• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Veljača
7

NAKON ČETRDESET GODINA OBNOVOLJENA OSNOVNA ŠKOLA U NOVOJ RAČI

Nakon temeljite obnove Osnove škole Ivana viteza Trnskog u Novoj Rači, a zahvaljujući projektu „Poboljšanje energetske učinkovitosti u OŠ Nova Rača putem zamjene vanjske stolarije i toplinskom izolacijom kosog krova i stropa prema tavanu“, održana je završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta.

Podsjetimo, Osnovna škola u Novoj Rači 2016. godine ušla je u obnovu školske zgrade i to nakon četrdeset godina, jer ozbiljnijih radova na školskoj zgradi od njene gradnje, nije bilo. Zamjena vanjske stolarije, toplinske izolacije prema tavanu i kosog krova na školskoj zgradi, omogućit će poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade i sportske dvorane OŠ Nova Rača, odnosno smanjenje ukupne godišnje potrošnje energije 44,33%.

Ukupna vrijednost projekta je 759.051,72 kuna, a izvori financiranja su 30% (227.715,52 kuna) od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, 65% (493.383,62 kuna) od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te 5% (37.952,58 kuna) od strane Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ova energetska obnova omogućit će školi ulaganje ušteđenih sredstava u druge namjene, odnosno za podizanje standarda na novi nivo. Bjelovarsko-bilogorska županija i tu će dodatno pomoći, jer u ovoj godini u županijskom proračunu, osigurano je milijun kuna za opremanje županijskih škola, a sve kako bi naši učenici i učitelji imali primjeren standard 21. stoljeću.

Također, budući da projektom nije bilo predviđeno uređenje okoliša škole, točnije asfaltiranje prilaznih staza, te igrališta u sklopu škole, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Nova Rača osigurala su sredstva u iznosu od 235 tisuća kuna i za te radove, kako bi naši učenici dobili kompletno obnovljenu školu iznutra, ali i izvana.

„Ovaj projekt za našu školu značio je mnogo, ali i za mene osobno. Kroz provedbu projekta, vi naučite nešto novo, upoznajete puno ljudi i to je veliko bogatstvo i veliko nematerijalno iskustvo. Želim se zahvaliti županu Damiru Bajsu na pomoći i podršci, bez koje ovo sve ne bi bilo moguće, ali isto tako i načelniku Općine.“, rekao je ravnatelj Dario Jaušić. 

„Veliko hvala županu koji se založio da projekt prođe i koji je ulagao u našu školu. Ova škola izgrađena je sedamdesetih godina, gradila se po starim standardima gdje se dosta trošilo na grijanje. Ovim projektom, uštedjet ćemo na grijanju i poboljšati rad s učenicima, zato što će školi ostati novac za učenike i nauku. Također, zajedno sa Županijom izgradili smo igralište i staze, a ova škola sada je uzor u našoj županiji. Sve to zahvaljujući ravnatelju i našem županu. Zato se nadam i daljnjoj suradnji uz ovakve rezultate.“, izjavio je načelnik Općine Nova Rača  Darko Knežić.

„Mi potičemo da se sve škole naše županije prijave za energetsku obnovu. Vi ste bili među prvima u županiji koji ste se prijavili. Pohvalila bih projektni tim djelatnika osnovne škole i Regionalne agencije. U svemu se vidi koliko ste zajednički radili i koliko je u vašem kolektivu dobra i pozitivna energija. Imate podršku u Županiji i pratit ćemo jesmo li zaista uspjeli smanjiti troškove kako bi ulagali u samu nastavu i kvalitetu. Naša je želja da se naši učenici i učitelji ugodno osjećaju i da stvaraju te da dan proveden u školi bude produktivan.“, zaključila je zamjenica župana Bojana Hribljan.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a