• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Siječanj
26

NAKON ČETIRI GODINE PONOVNO PROMETUJU VLAKOVI NA DARUVARSKOM PODRUČJU

Na inicijativu bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, a zahvaljujući dobroj suradnji s Hrvatskim željeznicama Putnički prijevoz, sljedeću nedjelju, 4. veljače, ponovno se uvodi željeznički promet na daruvarskom području, jer podsjetimo, zadnji vlak iz Daruvara otišao je 2014. godine.

Podsjetimo, HŽ Infrastruktura 2014. započela je rekonstrukciju pruge na daruvarskom području vrijednu 70 milijuna kuna. Završetkom obnove pruge, vlakovi se nisu vratili prometovati istom. Postavljalo se pitanje čemu rekonstrukcija i ulaganje od 70 milijuna kuna, ako se po pruzi nije prometovalo.

S navedenom problematikom župan je upoznao i tražio rješenje od ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, posebno ističući činjenicu apsurdnosti obnove pruge i nestavljanje iste u promet.

Tako se Bjelovarsko-bilogorska županija jedina aktivno uključila u projekt vraćanja željezničkog prometa na daruvarsko područje. Podsjećamo, prošle godine osnovano je i zajedničko Povjerenstvo HŽ Putničkog prijevoza i Županije, kao prvo i jedino takvo Povjerenstvo u Republici Hrvatskoj.

Nakon niza radnih sastanaka župana Bajsa s HŽ Putničkim prijevozom, ali i sastanka s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, dogovoreni su tehnološki okviri i smjernice po kojima je HŽ Putnički prijevoz napravio novi vozni red i vratio željeznički promet na daruvarsko područje.

Tako će nakon šesnaest godina ponovno krenuti direktni vlak na relaciji Virovitica – Daruvar – Zagreb. Riječ je o liniji koja će omogućiti brže, lakše, ali i jeftinije putovanje do metropole, a vozni red na ovoj dionici, prilagođen je najprije učenicima i studentima. Direktni vlak do Zagreba vozit će svaku nedjelju, s polascima iz Đulovca u 17.14 sati, Daruvara 18.04 i iz Sirača u 18.27, s očekivanim dolaskom do krajnjeg odredišta u 21.20, dok će direktni vlak iz Zagreba prema Daruvaru kretati petkom u 18.15.

Pored direktne linije prema Zagrebu, ponovno se uspostavlja i svakodnevni željeznički promet na liniji Virovitica – Daruvar – Banova Jaruga – Virovitica, odnosno Daruvar – Banova Jaruga (preko Đulovca, Sirača, Pakraca i Lipika). Linija koja je ukinuta prije četiri godine, svakodnevno će ujutro polaziti iz Virovitice, a na relaciji Banova Jaruga – Daruvar – Banova Jaruga vozit će četiri puta dnevno u oba smjera, da bi se navečer ponovno vratio u Viroviticu. 

Ponovno uvođenje linije vlaka Daruvar – Banova Jaruga omogućit će svim Daruvarčanima, ali i stanovnicima okolnih mjesta, još bolju željezničku povezanost s glavnim gradom Hrvatske, obzirom da su u Banovoj Jaruzi osigurane i brze veze na vlak za Zagreb, ali i iz Zagreba.

Ipak, kako bi putnike dodatno stimulirali na vožnju vlakom, HŽ Putnički prijevoz i Bjelovarsko-bilogorska županija dogovorili su i subvencije zbog kojih će prijevoz vlakom biti iznimno povoljan i primamljiv. Očekuje se da će novim voznim redom, ali i pristupačnim cijenama karata, broj putnika u kratkom roku nadmašiti onaj broj koji je bio prije ukidanja navedenih linija.

Više detalja o pogodnostima i subvencijama iznijet će se prilikom vožnje prvog promotivnog direktnog vlaka za Zagreb, 4. veljače, kada će predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić te župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs potpisati Ugovor o subvencioniranju prijevoza vlakom. Također, na taj dan prijevoz do Zagreba bit će potpuno besplatan za sve studente koji moraju predočiti samo iksicu ili indeks, a tako će imati i priliku iz prve ruke čuti, koje ih to sve pogodnosti očekuju na njihovim budućim putovanjima vlakom za Zagreb.

„Ja sam kao župan započeo pregovore s HŽ Putničkim prijevozom upravo oko vraćanja željezničkog prometa na daruvarsko područje, a imali smo razgovor i s resornim ministrom Olegom Butkovićem. Sukladno tome, dogovoreno je da u prvim izmjenama voznog reda za 2018., vlakovi počnu prometovati. Ovime smo dobili da i drugi gradovi županije, nakon Bjelovara, mogu biti povezani željeznicom. Bojim se da se ovo nije dogodilo, nakon nekog vremena došlo bi do ukidanja pruge. Mi smo htjeli da vlakovi budu posloženi u suglasju s potrebama svih koji bi putovali vlakom. Ključno je da će uz kvalitetnu povezanost, svi imati dodatne povlastice, cijene će biti niže, jer će subvencije biti osigurane. Želimo da se ponuda  pruži ljudima i da razmotre vlak kao jedan od temeljnih načina putovanja. Ovime ispunjavamo temeljno htijenje, a to je da se vlakovi vrate u Daruvar i ovo je dobra vijest za sve nas. Zato zahvaljujem HŽ Putničkom prijevozu i ministru i Olegu Butkoviću. Veseli me da smo nakon dugo vremena postigli taj dogovor.“, rekao je župan Bajs.

„Nama je veliko zadovoljstvo da se pruga vraća u Daruvar, jer imamo puno upita zašto se pruga nije vratila, a bila je to velika investicija. Zahvaljujući županovoj inicijativi, to će se napokon i dogoditi. Bitno je naglasiti da puno srednjoškolaca gravitira prema Pakracu jer ondje idu u srednju Medicinsku i Građevinsku školu. Ovime će dobiti puno lakši, jednostavniji i jeftiniji prijevoz. Nadam se da će ovo doprinijeti i daljnjem ulaganju i razvoju Daruvara. Sve pohvale Županiji i županu na ovoj inicijativi.“, izjavio je zamjenik župana za srpsku nacionalnu manjinu, Saša Lukić.

„Drago mi je da će naši studenti imati priliku voziti se brže i jednostavnije, jer grad Daruvara se dugo muči s prometnom izoliranosti. Daruvar, kao turistički grad, ali i grad u kojemu ima mnogo studenata, ovom prugom će dobiti značajnu podršku da se približi i ostalim destinacijama. Kada su ukinuti vlakovi, tada su i roditelji i djeca izgubili priliku da adekvatno putuju u školu u Pakrac, a studenti u Zagreb. Zahvalna sam županu na inicijativi, ali i HŽ i ministru Butkoviću, jer time dokazuju da podupiru ruralni razvoj.“, zaključila je zamjenica župana za češku nacionalnu manjinu Tanja Novotni Golubić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a