KONFERENCIJA ZA MEDIJE VLADAJUĆE KOALICIJE U BBŽ
KONFERENCIJA ZA MEDIJE VLADAJUĆE KOALICIJE U BBŽ
KONFERENCIJA ZA MEDIJE VLADAJUĆE KOALICIJE U BBŽ
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a