• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Srpanj
21

NAKON ELEMENTARNIH NEPOGODA OD MRAZA I POPLAVA ŽUPAN BAJS PROGLASIO I ELEMENTARNU NEPOGODU OD TUČE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, danas 21. srpnja proglasio je na zahtjev Grada Grubišnog Polja i Općina Berek, Ivanska i Nova Rača elementarnu nepogodu od tuče.

Naime, 28. lipnja zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih tučom stradali su poljoprivredni usjevi na području naše županije, te gospodarski objekti. Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija bila je uputila zahtjev na sve jedinice lokalne samouprave, 5 Gradova i 18 Općina, da dostave svoje zahtjeve za proglašenje elementarne nepogode od tuče i to oni kod kojih su nastali zakonski uvjeti za procjenu štete od elementarne nepogode.

Tako su na adresu Županijskog povjerenstva došli zahtjevi za proglašenje elementarne nepogode od tuče iz Grada Grubišnog Polja te općina Berek, Ivanska i Nova Rača.

Nakon proglašenja elementarne nepogode Općinska i Gradska povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda trebaju u roku od osam dana utvrditi stanje na terenu i podnijeti prvo izviješće o elementarnoj nepogodi Županijskom povjerenstvu.

Spomenutno izviješće treba sadržavati prvo priopćenje s procjenom ukupne štete od elementarne nepogode mraza, a nakon toga će zbrojne podatke Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta dostaviti Državnom povjerenstvu.

Podsjetimo, treća je ovo elementarna nepogoda koju je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs proglasio ove godine.

Prva elementarna nepogoda proglašena je 17. svibnja zbog šteta nastalih uslijed mraza kada su mahom stradale voćarske kulture i to na području 3 grada Bjelovara, Daruvara i Grubišnog Polja te 7 općina Bereka, Kapele, Rovišća, Sirača, Štefanja, Dežanovca i Velikog Grđevca. Šteta je tada procijenjana na 36,5 milijuna kuna.

Također, 21. lipnja župan Bajs proglasio je bio elementarnu nepogodu za područje Općine Kapela koje je stradalo uslijed jakih kiša i poplava posebice naselje Jabučeta. Procijenjeni iznos štete iznosi 250 tisuća kuna.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, nakon proglašenja elementarne nepogode posjetio je obitelj Brajković iz Gornje Petričke, čije je imanje pretrpjelo štetu uzrokovanu elementarnom nepogodom. Stradali su usjevi kukuruza, žita, pšenice i zobi.
„Ova šteta nam teško pada jer mi ne prodajemo naše kulture, već s time hranimo stoku, a ne možemo stoku ishraniti ako nemamo prinosa. To znači da moramo kupovati hranu, što je problem jer nam povećava troškove. Sveukupno je stradalo 6 rali žita i 15 rali kukuruza. Nadam se da će nam netko pomoći jer nećemo se moći s ovim nositi. Sve se suši i vidimo da od toga neće biti ništa. Očekujemo da će nam pomoći država, Županija i Općina, kako bi se što lakše izborili s ovim problemima. Sve je teže u poljoprivredi i sve teže se nosimo s tim nepogodama. Koliko pamtim, ovo je najveća šteta koju smo doživjeli, ali sada ne mogu procijeniti o kojem se iznosu radi.“, rekao je Josip Brajković.

„Županija je nakon elementarnih nepogoda sanirala štete koje su bile na nama, primjerice u potpunosti smo sanirali klizište u Samarici. Što se tiče elementarne nepogode, Županija pomaže u posebnim situacijama, kada ljudi imaju štetu na svojim kućama ili na objektima u kojima obavljaju svoje djelatnosti. Tako smo u nekoliko navrata u suradnji s Općinama, posebice kada je bila riječ o odronima, osigurali smještaj ljudima kojima su stradale kuće i to u kratkom roku. Ovaj put nema potrebe za tim, ali mi ćemo napraviti ono što je do nas. Hoće li se osigurati naknada kroz državni proračun, to ćemo tek vidjeti. Zadnja naknada štete bila je prošle godine nakon mraza, ali samo za neke kulture i to one koje su stradale 90 i više posto. Vidjet ćemo kako će država postupiti ovaj put.“, izjavio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a