• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Rujan
26

NAKON CENTARA IZVRSNOSTI IZ MATEMATIKE I ENGLESKOG JEZIKA S RADOM KREĆE I CENTAR IZVRSNOSTI IZ KEMIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs zagovornik i pokretač Centra izvrsnosti u našoj županiji i voditeljice Centara izvrsnosti te ravnatelji pet bjelovarskih srednjih škola na konferenciji za novinare najavili su početak rada još jednog Centra izvrsnosti i to iz kemije.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija kao druga županija u Hrvatskoj 2014. godine krenula je s Centrom izvrsnosti iz matematike. Naime, želja je bila popularizacija matematike, ali i omogućavanje da nadareni učenici mogu kvalitetnije i brže napredovati.

Kroz Centar izvrsnosti radi se s talentiranim učenicima koji svaku subotu provode u bjelovarskoj Gimnaziji bruseći svoje znanje iz matematike. Dio njih je već samo nakon godinu dana polaska Centra izvrsnosti postigao dobre rezultate na natjecanjima, čime se pokazalo znanje koje su stekli putem Centra izvrsnosti - mjerljivo.

Dobra iskustva Centra izvrsnosti iz matematike dovela su 2015. godine do početka rada još jednog Centra izvrsnosti, a nakon analize i praćenja stanja na terenu, kao i želja učenika i mentora, došlo se do Centra izvrsnosti iz engleskog jezika.
Od ove školske godine 2017./2018.  kreće s radom i Centar izvrsnosti iz kemije, a pokretanju tog Centra izvrsnosti ide u prilog i novouređeni prostor kabineta kemije u Medicinskoj školi Bjelovar u koji je Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač uložila 100 tisuća kuna. Samim time i rad Centara izvrsnosti sada će se odvijati na dvije lokacije u bjelovarskoj Gimnaziji i Srednjoškolskom centru.
Ne treba zanemariti, a samim tim i pohvaliti i trud i zalaganje mentora kako bi učenicima prenijeli svoje znanje, ali s druge strane i trud i zalaganje učenika koji su voljni svaku subotu u mjesecu provesti u Centrima izvrsnosti. Radi se o učenicima 7. i 8. razreda Osnovnih škola te zainteresiranim učenicima svih razreda srednjih škola.
U konačnici tako se ove školske godine očekuje da će Centre izvrsnosti u našoj županiji pohađati oko 200-ak učenika, a s njima će raditi 30-ak mentora. Za sve to zajedno u proračunu za 2017. godinu Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je 700 tisuća kuna.
„Ja kao župan smatram da je ulaganje u školstvo bitno za budućnost svih nas koji živimo u ovoj županiji, a to je jednim dijelom ulaganje u uvjete rada, ali moramo ulagati u naše profesore i učenike, a Centar izvrsnosti je dio toga. Zahvaljujući njemu došli smo do izvrsnih rezultata i sada nakon tri godine vidimo jasne pomake naših učenika, koji postižu puno bolje rezultate na natjecanjima i maturi, ali sve je to proizvod rada. Moramo zahvaliti mentorima, koji izdvajaju svoje vrijeme svaku sub da bi radili s talentiranim učenicima i to su zaljubljenici u svoj posao. Pohvalio bih i učenike koji dolaze iz cijele županije, a to što gotovo nitko ne odustaje dokaz je da učenici žele ići na Centar izvrsnosti. Županija je osigurala prijevoz i obrok za sve učenike koji sudjeluju u ovom projektu, jer nije bitno otkud učenik dolazi, već da ima želju.“, rekao je župan Bajs, te nastavio. „Županija je organizirala ovaj projekt u potpunosti, ali njega vode profesori i same škole. Zahvalio bih i ravnateljici Balenović koja je predložila Centar izvrsnosti iz kemije, koji zahtijeva uvjete poput laboratorija. Stoga će se od ove godine Centar izvrsnosti odvijati na dva mjesta i to matematika u Gimnaziji Bjelovar, a engleski i kemija u srednjoškolskom centru. Drago mi je da mi imamo puno učenika koji iz godine u godinu nastavljaju s Centrom izvrsnosti i da su njihovi rezultati sve bolji, a mi smo došli do toga da su rezultati naših učenika među prve tri županije u Republici Hrvatskoj.“, zaključio je župan.

„Ja sam u svoj plan rada stavila Centar izvrsnosti iz kemije, a razmišljala sam i o biologiji. Pošto su prirodne znanosti deficitarne i problem je naći zaposlenike za sve prirodne predmete, željela sam uvesti i kemiju. Županija mi je pomogla u tome i naša škola je bolje opremljena za kemiju jer ipak obrazujemo takva zanimanja. Moja ideja bila je da se od jednog velikog kabineta za kemiju dobije dva manja kako bi se što bolje organizirala nastava. Dio sredstava smo za to osigurali sami, a dio nam je dala Županija i hvala im na tome jer inače ne bi imali preduvjete za osnivanje Centra izvrsnosti iz kemije. S obzirom da se dio nastave provodi i praktično, to će biti izazov jer se razlikuje od ostalih Centara izvrsnosti. Bit će to izazov za nastavnike i za sve nas, ali se nadam da će naši učenici biti zadovoljni.“, pojasnila je Biljana Balenović, ravnateljica Medicinske škole Bjelovar.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a